Nesumnjivo Hrvati

Poanta je da nema velik broj ljudi koji su se odrekli svog porijekla, barem ja ne znam ni jednog. Ljudi koji su porijeklom Srbi imaju takva imena i prezimena, iz tog su sela u pravilu. Hrvati imaju prezimena i imena koja su drugačija od Srba u pravilu, mada ima i onih koja su zajednička svima i potječu ili iz vrlo čestog patronimika(Ivić, Perić) ili iz nekakvog zanimanja(Kovač, Lončar).

Bicikl i Mrkalj pričaju o postavci kao da je vrlo raširena pojava među Hrvatima da negiraju svoje porijeklo u smislu nekog dede, oca, matere, babe koji su Srbi. Ne znači da toga nema, ali naprosto nije često. Jel imate kakve podatke o tome? Neku kvantifikaciju?

Postoji određen broj ljudi u Hrvatskoj koji su se po popisu počeli izjašnjavati kao Hrvati a porijeklom su Srbi, zbog političke nemile situacije, ali riječ je o ljudima uglavnom mješanih brakova pa tako od poznatih imamo Prof.Dr. Podolnjaka, rođenog Jovanović koji je uzeo materino prezime i zbog toga su ga prozivali svi u Saboru(u smislu nekarakternosti) ili novinara Šprajca koji je također uzeo materino prezime. Aco Stanković-ista priča, Vanja Udovičić-ista priča.

Međutim, kao da se govori o nekakvom masovnom prevjeravanju? Masovnom nijekanju porijekla? Đe dokazi za to? Studije, znanstveni članci? Dajte gospodo nešto da se obrazujemo. Jer meni kao Hrvatu, koji se interesirao za povijest, kojem su svi preci katolici unutar 350 godina naprosto nije jasno odakle to?
Čini se kao neka mantra.

A što se tiče Mrkalje tvoje autohtonističke teorije, to je sve u redu, međutim na svakome je da prosudi je li mu to prihvatljivo ili nije. Ja sam ti rekao da uzevši u obzir sve, od postojeće nauke pa do tvog djelovanja ovdje po forumu, ne mislim da je to bogznašta razumno. Ali isto tako, mogu biti u krivu, možda si ti avangarda koja će rezultirati blistavim znanstvenim pečatom.

Nisu samo konvertiti problem kod Hrvata. Krizi identiteta doprinosi relativno skoro uključivanje Kajkavaca/Slovinjaca, Bunjevaca i Šokaca pod katoličko-hrvatsku mitru/mantru. Srednjovekovnih Hrvata bilo je zaista jako malo i to se osulo, da bi se tek sa protivreformacijom rodila ideja o zajedničkoj nacionalnoj kapi katoličkog življa na granici sa srpskim pravoslavljem i tu se dobro uklopio hrvatski srenjovekovni mit. Međutim, ta ideja nije sistematski sprovedena sve do 1900. godine, bila je na nivou ideje kod pojediničnih pisaca.

Dobar primer su Bunjevci. Oni, koji su došli među pravoslavce i mađarske katolike, u Bačku, ostali su Bunjevci sve do 1945. (franko-titoizam) tj. 2000. (CIA) kada se skokovito povećava broj tzv. Hrvata na račun Bunjevaca. Međutim, oni koji su došli u katoličku sredinu Like i Dalmacije postali su "Hrvati" do kraja 19. veka.

Problem Hrvata (neki od Hrvata zaista uviđaju taj problem) je što to "hrvatstvo" nema neki ideološki sadržaj, sve do "domovinskog rata" i srbofobije, pa se pravi Hrvat definiše kao "za dom spremni" i "ubij Srbina". Dakle, kao negacija srpstva. Zbog odsustva tog sadržaja, zbog praznine samog pojma "hrvatstvo" Tuđman je u preambuli Ustava iz 1990. morao da ubaci "NDH, kao izraz povijesne težnje hrvatskoga naroda". Prema tome, i Tuđman je definisao Hrvate kao "anti-srbe", ništa novo nije dao toj šupljoj ideji hrvatstva.

S druge strane, Srbi, koji nisu ni morali imati svest o tome da govore jezikom koji se zove srpski jezik, znali su za kraljevića Marka, za svoju krsnu slavu, za svetog Savu, za cara Dušana, malog Radojicu, za srpsko carstvo i kosovsku bitku. Taj ideološki, mitski sadržaj ih je definisao kao Srbe.

Što se konvertita kod Hrvata tiče, recimo da njih zajedno sa onima iz mešovitih brakova (a to je isti psihološki kompleks) ima oko 15%. Kada tome dodamo ove u Istri, kajkavce, Bunjevce, Šokce i strance (Nemce, Pemce, Slovence, Austrijance, Italijane, Mađare, Albance i Grke) onih koji su izvorni Hrvati u 2 kolena (do babe i dede) ostaje manje od 1%.

Srbija je zeljela i jos uvijek zeli biti Pijemont juznih Slavena. Nikada nije bila kadra za takvo sto.

Poanta je da nema velik broj ljudi koji su se odrekli svog porijekla, barem ja ne znam ni jednog. Ljudi koji su porijeklom Srbi imaju takva imena i prezimena, iz tog su sela u pravilu. Hrvati imaju prezimena i imena koja su drugačija od Srba u pravilu, mada ima i onih koja su zajednička svima i potječu ili iz vrlo čestog patronimika(Ivić, Perić) ili iz nekakvog zanimanja(Kovač, Lončar).

Bicikl i Mrkalj pričaju o postavci kao da je vrlo raširena pojava među Hrvatima da negiraju svoje porijeklo u smislu nekog dede, oca, matere, babe koji su Srbi. Ne znači da toga nema, ali naprosto nije često. Jel imate kakve podatke o tome? Neku kvantifikaciju?

Postoji određen broj ljudi u Hrvatskoj koji su se po popisu počeli izjašnjavati kao Hrvati a porijeklom su Srbi, zbog političke nemile situacije, ali riječ je o ljudima uglavnom mješanih brakova pa tako od poznatih imamo Prof.Dr. Podolnjaka, rođenog Jovanović koji je uzeo materino prezime i zbog toga su ga prozivali svi u Saboru(u smislu nekarakternosti) ili novinara Šprajca koji je također uzeo materino prezime. Aco Stanković-ista priča, Vanja Udovičić-ista priča.

Međutim, kao da se govori o nekakvom masovnom prevjeravanju? Masovnom nijekanju porijekla? Đe dokazi za to? Studije, znanstveni članci? Dajte gospodo nešto da se obrazujemo. Jer meni kao Hrvatu, koji se interesirao za povijest, kojem su svi preci katolici unutar 350 godina naprosto nije jasno odakle to?
Čini se kao neka mantra.
I opet, ne trudiš se da razumeš sagovornika, nego odgovaraš na nešto što procenjuješ da liči na moj stav a tebi zgodno da odgovoriš. Retorika tipa čovek od slame.

Paradoks nacionalnog identiteta i licnog osecaja pripadnosti nekoj naciji moze da bude Ivo Andric.
Rodjen kao Hrvat i citajuci njegove biografije svi poznati preci bili su mu Hrvati, da bio se on u kasnijem zivitu politicki a verujem i licno osecao kao Srbin.
E sad, mozda i nije pogresio jer recimo mozda su mu preci ranog Srednjeg veka bili ti Srbi koji su kroz lomove istorije primili katolicizam (a mozda i nisu ni prelazili sa njega!) i onda se kasnije odredili kao Hrvati.
A mozda je pogresio u oba slucaja, mozda potice od starosedelackog preslovenskog stanovnistva.

Ne verujem da su Andrić, Selimović, Kusturica i Štulić pogrešili.

Takvo gledište proizlazi iz nepoznavanja Hrvata i povijesti, ako oćeš i folklora, ljudi, prostora i dr.

I mnogi Hrvati uopće ne vide problem u tome da su Srbi i Hrvati slični, ako oćeš i najsličniji "bratski narodi", samo u pravilu pošandrcaju kada pojedini Srbi inzistiraju da su u maniri Borga svi Hrvati Srbi, što se pravda upravo tom sličnosti i ničim više.

Mada ja mislim da su Srbi slični Hrvatima koliko i Bugarima, u globalu, Hrvati Slovencima koliko i Srbima, ono što nas izdvaja je nesretno političko povezivanje što nas je i upropastilo u smislu nekih zdravih odnosa.

Kako uzmes, znas da ipak ja znam neke Hrvate i tako uz cugu zapocnu se price o poreklu, cuh razne avagarde teorije o poreklu njihovih porodica, ali nikad od nekog Srbina.

Mislis da su Srbi slicni Hrvatima koliko i Bugarima, a vidis genetika ne misli, bar kad su "stokavci" Hrvati u pitanju, kad predjes recimo iz Slavonije u Zagorje, genetska "kataklizma" ili iz BiH i kontinentalne Dalmacije na otoke i Istru, genetska divergencija na kvadrat. A recimo predjes iz Slavonije u Vojvodinu, nista, ili iz BiH u Dalmaciju i Srbiju, opet nista, genetska braca najveca. No dobro ne bih bas se drzao te teme, opet, deo moderne hrvatske nacionalne mitologije je da su sto je razlicitiji mogucu od Srba, problem tog mita je kad se predje na cinjenice, i sa koje kod hoces nauke ( istorije, lingvistike, eto danas i genetike ), vidis da Hrvati nemaju blize od Srba, da je pre rec u jednom spektru, koji je u skorije vreme politickim intervencijama odvojen na dve celine, pe nego o nekim jasno odvojena i dva zasebna etnicka indetiteta ( ovo naravno manje vazi za kajkavce, pa i cakavce, razume se ), kako bi Hrvati hteli da je.

Evo ti zanimljiv primer, neka gasterbajtkinja, poreklom Dubrovcanka ( koliko sam razumeo ne zna nas jezik ) pretila je da ce tuziti sajt i drustvo "Poreklo" jer su koristili rezultati njenog cace na forumu, naime, nasli su neka poklapanja sa Srbima, devojka je poludela, histerisala, pretila tuzbom, rekla nesto u fazonu "zasto nas ne ostavite na miru, gledajte svoje gene itd". E sve to, samo zato, sto je ispalo da je njen cace genetski rodjak sa nekim tamo Srbima, ja ne mogu tako nesto da zamislim kod Srba recimo.

Kako uzmes, znas da ipak ja znam neke Hrvate i tako uz cugu zapocnu se price o poreklu, cuh razne avagarde teorije o poreklu njihovih porodica, ali nikad od nekog Srbina.

Mislis da su Srbi slicni Hrvatima koliko i Bugarima, a vidis genetika ne misli, bar kad su "stokavci" Hrvati u pitanju, kad predjes recimo iz Slavonije u Zagorje, genetska "kataklizma" ili iz BiH i kontinentalne Dalmacije na otoke i Istru, genetska divergencija na kvadrat. A recimo predjes iz Slavonije u Vojvodinu, nista, ili iz BiH u Dalmaciju i Srbiju, opet nista, genetska braca najveca. No dobro ne bih bas se drzao te teme, opet, deo moderne hrvatske nacionalne mitologije je da su sto je razlicitiji mogucu od Srba, problem tog mita je kad se predje na cinjenice, i sa koje kod hoces nauke ( istorije, lingvistike, eto danas i genetike ), vidis da Hrvati nemaju blize od Srba, da je pre rec u jednom spektru, koji je u skorije vreme politickim intervencijama odvojen na dve celine, pe nego o nekim jasno odvojena i dva zasebna etnicka indetiteta ( ovo naravno manje vazi za kajkavce, pa i cakavce, razume se ), kako bi Hrvati hteli da je.

Evo ti zanimljiv primer, neka gasterbajtkinja, poreklom Dubrovcanka ( koliko sam razumeo ne zna nas jezik ) pretila je da ce tuziti sajt i drustvo "Poreklo" jer su koristili rezultati njenog cace na forumu, naime, nasli su neka poklapanja sa Srbima, devojka je poludela, histerisala, pretila tuzbom, rekla nesto u fazonu "zasto nas ne ostavite na miru, gledajte svoje gene itd". E sve to, samo zato, sto je ispalo da je njen cace genetski rodjak sa nekim tamo Srbima, ja ne mogu tako nesto da zamislim kod Srba recimo.

Paušalno sam pratio te priče o haplogrupama, primjetio sam da se na ovom forumu upelo da je I2Din haplogrupa srpska. Isto tako na forumu hr upelo se da je ta ista grupa hrvatska. Tada sam prestao to čitati.

Iako daje privid znanosti, meni se to čini dušu dalo za svakakva politikantstva i bulažnjenja. Ono šta možemo konstatirati je kako ta I2Din ili I2b2b(ja mislim) što se tiče učestalosti kulminira u Hercegovini i Dalmaciji, a vrlo je česta i u Bosni, dijelu Srbije, Lici itd. Međutim ona izostavlja i otpr 2/3 Srba i 2/3 Hrvata. Dakle, opet jedno veliko-ništa. Dakle, možemo konstatirati kako 1/3 Srba i 1/3 Hrvata ima blisku genetsku mutaciju. U kolokvijalnom smislu dinarska rasa.

Daljnje preciziranje čini mi se uvijek politikantski.

I opet, ne trudiš se da razumeš sagovornika, nego odgovaraš na nešto što procenjuješ da liči na moj stav a tebi zgodno da odgovoriš. Retorika tipa čovek od slame.
Tvoj stav sasvim sigurno nije ništa umjereniji od onog što sam ja insinuirao, eventualno samo može biti isključiviji i minimalističkiji, u pogledu Hrvata jasno. Rado bi da me demantiraš.

Čitam te od 2014, i primjećujem da nisi odmakao od toga, a bog zna da sam te pokušavao shvatiti i razumjeti.

Ponavljam, tvoj stav-tvoje pravo, samo što meni nije razuman ni izgledan. I većim dijelom se zasniva na pretpostavkama bez članaka, kvantifikacije, konsenzusa.

Ukratko; Horvati-turkijsko pleme od cca 2000ljudi, ostala slavenska populacija-Srbi.

Paušalno sam pratio te priče o haplogrupama, primjetio sam da se na ovom forumu upelo da je I2Din haplogrupa srpska. Isto tako na forumu hr upelo se da je ta ista grupa hrvatska. Tada sam prestao to čitati.

Iako daje privid znanosti, meni se to čini dušu dalo za svakakva politikantstva i bulažnjenja. Ono šta možemo konstatirati je kako ta I2Din ili I2b2b(ja mislim) što se tiče učestalosti kulminira u Hercegovini i Dalmaciji, a vrlo je česta i u Bosni, dijelu Srbije, Lici itd. Međutim ona izostavlja i otpr 2/3 Srba i 2/3 Hrvata. Dakle, opet jedno veliko-ništa. Dakle, možemo konstatirati kako 1/3 Srba i 1/3 Hrvata ima blisku genetsku mutaciju. U kolokvijalnom smislu dinarska rasa.

Daljnje preciziranje čini mi se uvijek politikantski.

Dobro to sad sto hoce neki da prisvoje I2Din su vec balkanska posla, nego nije bas za ovu pricu. Recimo juzna verzija te haplogrupe se bukvalno prepolovi u Zagorju i verovatno upucuje na razlike u genetskom poreklu Zagoraca od recimo Slavonaca ( kod Srba je recimo ravnomerno rasporedjena, kod Hrvata osciliri od najgusce rasporedjenosti, kao u Hercegovini do vrlo skromnog udela, kao recimo u vec pomenutom Zagorju ), ali postoji razlika i u autosomalnoj genetici izmedju tih zapadnih i istocnih Hrvatskih krajeva, gde ovi poslednji su jako bliski Srbima i Muslimanima recimo, a ovi prvi Slovencima.

Pa da, ali s tim da je i taj jezik plod politike. Koliko sam ja čitao, a nisam o tome baš puno jer mi je jezik općenito strahovito dosadna tema, u Hrvatskoj je mogao lako pobijediti ikavski standard pa i kajkavski ranije, a u Srbiji nisu baš dobro primili Vuka sa ijekavskim jerbo ih je kao podsjećao na Šokce, dakle bio je i to neki kompromis u duhu jugoslavenstva gdje je ijekavski uzet kao neki najneutralniji i prihvatljiv svima. Valjda.

Moglo se teoretski dogoditi da u Hr pobjedi kajkavski standard a u Srbiji torlački. Teoretski naravno. Znam da je torlački kao štokavski ali majku mu milu, nema padeže, ili fali pola što li.

Nije se to vezano za torlački moglo ostvariti niz teoriji. Na samoj granici, bez razvijene pisane književnosti ili uopšte čak i istražene dijalektike, da ni ne govorimo o eventualnim uticajima, za razliku od hrvatskog lutanja između tri narečja nikada nije postojala mogućnost da neki od torlačkih govora postane književni srpski jezik.

Ijekavica je predstavljala problem samo Sremcima i sl. Vojvođanima, koji su imali i dužu pisanu tradiciju od osmanskih Srba ali i kod kojih je izgovor jata bio u izvesnom smislu distinkcija u odnosu na Šokce. Pa kad su videli to, posprdno je bilo govora da u tom kontekstu ovaj hoće maltene da ih pokatoliči.

Nije se to vezano za torlački moglo ostvariti niz teoriji. Na samoj granici, bez razvijene pisane književnosti ili uopšte čak i istražene dijalektike, da ni ne govorimo o eventualnim uticajima, za razliku od hrvatskog lutanja između tri narečja nikada nije postojala mogućnost da neki od torlačkih govora postane književni srpski jezik.

Ijekavica je predstavljala problem samo Sremcima i sl. Vojvođanima, koji su imali i dužu pisanu tradiciju od osmanskih Srba ali i kod kojih je izgovor jata bio u izvesnom smislu distinkcija u odnosu na Šokce. Pa kad su videli to, posprdno je bilo govora da u tom kontekstu ovaj hoće maltene da ih pokatoliči.
Ok, rekao sam u teoriji.

Moja poanta je bila da je i taj naš jezik bio uvelike posljedica politički induciranog jezičnog ujednačavanja koji se forsirao kroz škole, politiku, intelektualne krugove itd.

Baš kao što se sada forsira razvoj zasebnih standarda, isto politički inducirano. Ne ulazim uopće u materiju toga.

Ok, rekao sam u teoriji.

Moja poanta je bila da je i taj naš jezik bio uvelike posljedica politički induciranog jezičnog ujednačavanja koji se forsirao kroz škole, politiku, intelektualne krugove itd.

Baš kao što se sada forsira razvoj zasebnih standarda, isto politički inducirano. Ne ulazim uopće u materiju toga.

Ovde se postavlja pitanje, da li bi se kod Sokaca i bosansko-hercegovackih katolika uopste i razvila hrvatska nacionalna svest, da nije kao standard uzeta stokavica.

Više od 90% ljudi takve stvari ne interesuju. Ne idu po arhivima, ne kopaju po opskurnim mestima pokušavajući da utvrde ko im je bio daleki predak, je li se preverio, odakle je i slično. Ako je tako, kakve logike ima cela opaska?

Tih 90%, ma ni toliko već 99% ljudi, kada načuju možda poneku stvar preko medija kroz izjavu neke osobe ili tako na nekom opskurnom portalu ili forumu, uopšte ne preuzmu nekakvu svest. Već ne veruju (iako se radi o činjenici) i misle, joj šta li troši vreme na gluposti lupetajući osoba X. U slučaju Hrvata, to je zevanje sa pomišlju koliko lude susede imaju na istoku.

Dakle ako je tako, onda govorimo o statistički zanemarljivoj zajednici; pasioniranim zaljubljenicima u istraživanje porodičnog porekla?
Мркаљ говори о метафизичкој категорији.

Ovde se postavlja pitanje, da li bi se kod Sokaca i bosansko-hercegovackih katolika uopste i razvila hrvatska nacionalna svest, da nije kao standard uzeta stokavica.
I naš akademik Pavle Ivić je rekao da je to najjači politički potez koji je Zagreb ikada povukao. Naime, Hrvati su pisali (između ostalog i Brozović) da je to bio „natječaj u krajevima za koje se u to doba nije moglo predvideti hoće li se okupiti oko ove ili one nacionalne jezgre“. U srednjem veku hrvatski nacionalni prostor karakteriše pokrajinska rascepkanost, regionalizam. Katolici su živeli u pet država. Pisali su na osam dijalekata. Ti dijalekti nisu imali ništa zajedničko. Kod većine štokavaca nije bilo nacionalne svesti.

Često govorite da smo mi usvajanjem Vukovog tipa jezika od strane Hrvata ušli s njima „u pitonski zagrljaj“?

- Zagreb je i pre usvajanja Vukovog tipa jezika bio pristao na štokavicu, ali, to je bio drugi tip štokavice - arhaički. Akcentuacija je takođe arhaičnija, ali, odlukom sabora preuzet je doslovce Vukov i Daničićev model književnog jezika sa svim elementima i akcentom. Po odluci sabora, pojedinci su dobili zaduženje da rade instrumente tog jezika, udžbenike, učila. Godine 1892. Ivan Broz izdaje i štampa „Hrvatski pravopis“ gde on i sam kaže u predgovoru da bi se sve to moglo nazvati i srpskim pravopisom. On je sve preuzeo iz njihovih spisa.

1569256632945.png

akademik Slobodan Remetić, dijalektolog

I naš akademik Pavle Ivić je rekao da je to najjači politički potez koji je Zagreb ikada povukao. Naime, Hrvati su pisali (između ostalog i Brozović) da je to bio „natječaj u krajevima za koje se u to doba nije moglo predvideti hoće li se okupiti oko ove ili one nacionalne jezgre“. U srednjem veku hrvatski nacionalni prostor karakteriše pokrajinska rascepkanost, regionalizam. Katolici su živeli u pet država. Pisali su na osam dijalekata. Ti dijalekti nisu imali ništa zajedničko. Kod većine štokavaca nije bilo nacionalne svesti.

Često govorite da smo mi usvajanjem Vukovog tipa jezika od strane Hrvata ušli s njima „u pitonski zagrljaj“?

- Zagreb je i pre usvajanja Vukovog tipa jezika bio pristao na štokavicu, ali, to je bio drugi tip štokavice - arhaički. Akcentuacija je takođe arhaičnija, ali, odlukom sabora preuzet je doslovce Vukov i Daničićev model književnog jezika sa svim elementima i akcentom. Po odluci sabora, pojedinci su dobili zaduženje da rade instrumente tog jezika, udžbenike, učila. Godine 1892. Ivan Broz izdaje i štampa „Hrvatski pravopis“ gde on i sam kaže u predgovoru da bi se sve to moglo nazvati i srpskim pravopisom. On je sve preuzeo iz njihovih spisa.

Pogledajte prilog 595697
akademik Slobodan Remetić, dijalektolog

Pa svakako je to nasto najpametnije sto su Hrvati ikada uradili za svoj "nation-building" ( pored ulaska u Jugoslaviju ), ali msm da su imali jednostavno i dosta srece, niko nije mogao tacno da zna kako ce se buducnost odvijati i koliko ce im to u perpektivi ici na ruku.

Pa svakako je to nasto najpametnije sto su Hrvati ikada uradili za svoj "nation-building" ( pored ulaska u Jugoslaviju ), ali msm da su imali jednostavno i dosta srece, niko nije mogao tacno da zna kako ce se buducnost odvijati i koliko ce im to u perpektivi ici na ruku.
Ulazak u Jugoslaviju je nešto najgore što je hrvatski narod mogao učiniti. Naravno, govoreći kao general poslije bitke.
Zanimljiva mi je kognitivna disonanca:
Hrvati po tvome najviše dobili Jugoslavijom, a uz Šipce najviše ju mrze.
Srbi opet po tvom najviše izgubili, a uz Bosance najveći jugonostalgičari.

I kako se manifestira ta kriza etničkog identiteta među Hrvatima? Jel veći udio devijantnog ponašanja među Hrvatima nego među Srbima?
Манифестује се кроз заиста болесну мржњу Хрвата према Србима. Ту мржњу Срби према вама нити осећају, нити испољавају.
Је л' треба да се подсећамо да су логоре у Другом светском рату правили управо Хрвати за Србе?
Или да се подсећамо свирепог начина убијања и иживљавања управо Хрвата над српским цивилима (не негирам изроде са српске стране али они нису копали очи, вадили утробе и гурали флаше у вагину)?
Не тврдим ни да су сви Хрвати пореклом Срби, али значајан део се јесте покатоличавањем стопио.
Књига Јурија Коларића коју сам поменула на пар страна испред, врло јасно говори о тој врсти тенденције и ко хоће веома лако ће и разумети због чега су те мере предузимане.
Имам у фамилији праве Хрвате, из Жумберка. Они немају везе менталитетом са овима што им се у презименима крије српско порекло. Фин свет за разлику од конвертита.

Back