Nevakcinisani sedmogodišnjak oboleo od tetanusa u Beogradu

Muad'Dib

Buduća legenda
Poruka
30.573
1000008065.jpg

https://www.b92.net/zdravlje/bolest...etanusa-ovo-su-simptomi-teskog-oboljenja/vest

Dete je hospitalizovano na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", a kako "Blic zdravlje" saznaje, ono nije vakcinisano protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTaP).

Prema saznanjima, dete je bilo lošeg opšteg stanja, ali je zahvaljujući naporima lekara sada u stabilnom stanju.

Svaka vam čast antivakseri, evo još jednog vašeg uspeha!

Zar to nije obavezna vakcina u Srbiji?

Što odmah optužuješ antivaksere? To ti je isto kao da neko otvori temu o detetu koje je navatalo MS nakon se vakcinisalo.
Više ništa nije obaveza. Zbog neke ''mamite'' koja je na yt slušala nekog stručLJaka, deca nam ostaje nevakcinisana ni protiv najosnovnijih bolesti. :( dobro došli u srednji vek, leče nas gurui sa neta, vračare nam mućkaju lekove...

Više ništa nije obaveza.

I dalje je obavezna. To što neki ljudi na svoju ruku krše zakon je njihov problem. Romi prednjače u tome.

Zbog neke ''mamite'' koja je na yt slušala nekog stručLJaka, deca nam ostaje nevakcinisana ni protiv najosnovnijih bolesti. :( dobro došli u srednji vek, leče nas gurui sa neta, vračare nam mućkaju lekove...

Otvaraš pandorinu kutiju.

I dalje je obavezna. To što neki ljudi na svoju ruku krše zakon je njihov problem. Romi prednjače u tome.

Ne, prenosim realnost koja nam se dešava. Zbog histerije oko kovid vakcina, mnogi su usled neznanja i predrasuda odlučili da ni najosnovnije vakcine ne daju svojoj deci, što je aposolutna nenormalnost ovog naroda...

Nije obavezna jer oni koji ne vakcinišu svoju decu ne podležu nikakvim zakonskim kaznama. I takva deca su u vrtićima, školama, niko ne proverava kartone za vakcinaciju.

Ne, prenosim realnost koja nam se dešava. Zbog histerije oko kovid vakcina, mnogi su usled neznanja i predrasuda odlučili da ni najosnovnije vakcine ne daju svojoj deci, što je aposolutna nenormalnost ovog naroda...
Na osnovu čega kažeš "mnogi"? Da li postoji neka statistika?

A to da li je nenormalnost, a pogotovo "ovog" naroda je stvar diskusije.

Nije obavezna jer oni koji ne vakcinišu svoju decu ne podležu nikakvim zakonskim kaznama. I takva deca su u vrtićima, školama, niko ne proverava kartone za vakcinaciju.
I šta te briga kad se samo ovo nevakcinisano dete razbolelo? Ti vakciniši svoje i prroblem ne postoji.

I šta te briga kad se samo ovo nevakcinisano dete razbolelo? Ti vakciniši svoje i prroblem ne postoji.
Znaš li koliko ima dece koja zbog nekog zdravstvenog problema ne mogu primiti vakcine i koliko je bitno da budu u okruženju vršnjaka koji ne mogu biti prenosioci jer su vakcinisani? E sad zamisli tu decu u okruženju nevakcinisanih vršnjaka..Objasni svom detetu zašto mora u bolnicu kada se razboli od nečega što je moglo biti sprečeno, ne daj Bože da mu još ostanu posledice pa te za neku deceniju pita, zaštooo...

Znaš li koliko ima dece koja zbog nekog zdravstvenog problema ne mogu primiti vakcine i koliko je bitno da budu u okruženju vršnjaka koji ne mogu biti prenosioci jer su vakcinisani? E sad zamisli tu decu u okruženju nevakcinisanih vršnjaka..Objasni svom detetu zašto mora u bolnicu kada se razboli od nečega što je moglo biti sprečeno, ne daj Bože da mu još ostanu posledice pa te za neku deceniju pita, zaštooo...
Iznosiš teoretske pretpostavke. Zaključuješ da nevakcinisano dete mora da se razboli, a nevakcinisano ne može.

Ali, da li ti znaš iz uvodne priče da roditelji nisu hteli da vakcinišu to dete ili ono nije moglo da dobije vakcinu iz opravdanih razloga?

Zatim, osobe sa smanjenim imunitetom usled bilo čega, bez obzira na vakcinu mogu oboleti. A sada prebroj sve te grupacije pa donesi zaključak.
Navodiš me na raspravu o vakcinama. A ako je rasprava, onda postoje suprotna mišljenja. A Pravilnik krstarice kaže:

Šta je zabranjeno?​

• zagovaranje protiv vakcinacije, širenje dezinformacija o vakcinaciji, odn. bilo kakve antivakserske poruke

Nisam strucnjak pa mozda gresim- ali mislim da za mnoga oboljenja je potrebno da ogromna vecina osoba bude vakcinisano- inace vakcina ne pomaze ni onima koji su vakcinisani.
Sve su to nivoi rizika, sa svakim vakcinisanim se rizik smanjuje a sa nevakcinisanim povećava. Ali ovde je u pitanju tetanus za koji ne važi kolektivni imunitet jer nije zarazna bolest nego bakterija iz zemlje. Nikad ga nećemo iskoreniti, ali je zaštita prilično prosta i vrlo dugotrajna, 20+ godina.

Ovde si u pravu, igraš ruski rulet samo sa svojim detetom kad je u pitanju tetanus, ali pošto je to dtp vakcina znači da je tvoje dete potencijalni prenosilac i velikog kašlja i difterije, dakle utičeš na druge.

Zar to nije obavezna vakcina u Srbiji?
Jeste, ali kao i obično u Srbiji, zakon se nedovoljno sprovodi, antivaks roditelji odlažu vakcine i ne odreaguje se na vreme. Ponekad i plate kaznu pa im se dete razboli pre nego što sistem odreaguje.

Što odmah optužuješ antivaksere? To ti je isto kao da neko otvori temu o detetu koje je navatalo MS nakon se vakcinisalo.
To tvoje je fejk primer, jer nema nikakvog dokaza da neka vakcina izaziva ms, ovo što sam okačio je uzročno-posledična veza koja je dokazana naučno i potvrđena vekovnim iskustvima iz stvarnog života.

Jeste, ali kao i obično u Srbiji, zakon se nedovoljno sprovodi, antivaks roditelji odlažu vakcine i ne odreaguje se na vreme. Ponekad i plate kaznu pa im se dete razboli pre nego što sistem odreaguje.
Otkud znaš da nije neko romsko dete? Oni su poznati po tome da se ne vakcinišu, kao i da ne du u obaveznu školu (osnovnu).

dokazana naučno i potvrđena vekovnim iskustvima iz stvarnog života.
Koliko to vekova? Tetanus je prvi put uveden 1924. u svetu, a u Srbiji 1934.
DTP je uvedena u svetu 1940., a u Srbiji 1960. kao obavezna vakcina

Otkud znaš da nije neko romsko dete? Oni su poznati po tome da se ne vakcinišu, kao i da ne du u obaveznu školu (osnovnu).
Rimska deca takođe spadaju u kategoriju "deca u Srbiji", mnogo volite da se pozivate na to da se ne vakcinišu i da su navodno zdravija. Što sd mene tiče, zakon važi za sve podjednako.

Koliko to vekova? Tetanus je prvi put uveden 1924. u svetu, a u Srbiji 1934.
DTP je uvedena u svetu 1940., a u Srbiji 1960. kao obavezna vakcina
Tako je, iskustvo sa tetanus vakcinom je duže od jednog veka, ako ne razumeš matematiku 2025-1924 = 101g što je jedan vek.

Poslednja izmena:

_Osnovni zakon​

Zakon: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik RS“, br. 15/2016)

_Član 5, stav 1, tačka 1: “Bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom” obuhvataju: difteriju, veliki kašalj (pertusis), tetanus.
_Član 32: Imunizacija se vrši imunološkim lekovima; obavezna imunizacija lica određenog uzrasta, kao i drugih lica određenih zakonom.
_Kaznene odredbe
Za kršenje #_obavezne imunizacije_# propisana je novčana kazna u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara.

,,,zakon je jasan po ovom pitanju,,,
,,,ko je i gde je neko ili sistem zakazao je već drugo pitanje,,,

Pisao sam o tome vise puta.Moje generacije,a i stariji obavezno bili vakcinisani u decije doba.I za to sam i dan danas.medjutim te vakcine i vakcine protiv kovida se ne mogu ni priblizno meriti.Ove stare ojacavaju organizam i imunitet,a koronsme,rasturaju imunitet,kao da ga nije nikada ni bilo.To se desilo 70% onima koji su primili vakcinu protiv korone.I nemojte porediti te decije vakcine sa vakcinama,koje su napravljene 20 godina pre nego sto je nastala bolest.

Iz tvoje teme o raspravama gde si osobe koje potezu Ad Hominem nazvao “cuke” tj kerovi.

Kako se ono strucno zero ve kad ljudi govore jedno, a rade drugo?
Šta želiš da kažeš? Šta je ovde ad hominem? Ako neko ozbiljno napiše ono što je korisnik skrinšotovao, ta osoba je mentol i to nije napad na ličnost u raspravi nego fakt.

Želim odvojeno da napomenem, da je veliki kašalj najopasniji kod beba, jer one pri jakim napadima ostaju bez vazduha i telo im je slabije nego kod odraslih ljudi, tako da to jeste opasnost za njih. Ja sam tu vakcinu primila i dala sam je i svom detetu, ali to je bilo neko drugo vreme i postojalo je puno poverenje u našu zemlju, proizvođače vakcina i inspekcijske organe koji su radili analize istih. Tada bih svakome savetovala da se vakciniše. Danas, obzirom na nelojalnost zdravstva i drugih institucija narodu, a lojalnost profiterima koji se staraju samo o zaradi, bez trunke griže savesti - ja ne smem da savetujem nikome ništa. Mislim da svako mora da posluša svoj instinkt i postupi prema njemu. I svakako mislim, kako sam već rekla u onoj prethodnoj temi:
  • da zdravstveni radnici treba da daju tačne i potpune informacije ljudima.. kao i
  • da integritet ljudskog tela ne sme biti narušen: svako mora da ima pravo izbora šta će primati u svoje telo i šta neće.
Ovo poslednje smatram neopisivo važnim.

Back