Nezakonito dali 47 miliona dinara za glasačke kutije

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
Republička izborna komisija nije poštovala proceduru pri raspisivanju tendera po hitnosti za nabavku glasačkih kutija za predsedničke izbore jer je pozvala samo jednog ponuđača, saznaje „Blic“ u Upravi za javne nabavke. Ukupna vrednost ovog posla je 47 miliona dinara.


Od jednog ponuđača nabavljeno 8.500 glasačkih kutija
- RIK je sama procenila da samo taj ponuđač može proizvesti i isporučiti 8.500 glasačkih kutija. To je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim načelima na kojima počiva sistem javnih nabavki, a naročito je povređeno načelo obezbeđivanja konkurencije među ponuđačima - kažu za „Blic“ u Upravi za javne nabavke.

U RIK za „Blic“ nisu želeli da komentarišu ovaj sporni posao, pa ni da daju odgovor o kom se ponuđaču radi, navodeći da nisu u stanju da obezbede odgovor u toku dana.

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, objasnio je da je ovo samo jedan slučaj narušavanja procedure prilikom hitnih javnih nabavki, te da su u prvoj polovini ove godine po ovom osnovu zabelažene neregularnosti u vrednosti od osam milijardi dinara, što je tri puta više nego u 2011.

Bez presuda
U Državnoj revizorskoj instituciji kažu da po ovom osnovu još nisu dobili nijednu presudu iako su u svom izveštaju za 2010. ukazali na to dokle dosežu nepravilnosti prilikom sprovođenja javnih nabavki.
- Imajući u vidu te sume, i ne čudi što je upravo u tom periodu bila na snazi inicijativa za ukidanje Uprave za javne nabavke, jer je ona jedini organ koji kontroliše postupke javnih nabavki po hitnosti - kaže Jovanović.

On objašnjava da se u ovim slučajeva procedura uglavnom krši na taj način što naručioci nabavke namerno izazivaju vremensku oskudicu i na taj način stvaraju situaciju u kojoj se po skraćenoj proceduri bira ponuđač kojeg su oni prethodno pozvali, a da javnost o tenderu nije ni obaveštena.

Jedan takav primer je i hitna javna nabavka koju je sprovelo Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana“ iz Kruševca, koje je prekršilo proceduru tako što je i u 2010. i u 2011. sa zakašnjenjem sprovelo otvoreni postupak nabavke uglja za kotlove, i to sa istim ponuđačem, a ukupna vrednost obe nabavke je 355 miliona dinara, saznaje „Blic“ u Upravi.

Zbog zakasnelog postupka, Uprava upozorava da su i Hidroelektrane „Đerdap“ prekršile proceduru pri raspisivanju tendera za nabavku rezervne predturbinske rešetke, a vrednost ovog posla iznosi 45 miliona dinara.


http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/334962/Nezakonito-dali-47-miliona-dinara-za-glasacke-kutije

bagra lopovska
 
Eto jel vidiš? A Toma našao sam jedno džače...
Tomislav-Nikolic-10.05-217x300.jpg
 

Back
Top