Nezavisna Crna Gora u EU za 4 godine

Stari Crnogorac

Domaćin
Banovan
Poruka
4.066
INTERVJU: Direktor za Balkan u Vašingtonskom centru za strateške studije Janoš Bugajski za Republiku
Nezavisna Crna Gora u EU za tri do pet godina

Nezavisnost Crne Gore ubrzaće proces njene evropske integracije, tako da bi ona nakon sticanja nezavisnosti u roku od tri do pet godina pod uslovom da ispuni neophodne uslove, postala punopravan član Evropske unije - ocijenio je za Republiku direktor za Balkan u Vašingtonskom centru za strateške studije Janoš Bugajski objašnjavajući da je lakše za EU da primi tako malu državu kakva je Crna Gora, nego veću državu, kakva je Srbija, sa njenom nereformisanom vojnom i bezbjednosnom strukturom, njenom zaostalom industrijom i njenim nacionalističkim porivima.

http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=28895

Организујте референдум, ОМОГУЋИТЕ СВИМ ДРЖАВЉАНИМА ДА ГЛАСАЈУ, па ако
добијете позитиван резултат прихватљим од међународне заједнице - СВЕ ЈЕ ОК !

Са тиме се сви слажу... и зашто онда постављаш овакву тему... можда зато што би
сте хтели БЕЗ РЕФЕРЕНДУМА.

Jaoooooo kad ce vise taj referendum, ala su mi se popeli na **** i oni i nezavisnost. Kao da njih neko na silu tjera ili ih moli da ostanu u zajednici. Ljudima je odavno svejedno hoce li biti zajednica ili nece.
To sto se tice EU, e to je vec druga prica, neka je vama rekao jedan Janos i to iz Vasingtona u vezi EVROPSKE unije, jer mi se to cini kao najpouzdaniji moguci izvor, cak daleko pouzdaniji i od zvanicnog Brisela.

09/09/2005 11:58

Karla del Ponte protiv pocetka pregovora EU sa SiCG

Glavna tuziteljica Haskog tribunala Karla del Ponte izjavila je da se protivi pocetku pregovora Evropske unije sa Srbijom i Crnom Gorom o stabilizaciji i pridruzivanju, sve dok su na slobodi optuzeni za ratne zlocine Radovan Karadzic i Ratko Mladic. U intervjuu za danasnji sarajevski “Dnevni Avaz”, ona je izrazila nadu da “EU ima mnogo potencijala i da moze da izvrsi izuzetan pritisak da se ostvari puna saradnja s Tribunalom i da se uhapse optuzeni koji su slobodni”.

http://www.pcnen.com/vijesti/

Koliko se ja secam Havijer Solana je rekao da ako se CG otcepi od SCG da ce crnogorska strana morati da pokrece sve mehanizme pristupanja uniji od pocetka. Nista sto je postignuto sa Beogradom se u tom slucaju nece vaziti. A koliko traju i kako idu ti pregovori(bar za nas balkance) mozes da vidis na primeru SCG, Hrvatske, Bugarske i Rumunije. Naravno tu su neke olaksavajuce okolnosti kao sto je velicina CG i nepostojanje pitanja Haskih begunaca. E sad ta velicina i smeta malo jer koji ce im (znas sta) par stotina sto;ica i glasoa izuzetno nevaznih drzava kao sto je CG. Mozete da se poredite sa Makedonijom u ise parametara medju ostalom i po korupciji i kriminalu. Sve u svemu samostalno cete uci u EU kad i Makedonija i nemojte tu da se zanosite nesto previse.

Petar_FPN:
pa pregovori ce ipak,po najavama zvanicnika eu,poceti...
Žozep Ljoveras (šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu) za "Blic"
Pregovori sa EU počeće u oktobru

Jasno je da ukoliko Srbija i Crna Gora ne ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, neće biti značajnog i osetnog napretka u procesu daljih evropskih integracija. Ali, pretpostavimo da ako pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) počnu u oktobru, treba napomenuti da u studiji o izvodljivosti postoji stavka u kojoj piše da ukoliko u bilo kom trenutku Evropska komisija proceni da SCG ne ispunjava svoje obaveze i ne sprovodi reforme, EK može da predloži zemljama članicama EU da se pregovori o SSP prekinu ili suspenduju, ocenio je za "Blic" Žozep Ljoveras, šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

http://66.249.93.104/search?q=cache...+crna+gora+nezavisnost+nece+usporiti+eu&hl=en

Ta nezavisnost je smesna - prestanite vec jednom da masete tim referendumom svima pred nosom, i raspisite ga konacno! Meni iskreno svejedno, cak bi i voleo da se lepo ocepite jer mi je stvarno preko nosa vaseg lamentiranja doticnim referendumom i vase ugrozenosti od strane Srbije, kao sto mi je isto tako smesno ovo domace svaljivanje krivice za nesto sto ne funkcionise u Srbiji na Crnu Goru...
E sad, sto ce verovatno svi u Briselu da padnu na dupe od smeha, i sto cemo dokazati jos jednom, kao sto i svakog dana dokazujemo, da mi nismo za EU, to je druga prica - dok Evropa tezi ujedinjenju, mi mali balkanski misevi smo digli nos i hocemo da se razjedinjujemo... To je samo negativan poen i za Srbiju i za Crnu Goru.

Stari Crnogorac:
09/09/2005 11:58

Karla del Ponte protiv pocetka pregovora EU sa SiCG

Glavna tuziteljica Haskog tribunala Karla del Ponte izjavila je da se protivi pocetku pregovora Evropske unije sa Srbijom i Crnom Gorom o stabilizaciji i pridruzivanju, sve dok su na slobodi optuzeni za ratne zlocine Radovan Karadzic i Ratko Mladic. U intervjuu za danasnji sarajevski “Dnevni Avaz”, ona je izrazila nadu da “EU ima mnogo potencijala i da moze da izvrsi izuzetan pritisak da se ostvari puna saradnja s Tribunalom i da se uhapse optuzeni koji su slobodni”.

http://www.pcnen.com/vijesti/

Dragi Srbi i Đetići: Ako su u SCG za Carlu najveći problem za početak pregovora Karađić i Mladić, e, onda Vam se u EU slabo piše, bolje da ih OTKANTATE......

Obican svet u CG ne zanimaju te teme razmisljaju kako da prezive ,a to na cemu se ovde potencira je stara teza ljudi koji se bave politikom,.Prosto receno moraju nesto da pricaju jer privreda ne radi,novine da pisu i tako to ide .A sta i da udju sami u EU? Med i mleko ,Englezi ce da dovoze pare u brodovima i biju ko nece da uzme ... Gluposti ,ovo je ovde Balkan! I

Back