krotitelj
Primećen član
- Poruka
- 524
Одредница српског идентитета је СВЕТОСАВЉЕ. Мимо тог оквира српство НЕ ПОСТОЈИ.
Зашто?
Стефан Немања(Симеон Мироточиви) је посадио камен темељац српској државности.
Његов син, Растко(Свети Сава) накалемио српску лозу на вечни чокот Христов. Дакле црквеност и заједништво са Богом Живим, Господом нашим Исусом Христом.ЈЕДИНО СУ ТО ЗДРАВИ ТЕМЕЉИ, ЈЕР СУ ДАЛИ ЗДРАВЕ ПЛОДОВЕ.
Дакле, правосалавни чудотворац, утемељивач државе и православни Равноапостолни светитељ, љубимац Вишњега Бога, молитвеник пред Његовим Пресветим Престолом.
Мимо Правосалавља(светосавског), идентитет не постоји, јер идентитет нам даје само заједница са Господом, кроз кога је све постало(значи постао је и идентитет).
Муслимани, латини, протестанити, нису Срби, јер немају идентитет Христов. Они су се слили у безличну руљу непријатеља божијих(јеретика и отпадника). Знамо колико су нам зла чинили и чине, муслимани и латини, заједно са осталим јеретицима и незнабожцима, јеретици се по делим познају. Јер они мрзе Христа и оне који имају Христов идентитет усађен као камен темељац у својој души.Јер отац њихов је човекоубица, сотона.
По чему мрзе Христа?
По томе што га одричу као Бога и Искупитеља човечанства и не држе ЊЕгове заповести и законе Цркве Којој је глава Бог.
Мимо заједнице са Богом не постоји никакав вечни и славни идентитет, него једна жалосна, самоубеђена уобразиља о посебности.
Да се ослонимо на богоносне сведоке Истине и Љубави, свете оце, да чујемо шта је истина:
"Православно свештенство као да је стекло навику и као да се укоренило својство,
да о овој ствари говори увијено. А можда су неки због свакодневног општења са иноверцима,
а више од читања њихових дела почели снисходљивије да размишљају о нади на спасење и других вероисповести".
Свети Амвросије Оптински
"У свакој јереси налази се прикривен ђаво."
Свети Атанасије Велики
Немамо ми са потурицама и онима који су се одрекли Христа заједнички идентетет. Не тражи заједницу са оним, који ни сами не знају ко су. Послушај Светога Саву, највећег Србина који је икада живео:
''Мој народ, Срби, Христови су, а не папини!''
Ко није са Мном, против Мене је; и који не сабира са Мном расипа. Мт.12,30
Ово би било тачно, да је српство идеолошка категорија, међутим оно то није. Српство је етничка и национална, евентуално политичка категорија ако га везујемо за српску државотворну идеју. Доказ томе је што српско име постоји и пре примања хришћанства, што постоји током примања хришћанства из Рима по латинском обреду, што постоји у времену Немањића и међу римокатолицима и то итекако и што у наступајућим столећима постоји и међу римокатолицима и међу муслиманима све до најновијег доба, а конкретно данас и међу атеистима, протестантским деноминацијама (баптисти, адвентисти итд.) и међу отвореним антихришћанима. То је свима јасно, једино не може бити јасно идеолошки и разумски искључивим секташима, а секта је секта, била она сатанистичка, далекоисточна или псеудоправославна.
Ово што ти пишеш је злочин за логику и отров за душу, просто се чудим колико написана реч једног небитног типуса може оволико да ме изведе из такта. Просто је невероватно колико мрак у туђој свести и души може да боли неког другог, а не њега самог. Мене лично ова твоја безумља боле због тога што се представљаш националним именом које носим и ја, те вером у којој сам и ја крштен, некако сам се навикао да такве ствари читам из уста ових што су искомплексирани Србима и жао ми је што видим да међу нама има оних код којих је лудило много више узнапредовало.
Да ниси секташ, за ово што пишеш не стоји реч "Србин", него реч "православац" или "православни хришћанин", име којим ни сам не можеш да се подичиш, јер су православни Срби они који су верници СПЦ и признају њене владике.