Nesvrstani u Beogradu – samit bez perspektive

Poruka
17.931
Skup koji će biti održan narednog leta u prestonici Srbije neće zna­či­ti tri­jumf di­plo­ma­ti­je iz 1961. godine.
Šta će za Srbiju značiti kada se u septembru iduće godine u Beogradu okupe ministri spoljnih poslova članica nesvrstanih zemalja kako bi obeležili pedesetogodišnjicu osnivanja tog pokreta?

Da bi se odgovorilo na to pitanje, mora se konstatovati da se u proteklih pola veka izmenilo mnogo toga: Srbija više nije članica nesvrstanih, hladni rat je prošao, a više vrućih žarišta preti svetskom miru.

Što se Balkana tiče, iako su nesvrstane zemlje diplomatski prilično bile angažovane u jugoslovenskoj krizi, većina je ipak kasnije podržala Srbiju u osporavanju nezavisnosti Kosova. Ali i tokom nešto više od godinu dana, od kada je Srbija izrazila želju da bude domaćin ovog skupa, Beograd je prošao nekoliko momenata vezanih za savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova i usvajanje rezolucije u UN.


http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Nesvrstani-u-Beogradu-samit-bez-perspektive.lt.html

Veovatno idejni tvorci ovog predloga su se pokajali, 'al sta je tu je nema nazad. Bice interesantno videti kako Gadavi razapinje sator u Knez Mihajlovoj a okolo mnostvo konja i kamila :)
 

Back
Top