nezaposlena supruga, osiguranje, prava

Od skoro sam u braku, suprug radi, a ja sam sada bez posla, pa me zanima kako do zdravstvenog osiguranja, preko suprugove firme ili biroa? Zatim kako do vize, iz ovog položaja, postoji li neka fora kao izdržavano lice ili moraš da ideš preko biroa i sl.?

Suprug te preko njegove firme moze osigurati na zdravstveno osiguranje.Potrebna ti je fotokopija radne knjizice,izvod iz knjige vencanih ne stariji od 6 meseci,fotokopija licne karte i M obrazac.

Vizu mozes dobiti kao nezaposleno lice.Pogledaj na sajtu bilo koje agencije sta ti je potrebno.

prva (a verovatno i jedina )solucija ti je ovo sto je moreplovka napisala
u socijalnom ce sigurno traziti da se osiguras preko suprugove firme
tek ako je i on nezaposlen,onda ostvarujes pravo na socijalno osiguranje za nezaposlene...
u svakom slucaju..imas prava
btw..biro vise nema veze sa tim
biro je samo i iskljucivo za lica koja su u potrazi za poslom
a ne kao ranije..kada je pola nezaposlenih bilo na birou zbog osiguranja..

Svaki gradjanin Srbije ima pravo na zdravstvenu zastitu. U mestu u kojem ste prijavljeni, treba da odete do fonda za zdr. zastitu i ponesete sledece: licnu kartu i kopiju, radnu knjizicu i kopiju, obrazac koji se kupuje samo u postama (ne mogu da se setim tacnog naziva, ali ce u posti znati o kojem se radi), obrazac koji dobijete u fondu koji popunite. nadam se da nisam nista zaboravila. ja sam pre nekoliko meseci tako uradila i dobila knjizicu. :)

Od skoro sam u braku, suprug radi, a ja sam sada bez posla, pa me zanima kako do zdravstvenog osiguranja, preko suprugove firme ili biroa? Zatim kako do vize, iz ovog položaja, postoji li neka fora kao izdržavano lice ili moraš da ideš preko biroa i sl.?

Ako je suprug zaposlen a ti nisi mozes biti osigurana jedino preko njega.Vise nema osiguranja preko sluzbe za zaposljavanje ako je jedan od supruznika u radnom odnosu.

Zoya, upravo je to moj slucaj, suprug je zaposlen a ja nisam. Moje zdravstveno osiguranje nema nikakve veze sa njegovim. Osigurala sam se na sebe, da se tako izrazim.:whistling:

To je i moj slucaj, u NS sam morala da donesem potvrdu da je i suprug nezaposleno lice da bih se osigurala preko Sluzbe za zaposljavanje,a posto je on zaposlen nisam mogla da se osiguram tako.Mogla sam da dobijem zdravstveno osiguranje jedino preko supruga.

Back