Quantcast

Neugodni i opasni mirisi u kući?

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.271
Iako se trudimo da nam kuća lijepo miriše, činjenica je da svaki dom ima neki svoj specifičan miris.
Pored nekih "normalnih" mirisa u našem domu, postoje i oni koje ne smijemo ignorisati.

Neki mirisi uopšte nisu bezazleni i mogu predstavljati veliku opasnost u našim domovima.. to su mirisi na koje moramo reagovati i ustanoviti u čemu je problem.

Jedan od najopasnijih je svaakako
1. Plin..

Prirodni plin je bez mirisa. Kako bi se lakše „detektovao“ dodaje mu se merkaptan, hemikalija zbog koje plin poprima karakterističan miris pokvarenih jaja. Ako namirišete plin, to znači da postoji opasnost od curenja. Zbog toga, kada osjetite miris plina u svom domu najpre širom otvorite prozore i vrata kako biste stvorili promaju, zatim zatvorite glavni plinski ventil ispred plinskog ormarića ili plinomjera u stanu, ne stvarajte otvoreni plamen tj. nemojte koristiti šibice, upaljače ili cigarete. Uz ovo, nemojte koristiti električne prekidače, zvono, utičnice, ne gasite ili palite aparate, niti bilo šta što bi moglo izazvati iskru. Takođe, nemojte koristiti fiksne ni mobilne telefone. Ako živite u zgradi, otiđite kod prvog komšije ili izađite na ulicu i pozovite vatrogasce.

kuhinja.jpg
2. Buđ

Ovaj jak i neugodan miris upućuje na probleme u samoj konstrukciji vašeg doma. Ako miris buđi nije popraćen vizuelnim tragovima, to znači da se mem vjerovatno nalazi u zidovima. Međutim, najčešće buđ brzo izbije na površinu. Nakupljanje buđi i karakterističan miris vlage najčešće uzrokuje loša hidroizolacija doma ili nedostatak hidroizolacije. Temelji upijaju vodu, a ona se onda širi zidovima i izbija na površinu. Ponekad je problem u bušnim cijevima i curenju vode.

3. Neugodan miris iz odvoda

Ovo je česta pojava u mnogim domaćinstvima. Prvo pokušajte da očistite odvode, jer je možda problem u taloženju materije koja i uzrokuje neugodan miris. Kada se prostorija u kojoj osećate miris (npr. kupatilo) ne koristi često, problem može biti u vodi koja stoji u sifonu. S obzirom na to da ona nije protočna, teže isparava i tako se stvara miris. Pokušajte svaki dan da ulijete svježu vode u sifon. Ako ni to ne rješava problem, onda se morate obratiti vodoinstalateru koji će utvrditi da li je možda došlo do nekog kvara u kanalizacijskom i vodovodnom sistemu.

Izvor Zadovoljna.hr
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.271
Boravak u prostoriji sa puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gdje je vlaga, obično se nalazi i buđ, koja i te kako utiče na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povraćanje, čak i oštećenje jetre.

Ako u kući imate vlagu, llekari ističu da ste u tom sluučaju podložniji bolestima disajnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkulozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza. Najjači uticaj vlaga ima na zdravlje djece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

..a od čarapa.. ne bih znao :eek::mrgreen:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.