Neverovatno otkriće naučnika: "Rodio se" život na ostrvu smeća

Mr.Atom

Domaćin
Banovan
Poruka
3.993

Neverovatno otkriće naučnika: "Rodio se" život na ostrvu smeća​

Naučnici su pronašli napredne zajednice morskih stvorenja, uključujući male rakove i školjke, koje žive hiljadama kilometara od svog prvobitnog staništa, na Velikom pacifičkom ostrvu smeća (Great Pacific Garbage Patch, GPGB).

IZVOR: INDEX.HR UTORAK, 18.04.2023. | 08:47 -> 09:17

Veliko pacifičko ostrvo smeća je ogromna gomila smeća koja pluta okeanom između Kalifornije i Havaja. Otkriven je 1997. godine i zauzima neverovatno prostranstvo. Stručnjaci su u novoj studiji otkrili da su desetine vrsta priobalnih beskičmenjaka uspele da prežive i da se razmnožavaju na plastičnom đubretu koje godinama pluta okeanom.

Pronašli su 484 morska beskičmenjaka

Oni kažu da ovo otkriće ukazuje da zagađenje plastikom može omogućiti stvaranje novih plutajućih ekosistema, vrsta koje inače ne mogu da prežive na otvorenom okeanu. Za razliku od organskog materijala, koji se raspada u roku od nekoliko meseci ili najviše nekoliko godina, plastika može da pluta u okeanima mnogo duže, omogućavajući nekim vrstama da se razmnožavaju na otvorenom moru.

"Bili smo iznenađeni kada smo videli koliko je priobalnih vrsta. Našli smo ih na 70 odsto ostrva“, rekla je za CNN stručnjak za ekosistem Linsei Haram iz Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu. Haram i njene kolege analizirale su 105 komada plastike sa Velikog pacifičkog ostrva smeća između novembra 2018. i januara 2019. i pronašle 484 morska beskičmenjaka, od kojih se 80% obično nalazi u priobalnim staništima.

"Verovatno se bore jedni protiv drugih za prostor i hranu“

"Verovatno se bore jedni protiv drugih za prostor i za hranu. S tim što mogu da jedu jedni druge. Teško je tačno znati šta se dešava", rekla je Haram. Naučnici još uvek nisu zaključili kako ova stvorenjauspevaju tamo da prežive.

Nije poznato da li su, na primer, završili na ovom "ostrvu" tako što su se zakačili za plastiku na obali koja je kasnije završila u okeanu, ili su uspeli da kolonizuju nove objekte kada su se našli u otvorenom okeanu.

Veliko pacifičko ostrvo smeća je najveća akumulacija okeanske plastike na svetu. Inicijativa za čišćenje okeana procenjuje da postoji oko 1,8 triliona komada plastike koji zajedno teže oko 80.000 tona. Većina veće plastike dolazi iz ribarske industrije, dok se između 10% i 20% ukupne količine smatra da potiče od japanskog cunamija iz 2011 godine.

Istraživanje pod naslovom "Obim i reprodukcija priobalnih vrsta na plastičnim ostacima u suptropskom krugu severnog Pacifika" objavljeno je u časopisu Nature Ecology & Evolution.

https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2023&mm=04&dd=18&nav_id=2319647

Ovo je najbolji dokaz da je evolucija tačna. Ako postoje uslovi život može da nastane sasvim spontano.
 

Back
Top