Neurolozi tvrde da je mit da nam je neophodno 8 sati sna

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
89795428065567d3aa8c25401247572_v4 big.jpg

Koliko nam je noćnog sna potrebno? Kratak odgovor je - dovoljno da ujutru ne budemo umorni. Opširniji odgovor uveliko zavisi od pojedinca. Neki ljudi normalno funkcionišu ako odspavaju šest sati, a drugima ni deset sati nije dosta.

"Minimum je pet sati i 45 minuta noćnog sna, a nema maksimuma. Ako ljudi spavaju više od devet sati noću, to može ukazivati na zdravstvene probleme, poput bolesti srca", kaže neurolog Aruna Rao koja noću spava osam sati.
Manjak sna može doprineti visokom krvnom pritisku, lošoj ishrani, gojenju i metaboličkim poremećajima poput dijabetesa, kažu lekari. Previše sna, s druge strane, takođe može biti faktor rizika za dijabetes, gojaznost i bolesti srca.

Kvalitet sna gotovo je jednako važan kao i kvantitet. Ako spavate loše zbog apneje ili partnera koji hrče, to može imati isti učinak kao premalo sna, napominju stručnjaci.
link

Da li je mit ili ne..ja spavam nekih 8 sati i to mi je sasvim dovoljno

Pogledajte prilog 1448662

Koliko nam je noćnog sna potrebno? Kratak odgovor je - dovoljno da ujutru ne budemo umorni. Opširniji odgovor uveliko zavisi od pojedinca. Neki ljudi normalno funkcionišu ako odspavaju šest sati, a drugima ni deset sati nije dosta.

"Minimum je pet sati i 45 minuta noćnog sna, a nema maksimuma. Ako ljudi spavaju više od devet sati noću, to može ukazivati na zdravstvene probleme, poput bolesti srca", kaže neurolog Aruna Rao koja noću spava osam sati.
Manjak sna može doprineti visokom krvnom pritisku, lošoj ishrani, gojenju i metaboličkim poremećajima poput dijabetesa, kažu lekari. Previše sna, s druge strane, takođe može biti faktor rizika za dijabetes, gojaznost i bolesti srca.

Kvalitet sna gotovo je jednako važan kao i kvantitet. Ako spavate loše zbog apneje ili partnera koji hrče, to može imati isti učinak kao premalo sna, napominju stručnjaci.
link

meni je dosta 4-5 sati da funkcionisem normalno 😉

Kada "stručnjaci" napišu onda mora da je tako. Spavajte 5 sati i imaćete još više vremena za rad u kancelariji :roll: Spavanje je precenjeno :dash:
i 45 minuta..što bi bilo nekih cca 6 sati a što nije malo ..imaš ljudi koji spavaju ukupno 4 sata i savršeno funkcionisu
ja ne mogu bez 7-8 sati .. potrebno mi je toliko..sve preko toga mi ne prija jer budem kao ošamucena

U, bre... U tinejdž uzrastu i adolescenciji mi je bilo dosta i 2-3 sata sna. K'o nova!
Sad se svojih 8 sati nikako ne odričem, s tim da od toga mnogo vremena prođe u sporadičnom buđenju, gledanju na sat, razmišljanju o glupostima koje sam uradila/doživela pre desetak godina i više nemaju nikakav efekat na moju sadašnjost, kao i računanju koliko mi je vremena ostalo za spavanje. :mrgreen:

Pogledajte prilog 1448662

link

Mit je u pitanju, treba više od toga. :kafa:

Spavam 7 ili 8 sati i to mi je dovoljno..Ali..kad imam nesanicu, što mi se često dešava, spavam 8 sati +2 sata popodne..

Ali sam svesna da popodnevno spavanje treba da bude najviše sat vremena ( čitala sam savete stručnjaka ).

Ritam sna mi se poremetio kada sam otišla u inv.penziju. Dok sam radila, gasila sam svetlo najkasnije u ponoć.

Zimi duže spavam, a leti kraće ( do 6 sati sna ).

I @Frederick_ je u pravu. Punih 6 godina živim u novom stanu, u novom naselju i to je tih i miran kraj. Mnogo bolje spavam ovde.

Spavam 7 ili 8 sati i to mi je dovoljno..Ali..kad imam nesanicu, što mi se često dešava, spavam 8 sati +2 sata popodne..

Ali sam svesna da popodnevno spavanje treba da bude najviše sat vremena ( čitala sam savete stručnjaka ).

Ritam sna mi se poremetio kada sam otišla u inv.penziju. Dok sam radila, gasila sam svetlo najkasnije u ponoć.

Zimi duže spavam, a leti kraće ( do 6 sati sna ).

I @Frederick_ je u pravu. Punih 6 godina živim u novom stanu, u novom naselju i to je tih i miran kraj. Mnogo bolje spavam ovde.
Spavaj koliko ti se spava.Ako ti se ne leze rano uvece,nemoj,jer ces se muciti da zaspis,kada ti se pridrema,onda lezi i kada se probudis.I to popodne,nekada je dovoljno 15 minuta do pola sata,a nekada i ja odvalim 2 sata.Pogotovo kada je oblacno.Gledaj da spavas kada ti se spava,kada nemas obaveza.To je najbolje za organizam.

Ponekada i ja delim kad legnem kasno a ustanem rano. 3+3 , 4+3 , ali je gnjavaža. Kad se probudim ne znam da li je jutro ili veče
Vi treba da znate , to su REM faze sna
Nema mita ! Rem faze traju 4-6-8-10 h Individualno
Ako odspavate celu REM fazu bez prekida budite se skroz resetovani .
Ukoliko se probudite "nasilno" u pola REM faze ustajete kao sažvakani:mrgreen:

Suština je naći dužinu svoje REM faze i odlazak na spavanja uskladiti sa njom .
Meni je 4-5 h sasvim dovljno ,ništa više ništa manje
To 4-5 h zbog letnjeg - zimskog računjanje vremena dok se "mozak ne pronadje"

Poslednja izmena:
Spavaj koliko ti se spava.Ako ti se ne leze rano uvece,nemoj,jer ces se muciti da zaspis,kada ti se pridrema,onda lezi i kada se probudis.I to popodne,nekada je dovoljno 15 minuta do pola sata,a nekada i ja odvalim 2 sata.Pogotovo kada je oblacno.Gledaj da spavas kada ti se spava,kada nemas obaveza.To je najbolje za organizam.
Pravilno , treba spavati isključivo kad te san "obori" dalje će mozak i organizam odraditi svoje u zavisnosti kolka mu je REM faza
I probudićeš se bez alarma

Back