Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Trazio sam nesto sto bi povezalo SF i sada aktuelnu Evroviziju i pazite...ovo govorim samo jednom :-)
1144. PITANJE
Prosle godine je u jednom finskom SF webzinu (kao sto je nas Vektor) jedan od autora tog webzina objavio SF pesmu u prozi na temu Evrovizijskog takmicenja.
U prevodu na srpski taj webzine se zove "Magla".
Kako se webzine zove na finskom i koji je naslov doticne SF poeme ?
Eh, zakasnio sam.
Imam taj broj (u pdf) pošto je objavljen na engleskom. Ima nekoliko dobrih priča finskih autora. Moraćemo nešto od toga ubaciti u jedan od narednih Vektora. Ne vjerujem da će se finci buniti
Ok,.. 1146
Vrlo poznat ( i dobar ) britanski sastav ( prvi album objavljen 1967.) pripada jednom posebnom muzičkom žanru, u kontekstu sf-a ...
Kako se naziva taj muzički pravac, zašto i naravno - ime grupe je?
Space rock, zbog značajne upotrebe sintisajzera i sf teksta, Pinkić Flojdić?
Baš dobro postavljeno pitanje, kada sam ga pročitao nisam pojma imao koji bi to sastav mogao biti. Ali posle malo (više) guglanja dođoh do PF, a za ovaj S-rok nisam znao ni da postoji.
Nadam se da se nećete ljutiti što će sledeće pitanje biti prilično teško i neodređeno u početku. Ne mogu da odolim a da ga ne postavim.
Ako ne bude odgovora, dopunjavaću pitanje podacima.
1147. Kako je vulkan Tamboro doprineo stvaranju SF-a, odnosno preciznije, Horora?
Nadam se da se necete naljutiti ako odgovorim ...
Naime, da nije bilo erupcije vulkana ( 1815.) i posledicnog hladnog i kisovitog leta u celoj Evropi ( neocekivanih klimatskih promena ), Mary Shelley ne bi sedela kuci i napisala "Frankenstajna" 1816...ako si na to mislio
Мери Шели је написала Франкештајна на подстицај Лорда Бајрона, да сви који су били на том неком пријему напишу неку страшну причу, а то му је пало на памет јер је време било лоше Вероватно је на то мислио Дан Интресантно... срећа у несрећи
Erupcija vulkana 1815 izazvala je sledeće godine zahlađenje (year without summer) pa su Šelijevi sa Bajronom, kod koga su bili u poseti tog leta, umesto da šetaju obalom jezera i budu u lirskom raspoloženju, sedeli u Bajronovoj vili, čitali o nemačkim mitskim bićima i tako...
Nije baš efekat leptira, ali blizu je.
Bravo Miss Pix!!!
Izgleda da nas više ni jedno pitanje ne može iznenaditi.