Neverovatno ! Mora da plati 8000 dinara zbog pevanja pod tušem !

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Vlasnicu frizerskog salona iz Beograda A. J. skupo je koštalo pevanje tokom tuširanja. Njoj je kontrolor Organizacije proizvođača fonograma Srbije pred kraj prošle godine naplatio čak 8.000 dinara na ime godišnje naknade za „korišćenje fonograma”, jer je pevanje tokom tuširanja procenio kao muzičku numeru koja podleže zaštiti autorskih i srodnih prava.

I dok advokati sa kojima smo razgovarali u neverici tvrde da pevanje tokom tuširanja ne može da spada u fonogram, u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine kažu da pod tarifnik spada „bilo koji uređaj koji reprodukuje muziku“, uključujući i ljudski glas i muzičku pozadinu koju čini efekti vode koja udara po kadi i pločicama.

- Niko ne spori da reprodukcija muzičkih dela treba da bude zaštićena i da autoru bude plaćeno što neko sluša njegovo delo. Ipak, način na koji organizacije tarifiraju reprodukovanje muzike je veoma neprecizan. Propisivanje gotovo svake moguće situacije u kojoj neko može da se nađe da pusti muziku doveo je do apsurda, kao što je ovaj slučaj. Pesma u kupatilu, kojom obaveštavamo svoje ukućene da smo raspoloženi i muzikalni, nikako se ne može smatrati reprodukcijom fonograma. To znači da bi svaka četiri takta, koja predstavljaju početak sigurno neke kompozicije, mogla da podležu ovom tarifniku. Dokle bi nas to dovelo? – pita se advokat Srđan Stojković.

Vladimir Marić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu, kaže za „Njuz“ da reprodukcija muzike sa bilo kog uređaja ili ljudskog glasa može da se podvede pod tarifnik, ali nije želeo da komentariše konkretan slučaj.

- Svako ko misli da je na bilo koji način oštećen, može za mišljenje da se obrati Zavodu – navodi Marić.

OFPS naknadu za korišćenje fonograma naplaćuje svakom pravnom i fizičkom licu koje, obavljajući svoju delatnost, javno koristi repertoar OFPS-a. Ovo ne bi trebalo da se odnosi na „obične“ građane, već samo na one koji muziku koriste tokom obavljanja delatnosti lične higijene.

Prema najnovijim informacijama, jedan penzioner prijavio je bračni par koji živi u stanu do njegovog, jer su tokom zajedničkog tuširanja pevali pesmu Dade Topića i Slađane Milošević „Princeza“, što opet postavlja pitanje da li će oni platiti kaznu od 8.000 dinara, ili će se taj iznos udvostruči.

link

Znači, ne mogu da verujem! :dash:
 
njuz.net je sajt za izmišljanje vesti

Njuz koristi izmišljene osobe i institucije u svojim pričama osim kada su javne ličnosti i prave institucije i same objekat satire. Svaka sličnost sa pravim ljudima i institucijama je slučajna.

Sve vesti koje Njuz objavljuje su ili izmišljene ili u službi skretanja pažnje na neku pojavu u društvu. Ukoliko se neko ko je objekat satire u našem tekstu oseti nepravedno izložen javnom smislu za humor, može da nam se obrati na redakcija@njuz.net
 

Back
Top