Netanjahu: Započinje nova era u odnosima Izraela sa arapskim svetom

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
До колико данас, држава Израел на мапи света која се прихватала на арабијском полуострву није постојала, већ само црна мрља.

Страним држављанима који су у својим пасошима имали печат да су боравили макар једном у Израелу није био дозвољен приступ ни једној држави из такозваног ГЦЦ-а, а сада видимо да ће "брат" Бин Заеб и "брат" Биби ускоро да размењују честитике и да се грле за Песах, Јом Кипур или Еид ал Фитр или Еид ал Адху. Емирејтс ће да отвори нову дестинацију Тел Авив, а Ел Ал, Дубаи или Абу Даби.

Додуше скривено од очију јавности пословни односи између Арабијског полуострва и Израела су били врло интензивни и до сада, јер многе фирме које су међусобно пословале су користиле Кипар као маску, а сада ће то да иде директно. Јадан Кипар






Netanjahu: Započinje nova era u odnosima Izraela sa arapskim svetom

Tramp objavio: Izrael i UAE će uspostaviti pune diplomatske odnose


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da najavom uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima započinje "nova era" u izraelskim odnosima sa arapskim svetom.

Netanjahu je, u saopštenju koje je prenosila televizija, naveo da će "pun i zvaničan mir" sa UAE voditi do saradnje u mnogim oblastima između zemalja i "divnoj budućnosti" za građane obe zemlje.

On je rekao da je adminstracija predsednika SAD Donalda Trampa tražila da Izrael sačeka sa planovima o aneksiji delova Zapadne obale, kako bi se postigao napredak u dogovoru o vezama sa UAE. Izraelski lider je dodao da "nema promena" u njegovim planovima da anektira deo te okupirane teritorije, ali je rekao da je ostvarenje tih planova privremeno zaustavljeno.

1597386257934.png

Predsednik Izraela Ruven Rivlin objavio je na Tviteru poziv lideru UAE da poseti Jerusalim.

"Pozivam prestolonaslednika da poseti Jerusalim", naveo je Rivlin, ocenivši da je dogovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa važna i strateška prekretnica koja bi mogla da podstakne sporazume sa drugim zemljama u regionu.

U međuvremenu je proizraelski lobi u SAD, Američko izraelski komitet za javne odnose (AIPAC), saopštio da poštuje napore predsednika Trampa i njegove administracije u posredovanju diplomatskom potezu. Ta uticajna lobistička grupa je navela u saopštenju da su se UAE pridružili Egiptu i Jordanu u "utiranju puta miru kroz priznanje", ne težeći da izoluju i bojkotuju jevrejsku državu.

AIPAC je apelovao na druge arapske zemlje i Palestince da slede UAE i okončanju svoj bojkot Izraela i Amerike i vrate se pregovaračkom stolu.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, za koga se očekuje da će biti kandidat Demokratske strane za predsednika, je sporazum Izraela i UAE označio "istorijskim korakom da se premoste duboke podele Bliskog istoka".
 
ISTORIJSKI SPORAZUM IZRAELA I UAE Dve bliskoistočne države normalizuju odnose, a Tramp se već hvali uspehom na sva zvona

  • 13.08.2020. 17:36
Izrael UAE sporazum
Foto: Doug Mills / EPA;

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su danas istorijski mirovni sporazum koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa između dve bliskoistočne države, a posrednik u postizanju sporazuma bio je američki predsednik Donald Tramp.

166904.jpg



https://www.blic.rs/vesti/svet/isto...cne-drzave-normalizuju-odnose-a-tramp/2h6hpxp



UAE priznale Israel. Velika stvar! Nakon Egipta to je uradio i u UAE.
Kao sto sam pisao i ranije UAE je sila. Zele da postanu lider na BI. Izgradili su jedan od najvecih i najprometnijih aerodroma na svetu sto ih je plasiralo na svetskoj mapi desavamka

Izgradili prvu nuklearnu centralu u arpaskom svetu.
Izgradili najvece silarne elektrane na svetu
To su pripreme sa za post naftni period

Ulozili su u izgradnju vojne industrije i rade na tome da postanu nezavisni na tom polju.

Sada su sklopili mirovni pakt s Israelom. Ubrzo ce pokusati da sklope i mirovni sporazum sa Iranom
 
Palestina povukla ambasadora iz Abu Dabija zbog sporazuma UAE i Izraela
Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je u četvrtak da je opozvalo svog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kao odgovor na sporazum postignut između Abu Dabija i Izraela
Zehra Nur Düz | 13.08.2020



Palestina povukla ambasadora iz Abu Dabija zbog sporazuma UAE i Izraela



Ankara

Palestina je povukla svog ambasadora iz Abu Dabija kao reakciju na sporazum o normalizaciji odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je u četvrtak da je opozvalo svog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kao odgovor na sporazum postignut između Abu Dabija i Izraela.

Podsjetimo, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su danas historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka. Sporazum je postignut posredovanjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog Istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

https://www.aa.com.tr/ba/svijet/pal...-dabija-zbog-sporazuma-uae-i-izraela-/1941201
 
Sazvali Arapsku ligu


Palestinska uprava: Sporazum UAE-a i Izraela izdaja Jerusalema, Al-Akse i Palestine



Objavljeno: 13.08.2020. u 22:05

6




c9779cd9038c514aed037bca0c2299a6.jpg

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas

FOTO: Anadolija

Palestinska uprava je poručila da sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela predstavlja izdaju pitanja Jerusalema, džamije Al-Akse i Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).


U pisanom saopćenju Palestinska uprava je sporazum UAE-a i Izraela o normalizaciji odnosa najoštrije osudila i odbacila.
Povučen ambasador
Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je u četvrtak da je opozvalo svog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kao odgovor na sporazum postignut između Abu Dabija i Izraela.

Navodi se da je UAE pristao na ovaj sporazum u zamjenu da okupacijska država Izrael privremeno obustavi aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale dok i dalje traju planovi o judaizaciji al-Aksa.

- Dogovor UAE-a s Izraelom je izdaja Jerusalema, džamije Al-Akse i Palestine. Ovaj korak također ruši sve ranije odluke Arapske mirovne inicijative, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje (OIC). Ovim se također zanemaruju i prava palestinskog naroda, njihova sveta mjesta, posebno al-Aksa, te ignorišu zahtjevi za formiranjem nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine - navodi se u saopćenju Palestinske uprave.
Pozvali su UAE da odustane od ove odluke, naglašavajući da arapski narodi ne bi trebali poštovati ovakve odluke.
Navodi se i kako UAE ili bilo koja druga strana nemaju pravo govoriti u ime palestinskog naroda, napominjući da je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda.

U saopćenju se još dodaje da je Palestinska uprava sazvala Arapsku ligu na hitni sastanak, te pozvala i OIC da odbaci ovu odluku.
Podsjetimo, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su danas historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka. Sporazum je postignut posredovanjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.
U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog Istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Reakcija iz Turske

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nazvao je izdajom, javlja Anadolu Agency (AA).
Istakao je da će u historiji svakako ostati zapisana imena onih koji su izdali palestinski narod.
- U historiji će ostati zapisana šteta koju su nanijeli oni koji su izdali palestinski narod i njihovu pravednu borbu - napisao je Kalin na Twitteru.
https://faktor.ba/vijest/palestinsk...a-izdaja-jerusalema-al-akse-i-palestine/93947
 
Reagiranje
MVP Turske: Historija i svijest naroda neće zaboraviti ni oprostiti licemjerni postupak UAE



Objavljeno: 14.08.2020. u 10:41

5




3ef212c6b3ac53deb49fff189d2ae891.jpg



FOTO: AA

"Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) tajnim kalkulacijama preko američkog plana koji je ionako mrtvorođen i nema nikakvu legitimnost, ignorišu i volju Palestine“, navodi se u reakciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske na nedavni sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.


U saopćenju ministarstva se navodi kako je ispravna reakcija koju su palestinski narod i administracija pokazali na zajedničku izjavu koju su saopćili SAD, Izrael i UAE, a koja predviđa potpunu normalizaciju odnosa između Izraela i UAE.

Navodi se kako je izuzetno zabrinjavajuće to što UAE pokušava jednostrano ukinuti Arapski mirovni plan iz 2002. kojeg je usvojila Arapska liga na čelu sa Saudijskom Arabijom, a kojeg je podržala i Organizacija za islamsku saradnju.

Navodi se i kako zbog toga nema kredibiliteta predstavljati trilateralnu deklaraciju kao podršku palestinskom pitanju.
- Ujedinjeni Arapski Emirati tajnim kalkulacijama preko američkog plana koji je ionako mrtvorođen i nema nikakvu legitimnost, ignorišu i volju Palestine - stoji u saopćenju.

Ministarstvo je navelo i kako administracija UAE "nema ovlasti pregovarati s Izraelom u ime Palestine bez pristanka njenog naroda i administracije u vezi s ključnim pitanjima".

- Ni historija ni svijest naroda u regionu neće zaboraviti ni oprostiti licemjerno ponašanje UAE koje pokušava prikazati dogovor kao žrtvu za Palestinu, kada je u stvari to izdaja palestinskog pitanja radi sitnih interesa - navodi se u saopćenju.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su u četvrtak historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka. Sporazum je postignut posredovanjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.
U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

UAE je treća arapska zemlja, nakon Egipta i Jordana, koja je s Izraelom potpisala sporazum o normalizaciji odnosa.


https://faktor.ba/vijest/mvp-turske...ti-ni-oprostiti-licemjerni-postupak-uae/93974
 
Palestina će na kraju moći da se uzda samo u Iran.

Klasičan Trampov potez u smeru pravljenja koalicije protiv Irana pre svega.
Nema to mnogo veze sa Trumpom, mada ce on uzeti kredit za sve moguce. Njih vezuje medjusobni interesi i zajednicki neprijatelji. Prvo im je to bio Sadam, a sa prakticnim nestankom iracke drzave sada je to Iran. Palestinci su za zalivske emirate nebitni, a podrzavali su ih iz neke arapske solidarnosti, koja se sve manje postoji , jer panarapska ideja pada u zaborav.
 
Ali ti si nebitan. 0
UAE je sila

Iran je sila, lojavče.

UAE je američko–britanski isprdak. Smrdljivi finansijeri radikalnog islama i terorizma.

Da nemaju nafte bili bi veća beda od Bangladeša.

Ovaj bin zajeb izgleda da kao lokalni sakupljač sekundarnih sirovina.

Imam neki stari šporet pa neka se javi ako bude u prolazu.
 
ne zaboravimo da od pustare napravili plodne njive i da leze na jednom od najvecih basena pijace vode. a imaju para za bilo koju tehnologiju. uae ce napraviti rokadu u slucaju shita, dok ce jedna turska da padne, kao i okolne zemlje

kad kazem padne, tu mislim na neki regionalni stadium anarhije. od divljih hordi obojenih pa do mad max scenarija
 
Kuvajtski mislilac Abdullah al-Nefisi: Evo šta Izrael postiže normalizacijom odnosa sa arapskim zemljama
16. Avgusta 2020.
Screenshot-2020-08-16-at-10.59.29.jpg



  • Amina
  • Bi
  • Koji
  • Kontakt
Istaknuti kuvajtski mislilac i politički analitičar Abdullah al-Nefisi osudio je sklapanje sporazuma o normalizaciji između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Al-Nefisi je rekao da ne postoji nikakvo opravdanje, niti izgovor za zaključivanje takvih sporazuma sa Izraelom, izjavivši da: ”Ne vodimo ratove sa cionističkim entitetom, niti sa njima imamo zajedničku granicu, niti interese. Uvjereni smo i sigurni da se iza ovih sporazuma između zaljevskih država i Izraela krije tajna saradnja s cionističkim neprijateljem i onima koji stoje iza cionističkog entiteta i koji ga podržavaju, a to su Sjedinjene Američke Države.”
Al-Nefisi je naglasio da je težnja cionističkog entiteta za postizanjem takvih sporazuma prvenstveno zbog ostvarivanja određenih ciljeva, a ti ciljevi su:
– Arapska nafta. Kada zaljevske zemlje obezbijede sigurnu liniju za opskrbu cionističkog entiteta jeftinom naftom, time će mu učiniti veliku uslugu.
– Zaljevsko tržište koje karakterizira velika i brza potrošnja.
– Cionisti žele imati izravan utjecaj na zaljevsku scenu, radi raspirivanja ratova i sukoba, te sijanja smutnje i nereda među različitim stranama.
– Cionisti žele napraviti dogovor sa nekim zaljevskim zemljama oko vrlo opasne stvari, a to je naseljavanje najmanje 3 miliona Palestinaca u zaljevskoj pustinji, što bi predstavljalo veliku opasnost po sigurnost i građanski mir u Zaljevu.
 
Ово је добрим делом Трампова залуга.

Уместо демократских нуклеарних дилова, створити израелско - арапски блок против Хезболаха и Ирана. Гледајте и плачите српски талибани.


egipat do tokija 🤘
 

Back
Top