Nevidljivi heroji : Dobrovoljni Davaoci Krvi

pikax

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.938
(autorski tekst )

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obeležava 14.juna, dostojanstveno i skromno .

Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije većinu dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji čine muškarci ( 73.5 %) , dok su žene zastupljene u očekivanom manjem procentu (26.5 %) , što ne odstupa od proseka na globalnom nivou.

Tipičan dobrovoljni davalac krvi u Srbiji je muškarac koji ima porodicu , stalno je zaposlen i u proseku ima 38 godina.

Transfuzija krvi je medicinska procedura koja ima za cilj nadoknadu gubitka krvi ili krvnih ćelija u slučaju da se iz nekog razloga one ne stvaraju ili skraćeno preživljavaju u cirkulaciji. Svakodnevno spašava živote: povređenima, bolesnicima kojima se rade velike operacije, transplantacije ćelija i organa, kao i bolesnicima koji se leče od malignih bolesti ili teških anemija.

Davalac krvi može biti svaka zdrava odrasla osoba starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i laboratorijskim analizama utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju , niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.
srce.jpg

Humanost i plemenitost su najlepše i najvrednije čovekove karakteristike, a možda je Ameli Notomb , belgijska književnica na najlepši način definisala ono što je čini uzvišenom :

“Glavna je karakteristika nesebične dobrote da je neprepoznatljiva , nevidljiva, nenaslutiva - jer dobročinstvo koje glasno izgovara svoje ime nije nikada nesebično “

Priznajem da je prilično lako izgubiti se u ovom rigidnom svetu konzumerizma i nametnutoj životnoj filozofiji sa akcentom na zadovoljenje sopstvenih potreba , ali ne smemo da zaboravimo i potisnemo ono najlepše u nama .


Više informacija o dobrovoljnom davanju krvi na sajtu :
https://itks.rs/ko-sve-moze-dati-krv.html
 
Poruka
9.526
Već sam pisao i nije mi napor, niti sram opet...

Hvala svim davaocima krvi.
Sretan im njihov dan.

Želim da vam život uzvrati stostruko dobroga, za ono što ste učinili i činite

Hvala onima koji su željeli darovati krv, ali iz bilo kojega razloga nisu mogli.

Meni ste par puta spasili život.
Doslovno.
Hvala ❤️
Nema na čemu :P
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.