Neurološki podatak, bitan za psihologiju.

SveSuStraže

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
168
Vrlo je malo takvih podataka kako sam naslovio ovaj. Ovaj je bitan za psihologiju jer dokazuje da racionalno ponašanje postoji i bez učešća kore velikog mozga, uprkos tome što se zbog (meni nije uopšte ni najmanje razmljivo čega) priča da je svijest "smještena" u kori velikog mozga, tj. da on donosi ono što se zovu "alternativna rešenja i inteligentno prilagođavanje". Podatak je u neku ruku i "čudnovat" pa ga je interesantno pročitati. Pogotovo u vremenu kada su i djeca od 14 godina po nekim forumima počela da pričaju kako je "svijest produkt kore velikog mozga".
Ognjenović, "Naše namere i osećanja", Glava četvrta "REFLEKSI", strana 70 i 71:
... na osnovu radova Pfligera (Pflüger, 1865). On je obavio seriju ogleda sa dekapitovanim (odstranjena glava, moja napomena) žabama i video da njihove refleksne reakcije uopšte nisu tako jednolične kao što je to ranije tvrđeno. Našao je da se te reakcije razlikuju zavisno od prirode stimulusa (draži, moja napomena) kojima se deluje na isto (ili približno isto) mesto na koži: na primer, pri štipanju kože dekapitovana žaba povlači nogu, dok će pri nanošenju kiseline trljati nogu o podlogu. ...
strane 75 i 76:
... Ako se, na primer, dekapitovanoj žabi draži koža leve zadnje noge nekom neprijatnom draži, ona će, kao što smo već to pomenuli, otklanjati tom nogom draž. Ali ako se spreči pokret te noge, doći će do pokretanja druge, desne noge, kojom će žaba pokušati da otkloni neprijatnu draž. Ako se i toj nozi spreče pokreti, doći će do pokretanja prednjih ekstremiteta (prednjih nogu, moja napomena) sa istim ciljem - otklanjanje neprijatne draži. ...

Vrlo je malo takvih podataka kako sam naslovio ovaj. Ovaj je bitan za psihologiju jer dokazuje da racionalno ponašanje postoji i bez učešća kore velikog mozga, uprkos tome što se zbog (meni nije uopšte ni najmanje razmljivo čega) priča da je svijest "smještena" u kori velikog mozga, tj. da on donosi ono što se zovu "alternativna rešenja i inteligentno prilagođavanje". Podatak je u neku ruku i "čudnovat" pa ga je interesantno pročitati. Pogotovo u vremenu kada su i djeca od 14 godina po nekim forumima počela da pričaju kako je "svijest produkt kore velikog mozga".
Ognjenović, "Naše namere i osećanja", Glava četvrta "REFLEKSI", strana 70 i 71:
... na osnovu radova Pfligera (Pflüger, 1865). On je obavio seriju ogleda sa dekapitovanim (odstranjena glava, moja napomena) žabama i video da njihove refleksne reakcije uopšte nisu tako jednolične kao što je to ranije tvrđeno. Našao je da se te reakcije razlikuju zavisno od prirode stimulusa (draži, moja napomena) kojima se deluje na isto (ili približno isto) mesto na koži: na primer, pri štipanju kože dekapitovana žaba povlači nogu, dok će pri nanošenju kiseline trljati nogu o podlogu. ...
strane 75 i 76:
... Ako se, na primer, dekapitovanoj žabi draži koža leve zadnje noge nekom neprijatnom draži, ona će, kao što smo već to pomenuli, otklanjati tom nogom draž. Ali ako se spreči pokret te noge, doći će do pokretanja druge, desne noge, kojom će žaba pokušati da otkloni neprijatnu draž. Ako se i toj nozi spreče pokreti, doći će do pokretanja prednjih ekstremiteta (prednjih nogu, moja napomena) sa istim ciljem - otklanjanje neprijatne draži. ...

Pa ovo što si opisao nije svesno i racionalno ponašanje, već refleksno, i nema veze sa inteligencijom. Već je odavno poznato da su neki refleksi posredovani kićmenom moždinom i da se pri njihovom izvođenju u potpunosti zaobilazi mozak, tako da ovo nije ništa novo.

Pa ovo što si opisao nije svesno i racionalno ponašanje, već refleksno, i nema veze sa inteligencijom. Već je odavno poznato da su neki refleksi posredovani kićmenom moždinom i da se pri njihovom izvođenju u potpunosti zaobilazi mozak, tako da ovo nije ništa novo.
Ovo što sam opisao je u svakom slučaju racionalno ponašanje. Racionalnije ne može od ovoga.

Poslednja izmena:
Ovo što sam opisao je u svakom slučaju racionalno ponašanje. A to da je svjesno je jednako vjerovatno kao i tvrdnja da je svijest produkt rada moždane kore. Baš zato što je podatak jako star, on je i zaboravljen, a dokaz da je zaboravljen je to što se na sve strane priča kako je kora velikog mozga izvor svijesti.

Ček' malo, pa ako je ovo racionalno i svesno ponašanje, ona su po tebi i žabe racionalna i svesna bića. I jel ti to hoćeš da kažeš da je kičmena moždina organ u kom je smeštena svest?

Ček' malo, pa ako je ovo racionalno i svesno ponašanje, ona su po tebi i žabe racionalna i svesna bića. I jel ti to hoćeš da kažeš da je kičmena moždina organ u kom je smeštena svest?
Ja to neću da kažem. Samo oću da kažem da racionalnije ponašanje od toga koje je ispoljila ta žaba tada i ne može da se zamisli. Ako može, ti izvoli pa reci koje bi to bilo, pošto je meni nezamislivo racionalnije ponašanje od onoga.
strana 70:
... Johanesa Milera, osnivača eksperimentalne fiziologije. Miler je smatrao da se angažovanjem receptornih elemenata u refleksima nužno postiže i neki saznajni efekat, a da Hol govori direktno i protiv iskustvenih podataka, jer su kijanje, kašalj, treptanje praćeni uvek osetima. U odgovoru Hol kaže da je saglasan da neki oseti mogu da prate refleks ("budu saputnici"), ali da nikako ne mogu da budu njegov uzrok, dakle, da tu saznajni elemenat ne prethodi reakciji i nije njen uzročnik.
strana 71:
... To je Pfligera pokolebalo toliko da je posumljao da je ovde reč o refleksima, pošto je, eto, senzorna (detektorna za ono sa čime se djeluje na organizam u smislu razlikovanja raličitih vrsta dejstava (štipanje, kisjelina), moja napomena) funkcija prisutna. Time je izazvao kritičare da mu pripišu zalaganje za neku mističnu "dušu kičmene moždine"!
(podvukao ja, zato što ti to meni sada pripisuješ kao oni njemu tada, istorija se ponavlja.)

Evo još o "moćima" kičmene moždine, strana 131:
... Videli smo u Bardovim ogledima sa spinalnom mačkom, dakle, onom koja od moždanih formacija ima samo kičmenu moždinu i ništa iznad nje, da injekcija hormona izaziva karakteristično seksualno ponašanje, čak i ako joj se i jajnici odstrane.

Ja to neću da kažem. Samo oću da kažem da racionalnije ponašanje od toga koje je ispoljila ta žaba tada i ne može da se zamisli. Ako može, ti izvoli pa reci koje bi to bilo, pošto je meni nezamislivo racionalnije ponašanje od onoga.
strana 70:
... Johanesa Milera, osnivača eksperimentalne fiziologije. Miler je smatrao da se angažovanjem receptornih elemenata u refleksima nužno postiže i neki saznajni efekat, a da Hol govori direktno i protiv iskustvenih podataka, jer su kijanje, kašalj, treptanje praćeni uvek osetima. U odgovoru Hol kaže da je saglasan da neki oseti mogu da prate refleks ("budu saputnici"), ali da nikako ne mogu da budu njegov uzrok, dakle, da tu saznajni elemenat ne prethodi reakciji i nije njen uzročnik.
strana 71:
... To je Pfligera pokolebalo toliko da je posumljao da je ovde reč o refleksima, pošto je, eto, senzorna (detektorna za ono sa čime se djeluje na organizam u smislu razlikovanja raličitih vrsta dejstava (štipanje, kisjelina), moja napomena) funkcija prisutna. Time je izazvao kritičare da mu pripišu zalaganje za neku mističnu "dušu kičmene moždine"!
(podvukao ja, zato što ti to meni sada pripisuješ kao oni njemu tada, istorija se ponavlja.)
Niste vi ovde istorija...:mrgreen:
A što se tiče svesti,hologramske predstave u neuronima,tog bljeska svetlosti postojanja...
Pa...brdo pasulja četka da bude pojedeno...Doskora su neurolozi tvrdili da čovek poseduje par miliona
sivih ćelija koje i ne reprodukuju i ne obnavljaju...Sad se govori o stotinama miliona ,pa i milijardi...
Polako sa svešću...
Da ne bi ljudi u Australiji popadali u svemir!:mrgreen::hahaha:

Biću slobodan da izlažem na ovoj temi i druge interesantne i po mojoj pretpostavci laicima vrlo nepoznate (zbog cenzure koja se vrši u školstvu) podatke koji se tiču neurologije.

A evo nečega za ljubitelje stvari koje bacaju Darvinizam u duboku vodu, pa time i samu besomučnu sklonost mnogih takozvanih "stručnjaka" da unose Darvinizam u psihologiju:
strana 132:
... ubrizgavanje testosterona u preoptičke zone hipotalamusa pacova mužjaka izaziva paradoksalni efekat - pacov pokazuje izrazito i snažno materinsko ponašanje! Iskazaće se nešto što nikako nije njegov, muški program ponašanja. On će se ponašati po programu ženke posle okota. Istraživači pretpostavljaju da se u mozgu svake jedinke nalaze oblasti koje regulišu sve tipove aktivnosti, i muške i ženske, te da se onda sa razvojem polnih žlezda i jačanjem hormonalne regulacije stimuliše samo jedan vid seksualnog ponašanja. (ovo što sledi je piščeva zagrada, moja napomena) (A zašto testosteron, dakle muški hormon, apliciran (primijenjen, stavljen, nanesen, ovdje se misli na pomenuto ubrizgavanje, moja napomena) baš na to mesto u mozgu mužjaka izaziva materinske porive - ne znaju da objasne. Ta, ne mogu baš sve).

Poslednja izmena:
Niste vi ovde istorija...:mrgreen:
A što se tiče svesti,hologramske predstave u neuronima,tog bljeska svetlosti postojanja...
Pa...brdo pasulja četka da bude pojedeno...Doskora su neurolozi tvrdili da čovek poseduje par miliona
sivih ćelija koje i ne reprodukuju i ne obnavljaju...Sad se govori o stotinama miliona ,pa i milijardi...
Polako sa svešću...
Da ne bi ljudi u Australiji popadali u svemir!:mrgreen::hahaha:
Da li bi odvoio vrijeme da nam predstaviš malo tu tvoju ideju o "hologramskim predstavama u neuronima", ili si došao samo da se podičiš kako znaš za nešto što tako treba zvati. Saslušaću te bez predrasude, iako...
Iako je ovako: u mozgu, ono što snimaju aksoni zaduženi za centar vidnog polja ustvari stiže na periferne zone primarne vizuelne zone, i obratno. Dakle, ako je zamisliš kao krug, u centru se nalazi ono što se registruje na krajevima vidnog polja, a oko centra ono što se registruje u centru vidnog polja. Tako da je tvoja zamisao "hologramske predstave u neorunima" nemoguća. Pogotovo zato što su dobitnici nobelove nagrade otkrili da postoje ćelije koje pale akcione potencijale kada se linije objekta u vizuelnom polju kreću pod specifičnim uglom. On u primarnoj vizuelnoj zoni razlikuje, na osnovu njihovih radova, 1). kompleskne neurone, 2). kompleksne neurone višeg reda 3). hiperkompleksne neurone. Da li to znači da je moguća "hologramska slika" od tri različita po intenzitetu složenosti entiteta odjednom?
Referenca za ovo: Ognjenović, "Psihologija opažanja".

Poslednja izmena:

Back