Neverovatna predviđanja Nikole Tesle za 21. vek

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.165
Tesla_circa_1890.jpg



Nismo odavno pričali o Nikoli Tesli, svetski priznatom geniju.

Kako bi bilo da se osvrnemo na njegova predvidjanja o tome kako će svet uskoro da izgleda (iz njegove perspektive)?

Recimo

Higijena, fizička kultura biće priznate grane prosvete i vlasti. Sekretar za higijenu ili fizičku kulturu biće daleko važniji u kabinetu predsednika Sjedinjenih Država koji obavlja funkciju 2035. godine od vojnog sekretara. Zagađenje naših plaža kakvo danas postoji oko Njujorka će našoj deci i unucima izgledati nezamislivo kao što se nama čini život bez vodovoda. Naše vodosnabdevanje će biti daleko pažljivije nadgledano, a nesterilizovanu vodu će piti samo ludak.
 
Мали и скромни музеј који су направили у Београду за особу тако важну као што је господин Тесла, чини ми се срамотним... Да су Американци имали тако важног националног, само за њега би направили музеј од 10 спратова.

Да ли је он био нека врста Нострадамуса о предвиђањима која је направио безвезе?
 
Мали и скромни музеј који су направили у Београду за особу тако важну као што је господин Тесла, чини ми се срамотним... Да су Американци имали тако важног националног, само за њега би направили музеј од 10 спратова.

Да ли је он био нека врста Нострадамуса о предвиђањима која је направио безвезе?
Ja sam zadovoljan da muzej uopšte postoji!
 
Pred kraj života razvio je čudne teorije o optimalnoj ljudskoj ishrani.

Više ljudi umire ili se razboli od zagađene vode nego od kafe, čaja, duvana i drugih stimulansa. I sam izbegavam sve stimulanse. Takođe se praktično uzdržavam od mesa. Uveren sam da u roku od jednog veka kafa, čaj i duvan više neće biti u modi. Alkohol će se, međutim, i dalje koristiti. To nije stimulans, već pravi eliksir života. Do ukidanja stimulansa neće doći nasilno. Jednostavno više neće biti moderno trovati sistem štetnim sastojcima. Bernar Makfaden je pokazao kako je moguće obezbediti ukusnu hranu zasnovanu na prirodnim proizvodima kao što su mleko, med i pšenica. Verujem da će hrana koja se danas služi u njegovim peni restoranima biti osnova epikurejskih obroka u najpametnijim banket salama dvadeset prvog veka.

Biće dovoljno pšenice i pšeničnih proizvoda da se prehrani ceo svet, uključujući i milione Kine i Indije koja vrvi od toga, koji su sada hronično na ivici gladi. Zemlja je bogata, a tamo gde njena blagodat izostane, azot izvučen iz vazduha će je nadjubriti. Razvio sam proces za ovu svrhu 1900. Nemački hemičari su ga usavršili četrnaest godina kasnije pod stresom rata.
 
Стварно ми мало даје тај осећај, да Срби из неког разлога виде само лоше у својој земљи или у твом народу...

Кажу да су људи у мојој земљи отворенији, али овде комшијска господа не познају ме уопште. ставе тањир за јело на сто, а да ја то не желим, или ми оставе кључ од своје куће да користим интернет, то ми се никада није десило у мојој земљи, можда се човек идеализује непознато и мрзи оно што је сопствени...
 
Trenutno patimo od poremećenosti naše civilizacije jer se još nismo potpuno prilagodili dobu mašina. Rešenje naših problema ne leži u uništavanju već u ovladavanju mašinom.

Nebrojene aktivnosti koje i danas obavljaju ljudske ruke obavljaće automati. Upravo u ovom trenutku naučnici koji rade u laboratorijama američkih univerziteta pokušavaju da stvore ono što je opisano kao „mašina za razmišljanje“. Očekivao sam ovakav razvoj događaja.

Zapravo sam konstruisao "robote". Danas je robot prihvaćena činjenica, ali princip nije dovoljno pomaknut. U dvadeset prvom veku robot će zauzeti mesto koje je zauzimao robovski rad u drevnoj civilizaciji. Uopšte nema razloga zašto se većina ovoga ne bi dogodila za manje od jednog veka, oslobađajući čovečanstvo da sledi svojim višim težnjama.
 
još treba da čekamno a ovo

Mnogo pre nego što svane sledeći vek, sistematsko pošumljavanje i naučno upravljanje prirodnim resursima okončaće sve razorne suše, šumske požare i poplave. Univerzalno korišćenje vode i njen prenos na velike udaljenosti obezbediće svako domaćinstvo jeftinom strujom i oslobodiće se potrebe za sagorevanjem goriva. Kako se borba za egzistenciju smanjila, trebalo bi da se razvija idealnim, a ne materijalnim linijama.
 
Pametni telefoni

Kada se bežično primeni savršeno, cela zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak, što u stvari i jeste, sve stvari su čestice stvarne i ritmične celine. Moći ćemo da komuniciramo jedni sa drugima trenutno, bez obzira na udaljenost.

Ne samo ovo, već ćemo se kroz televiziju i telefoniju videti i čuti savršeno kao da smo licem u lice, uprkos udaljenosti od hiljada milja; a instrumenti pomoću kojih ćemo to moći da uradimo biće neverovatno jednostavni u poređenju sa našim sadašnjim telefonom. Čovek će moći da nosi jednu u džepu prsluka.
 
„Sadašnji bežični prijemni aparat će biti zamenjeni mnogo jednostavnijim mašinama; statički i svi oblici smetnji će biti eliminisani, tako da bezbrojni predajnici i prijemnici mogu da rade bez smetnji. Više je nego verovatno da će dnevne novine domaćinstva biti štampane „bežično” u kući tokom noći. Domaći menadžment — problemi toplotne, svetlosne i kućne mehanike — biće oslobođen svakog rada kroz blagotvornu bežičnu energiju.“

Citirano iz „Kada je žena šef“, intervju Džona B. Kenedija sa Nikolom Teslom, 1926.
 
kad si poslednji put bio u tom muzeju?
da li si ikad bio u tom muzeju?
"Ni jedan naučnik ne voli što svoje izume za čovečanstvo finansira armija ali za svoje potrebe.

Vojska će finansirati razvoj tehnologije da bi upravljala ljudima, medjutim tehnologija će otići toliko napred da niko neće moći da je u potpunosti uzurpira samo za sebe"

I ovo je pogodio!
:worth:
 
Тесла је све то могао да предвиди јер је познавао законе математике и физике, са посебним освртом на електротехнику. Други научници су предвидели неке друге данашње уређаје као и ситуације, јер су боље познавали науку и технику која стоји иза њих.
 

Back
Top