NextDNS će poboljšati DNS sigurnost i privatnost u Firefoxu

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.229
1576776166243.png


Mozilla je objavila da je sklopila partnerstvo sa NextDNS-om, kako bi poboljšala ptivatnost i sigurnost svojih korisnika. NextDNS se pridružuje Cloudflare-u kao član Firefoxovog Trusted Recursive Resolver (TRR) programa, koji je objavljen kako bi se ojačala DNS sigurnost i privatnost.

Domain Name Systems (DNS) određuje koji IP će preusmeriti u korisnikov browser, zasnovano na URL-u koji se ukuca. Ova stara tehnologija ima određene mane, među kojima je i to da DNS provajderi znaju šta korisnik pretražuje ili mogućnost da neko sa strane presretne zahtev i usmeri pregledač na drugo mesto (mnoge DNS-zasnovane roditeljske kontrole koriste ovu tehniku za blokiranje pristupa sajtovima).

NextDNS, kao deo Trusted Recursive Resolver (TRR) programa, mora da se povinuje nekim pravilima koje je Mozilla zacrtala. Među njima je i to da se podaci mogu koristiti samo za rukovanje servisom i da se moraju obrisati nakon 24 časa. TRR takođe navodi da se podaci ne mogu prodavati, licencirati drugima, što dodatno osigurava privatnost korisnika.

Mozilla ističe da se raduje dodavanju većeg broja partnera u svoj TRR program, kako bi poboljšala DNS sistem u 21. veku funkcijama sigurnosti i privatnosti kakve korisnici i očekuju.

Izvor: Neowin
 

Back
Top