Nesvestica prilikom leganja i ustajanja

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.497
Pre dva dana mi je odjednom, bez ikakve najave, pocela snazna nesvestica prilikom leganja i ustajanja iz kreveta.

Sve pocne da mi se okrece i ima utisak da cu se onesvestiti...Vrlio neugodan osecaj..

Inace, kada koracam, sedim, ustajem sa stolice, apsolutno nista!

Sta bi to moglo da bude, ima li ko slicnih iskustava?
:think:

Притисак Блајби. Иди код лекара. Има добрих лекова за то.

Uzrok nastanka
Nasleđe ima veliku ulogu u nastanku ove bolesti. Veliki broj obolelih ima gen odgovoran za pojavu hipertenzije. Gen je označen kao C3F. Kod ljudi sa genom D3F različiti faktori dovode do rasta pritiska. To su npr. povećan unos soli (preko 3g dnevno), preteran unos kafe, alkohola, nikotina, gojaznost i fizička neaktivnost.

Značaj bolesti
To je bolest savremenog čoveka i u porastu je broj obolelih. Hipertenzija je važan faktor rizika za nastanak mnogih kardiovaskularnih bolesti i promena na krvnim sudovima mozga. Važno je da se lako otkriva i može da se leči.

Koje su tegobe?
U početku nema subjektivnih tegoba. Otkriva se kontrolnim merenjem krvnog pritiska. Nekada tegobe počinju tek kada čovek sazna da ima povišen krvni pritisak.
Mlađi bolesnici, sa nestalnim krvnim pritiskom (labilna hipertenzija), se žale na znojenje, uznemirenost, brzo menjanje boje lica, hladne šake i stopala, lupanje srca i poremećaj sna.
Stariji ili bolesnici sa fiksiranom hipertenzijom (stalno im je povišen pritisak) se češće žale na zujanje u ušima, jutarnje potiljačne glavobolje, lupanje srca, krvarenje iz nosa i vrtoglavice. Kada kod fiksirane hipertenzije dođe do oštećenja srca, mozga i bubrega, javlja se otežano disanje pri naporu, kasnije i u miru, nervoza, nesanica, nepravilan srčani rad, bolovi u grudima, glavobolja, grčevi u mišićima, utrnulost prstiju, poliurija (obilno mokrenje) i nokturija (noćno mokrenje).

...отиђи ипак и провери то.

Poslednja izmena:
Pre dva dana mi je odjednom, bez ikakve najave, pocela snazna nesvestica prilikom leganja i ustajanja iz kreveta.

Sve pocne da mi se okrece i ima utisak da cu se onesvestiti...Vrlio neugodan osecaj..

Sida, Blajbi, sida od silnih žena..:lol:

A sad ozbiljno, meni se dešavalo jedno vreme zbog stalnog variranja krvnog pritiska. I radio sam čudo analiza i ništa mi drugo nije falilo. Posle 6 meseci prošlo samo od sebe...:confused:

Naglo ustajanje je nagla promena za organizam, treba dopumpati krv do glave koja se odjednom prebaci u vertikalni položaj. Obično dolazi s godinama. U svakom slučaju, nemojte ustajati naglo, već polako. U slučaju da primetite još neke simptome, najbolje bi bilo da se obratite lekaru, kako bi se utvrdio uzrok svih simptoma, među kojima je i ovaj (ortostatička hipotenzija je stručan naziv).

meni se to dogadjalo par puta i u mom slucaju bila najava prehlade

Back