Nevervovatna zatucanost

Bas pre neki dan otvorim novine i vidim preko dve strane naslov: "Dragulj Medine" ide u bunker. Pogledam slike i podnaslove i resim da procitam clanak. U tekstu se govori o Seri Dzons, zeni koja je napisala knjigu "Dragulj Medine". Posto sam veliki ljubitelj knjiga, tema me je zainteresovala iako ranije nisam cuo za doticnu. Naime, knjiga se bavi Muhamedovim zivotom sa svojom najdrzom zenom Ajshom. U knjizi je predstavljen (bar tako pise u novinama) kao plemenit covek koji je od krvi i mesa, koji je cekao da Ajsa napuni 14 godina da bi imao seksualne odnose sa njom (dugo li je cekao), koji nije bio pedofil... Uglavnom, autorka je knjigu napisala posle 29 procitanih knjiga o ovom coveku i predstavila ga kao proroka koji je imao i privatni zivot. Tada je nastao skandal. Pripadnici i celnici islamske crkve su se pobunili i napali Dzonsovu. Trazili su javno izvinjenje i POKAJANJE jer je "omalovazavala" proroka. Morala je da pobegne i da se krije. Sve knjige su povucene iz prodaje ukljucujuci i one na srpskom trzistu. Sada mi nije jasno zasto toliko maltretiraju zenu koja je nekoliko godina svog zivota posvetila pisanju te iste knjige, bez zadnjih namera, realno i objektivno. Kako neko moze da trazi da se sve knjige SPALE??! Pa, nismo u nacistickoj Nemackoj, pobogu. Zivimo u 21. veku gde bi trebalo da vlada sloboda govora. Ne bih nikoga da vredjam ali zar nije apsurdno verovati da taj covek nije imao privatni zivot? Pa sta je radio sa tolikim zenama? Igrao "Ne ljuti se covece"?Upravo sam se vratio iz jedne islamske zemlje i video sam svasta. Taj konzervativni svet je sam po sebi dovoljno namucen (zene se u moru kupaju obucene od glave do pete, na +45 stepeni nose dzempere i marame). Sada su poceli da muce i ljude koji o njima pisu. I kao vrhunac svega, zahtev da se knjige spale i uniste. To po meni nije normalno, vec zatucano i morbidno. Cekam komentar...

E ovako: knjiga je PORSLA cenzuru. Znaci, sve relevantne koje su zaduzene za cenzurisanje su procenile da moze da se objavi, stampa i prodaje. Znam da se nelegalne stvari spaljuju, mozda je to ok u nekim situacijama ali ovde govorimo o KNJIZI. Ne mozes porediti knjigu sa nekim drugim stvarima. Ipak je to simbol intelektualnih ljudi, obrazovanosti, znanja i ko zna cega vec. Razmisljanja da Muhamed nije imao privatni zivot ne treba ni komentarisati. Apsurdnosti.
@nesons stvarno ne mogu da naslutim kojim mi se "tonom" obracas. To je iz teksta nemoguce uvideti, a situcaiju pogorsava cinjenica da te ne poznajem. Nadam se samo da pod onim "...postao sam svestan sa kim imam posla." nisi mislio nista ozbiljno.

Ja se iskreno nadam. Mene strasno nervira svaki vid gusenja intelekta tako da se jaaaaaako iznerviram oko tih stvari. Mozda i vise nego sto bi trebalo. Da napravim malu digresiju, pre nekako sam video kako su carinici na granicnom prelazu zaplenili boga-pitaj-koliko patika i odece, svercovane naravno, i to spalili. A kada pogledas koliko dece nema sta da obuce... Pa bolje njima da su dali. Mislim, realno.

Uzalud bacen trud je svakako velik gubitak, ali zadiranje i eventualno obmanjivanje necim kroz knjigu,informacije,vesti,novine...su ''opasne stvari'' ! Nije to knjiga o putovanju Marka Pola, pa kao u jednom delu se polemishe jer on svratio na kafu ili rakiju u neku kafanu pa napravio sranje, nego je to knjiga koja moze u narodu da stvori pograsnu sliku o necemu, a ne zna se jel 100% istina ! Narod najcesce uzima zdravo za gotovo i onda projektuje neke pogresne ''slike'', daleko od moguce istine! Eto recimo i knjiga/film ''Davincijev kod" je izazvala sve i svasta pre prikazivanja, ulozeno je mnogo novca da bi sve propalo, pa je i prikazano tako kako je prikazano (iskrivljeno) i sad koliko god ja verovao u ono kako je pre bilo, ovaj film/knjiga mi krivi sliku o samom isusu, zivotu, zeni,gralu,...sto dovodi do toga da ce jednog dana, neki novi film, dovesti do potpuno drugacije slike na sam dogadjaj da necemo znati sta je u stvari istina !? A narocito nove generacije klinaca, koji jos nisu videli ni Peru Zderu, a ucice i gledace film o Isusu novog vremena, sto je u stvari laz ! Ako je svetu lepse da zivi u lazi, eto im americka filmska produkcija, pa neka se drogiraju time.

Apslolutno se slazem sa tobom. Filmska industrija ne samo da kvari sliku o zivotu uopste vec iz neke "bolesne" vizure nam namece nenormalne stavove, vrednosti, interesovanja i zelje. Da se vratim na moju temu: Muhamed je (ne znam gde tacno) sam rekao da je on obican covek. Obicni ljudi imaju sexualne odnose, a potpuno je apsurdno verovati u suprotno. Pravu istinu znaju samo ljudi koji su ziveli u tom periodu, a mi sto lupamo gluposti danas oslanjajuci se na "istoriju" i "cinjenice"...

NAJNOVIJE VESTI: knjiga "Dragulj Medine" je ponovo u prodaji i moze se kupiti po ceni od 700 dinara. Price se da se odlicno prodaje, a iz izdavacke kuce kazu da su knjigu vratili u prodaju jer su se pojavile nelegalne kopije nekih njenih delova. Inace, svako pominjenje Muhameda osim u "Kuranu" se smatra svetogrdjem u muslimanskom svetu.

Back