Nešto što nema u medijima često

Učenik trećeg razreda Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu Dimitrije Golubović osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj, u konkurenciji od 103 takmičara iz 49 zemalja. Medalju posvećuje, kako kaže, celoj zemlji, a prvenstveno svojoj majci, uz poruku da filozofija ostaje u osnovi svega. Bravo Dimitrije
❤️

Слика може припадати 1 особа

 
Nisu nam sva deca nezainteresovana i nasilna, skrajnuli smo uspešne, baveći se problematičnima.
Eh pa upravo onaj nasilnik je bio takmicar :mrgreen:
Primetila sam da se malo, ili nimalo pažnje ne pridaje uspesima koje naša deca postižu na raznim takmičenjima, međunarodnim,
Ima toga dosta, Novosti redovno izvestavaju
Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj
Zaludno... korisna za buducu karijeru su takmicenja iz fizike
 

Učenici iz Srbije postigli natprosečne rezultate u oblasti čitalačke pismenosti​

17 maja, 2023
Prema objavljenim rezultatima istraživanja Pirls 2021, učenici četvrtog razreda osnovne škole iz Srbije, uzrasta 10 godina u oblasti čitalačke pismenosti postigli su rezultate iznad proseka.
devojcica-sanjiva-pise.png


Predstavajući rezultate Pirls istraživanja direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Branislav Ranđelović rekao je da prosečno postignuće učenika iz Srbije iznosi 514 poena.
Prema njegovim rečima, to je više od prosečne vrednosti PIRLS skale.
„Testiranje je pokazalo da učenici četvrtog razreda imaju bolja postignuća u čitanju radi književnog iskustva, gde je prosek bio 518 poena, u odnosu na čitanje radi pronalaženja i upotrebe informacija gde je prosek bio 511 poena“, kazao je Ranđelović na konferenciji za novinare.
U PIRLS istraživanju iz Srbije je učestvovalo je 4.037 učenika i učenica četvrtog razreda iz 160 škola u Srbiji. Testiranje je sprovedeno u martu i aprilu 2021. godine.
Ovo istraživanje je obuhvatilo 400.000 učenika iz više od 60 obrazovnih sistema širom sveta. Srbija ima prosečno postignuće isto kao i Francuska, a niže od Slovenije, Nemačke, Austrije, Bugarske. Na vrhu skale je Singapur koji je imao veće prosečno postignuće od svake druge zemlje.
Takođe, rezultati pokazuju da su učenici koji su rano počeli sa opismenjavanjem imali više prosečno postignuće u čitalačkoj pismenosti u četvrtom razredu.
Sledeći ciklus testiranja je 2026. godine
 
Link

Kukice dobrote​

Na inicijativu nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Miroslava Molnara i Stevana Radovančeva, u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Zrenjaninu organizovana je humanitarna akcija pod nazivom „Kukice dobrote“.
Učenici i nastavnici su pozvani da, ukoliko imaju stvari koje im više ne trebaju, a imaju želju da ih nekome poklone, donesu ih u školu i okače na posebno mesto na zidu, jer će nekome puno značiti. „Kukice dobrote“ se nalaze na zidu kod dečijeg ulaza.


2457560403897016879
 
Danas je bio tekst prof.VI gimnazije na nekom portalu.
Nisam ga čitao, morao sam da prekinem zbog obaveza. To je gim.u kojoj je čuveni prof. Umro jadan od posledica zlostavljanja roditelja, a za vikend im se pobiše.deca sa učenicima druge gimnazije, Sedme...tih tuča j bilo često, al tabloida nije i mnogo toga nije postojalo.
 
Dana je bio tekst prof.VI gimnazije na nekom portalu.
Nisam ga čitao, morao sam da prekinem zbog obaveza. To je gim.u kojoj je čuveni prof. Umro jadan od posledica zlostavljanja roditelja, a za vikend im se pobiše.deca sa učenicima druge gimnazije, Sedme...tih tuča j bilo često, al tabloida nije i mnogo toga nije postojalo.
Zato ćemo ovde da pišemo samo lepe stvari o školama..
 

Neverovatni srednjoškolac Jovan Nikolić iz Loznice​

Neko se rodi nadaren za prirodne nauke, neko za društvene, neko sa talentom za muziku, a Jovan Nikolić iz Loznice rođen je jednostavno za sve. Ovaj učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije i Srednje muzičke škole "Stanković" postiže takve rezultate da se nedavno našao i među dobitnicima plakete povodom Dana grada.

Još kao učenik drugog razreda lozničke OŠ "Kadinjača" istakao se na Međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica" gde je među više hiljada vršnjaka iz cele zemlje, osvojio zlatnu medalju. Tada je već pohađao i Muzičku školu "Vuk Karadžić" u Loznici i osvojio više prvih nagrada na različitim nivoima takmičenja klavira, teorije muzike i solfeđa. Odmah je, već u osnovnoj, osim izrazitih sposobnosti u oblasti matematike, iskazao i interesovanje za informatiku, fiziku, ali i srpski jezik i saobraćaj. Krenula su takmičenja, a u njegovom slučaju i nagrade.
1687560723609.png

Osvajao je redom prve državne nagrade iz fizike, matematike, informatike, nagradu na srpskoj matematičkoj olimpijadi, bio na juniorskoj balkanskoj olimpijadi, više nagrada na srpskoj informatičkoj olimpijadi i bio na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Bio je i član ekipe Srbije "Šta znaš o saobraćaju" koja je na evropskom takmičenju bila četvrta. Zbog svega toga od petog razreda škola je za njega izradila individualni obrazovni plan za izrazito darovite učenike. Logično, Jovan je osnovnu završio kao đak generacije i to u velikom stilu. U odnosu na prosečnih 150-200 kao najbolji u svojoj generaciji imao je neverovatnih 795 poena.

Kako je počeo u osnovnoj, nastavio je u Matematičkoj gimnaziji, osvajač je medalja na međunarodnim takmičenjima, profesori često ističu da su zadivljeni sa kakvom lakoćom postiže rezultate iz matematike, fizike i informatike, a sem toga je i iz drugih školskih predmeta izvanredan. Učestvuje i u vannastavnim aktivnostima, projektima, kviz takmičenjima i predstavlja školu u medijima.
 
Druga škola, ista priča. Muzički pedagozi iz oblasti klavira, teorije muzike, harmonije, hora, u Srednjoj muzičkoj školi "Stanković" ističu da je Jovan "svestrano talentovani izvođač i teoretičar". Kakav je kapacitet ilustruje priča da je u prvoj godini srednje u istom danu pre podne izašao na dva muzička takmičenja i osvojio maksimum bodova, a onda je posle podne na republičkom takmičenju iz programiranja uradio isto.

Dete kakvo se retko viđa, kažu pedagozi sa dugogodišnjim iskustvom. Jovan o svemu tome priča mirno, sa obe noge je na zemlji, kada ga čovek vidi prvo bi, zbog njegove visine, pomislio da je košarkaš, a ne momak koji je od početka školovanja u obe škole "uzeo" po više od 30 nagrada na raznim takmičenjima.

Jovan Nikolić

- Pitaju kako sve stižem. U pitanju je dobra organizacija, svakako je izuzetno važno što imam veliku podršku i u kući i u školi. U slobodno vreme volim da se družim, izlazim, vozim bicikl, leti idem na plivanje. Živim kao i moji vršnjaci, jedino što mi 'idu' svi ti predmeti. Mama i tata su prosvetni radnici, od početka me podržavaju, bili su tu da me usmere, uoče moje sklonosti i pomognu da ih najbolje iskažem - kaže Jovan.

Polako kuje planove šta posle srednje škole.

- Planiram da ostanem u Srbiji, mada se otvorilo pitanje inostranstva, ali mislim da je najbolje da osnovne studije završim ovde. Tako imam šansu da nastavim dalje usavršavanje i radim tri discipline, matematiku, fiziku, informatiku, dok oni koji odu uglavnom moraju da se opredele za jednu oblast. U opticaju mi je Elektrotehnički, najverovatnije, ili Matematički fakultet, a posle srednje planiram da upišem Muzičku akademiju, i uporedo idem na dva fakulteta. To mi je najrealnije, a posle studija može doći u obzir inostranstvo, ali još uvek ne znam, to je daleko - priča Jovan koji dane odmora provodi u svojoj Loznici, radeći sve ono što rade njegovi vršnjaci dok ne počne nova školska godina, takmičenja i nagrade.
Link
 

Naša Anđela najbolji student u Francuskoj, nazivaju je genijem: Za samo jednu godinu dala po dve i to na dva fakulteta!

Latinska je poslovica koja može da opiše život porodice Lazarević svakako jeste „Preko trnja do zvezda“. Mnogo toga su u životu prošli da bi se danas Francuska „poklonila“ Anđeli, odajući joj veliko priznanje.
Njeni rezultati pokazali su da je pravi genije, a njeni profesori pričaju da Francuska ne pamti ovakvog studenta. Porodica Lazarević živi u Mecu, na istoku Francuske a ovo je njihova priča.

Dragana i Bogdan su rodom iz Peći sa Kosova i Metohije. Nakon povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, i oni su napustili Kosovo i Metohiju. Ostavili su svoj porodični dom i tamošnji život i krenuli u nepoznato. Put ih je najpre odveo u Vrnjačku Banju gde su se doselili. Posle nekoliko godina dobili su ćerku Anđelu. Ali teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji, naterala ih je da se još jednom sele, objavio je sajt Svi Srbi u Parizu, koji okuplja naše ljude koji tamo žive i rade.
 
Rešili su da probaju „preko“ i 2010. godine dolaze u grad Mec, na istoku Francuske. U početku im je bilo veoma teško. Bez poznavanja jezika i bez boravišne dozvole, Bogdan, kao glava porodice, nalazio je sitne poslove kako bi prehranio porodicu. Ova poštena i vredna porodica regulisala je svoj status u Francuskoj 2017. godine, a Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miu i brata Miloša.

Od samog početka školovanja u Francuskoj Anđela je pokazivala veliko znanje, pa je uz marljiv rad postizala fantastične rezultate. Dobijala je razne pohvale i priznanja tokom svog osnovnog školovanja, a onda je došao trenutak da upiše fakultet i da odluči koje će zanimnje odabrati. Izbor je pao na studije medicine.Ona je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na fakultetu da joj se klanja cela Francuska. Za samo jednu godinu, dala je po dve godine i to na dva fakulteta. Na Medicinskom fakultetu i na fakultetu fizike i hemije sa maksimalnim ocenama. Njeni profesori na oba fakulteta ne štede reči hvale. Pričaju da odavno nisu videli tako nekog genijalca.

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg studenta, a nakon toga joj je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. Znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosečnom studentu.Međutim dobar glas daleko se čuje pa je i Švajcarska poslala ponudu da je stipendira u potpunosti, kao i da joj plati kompletnu specijalizaciju takođe pod naznakom „natprosečnog studenta“. I zaista, Anđela je natprosečni student.

Ona je od skora dobila francusko državljanstvo ali ne zaboravlja odakle potiče i dolazi. Ona je za pomenuti sajt rekla sledeće: „Srpski duh mi svakodnevno pomaže da budem prvenstveno bolji čovek i da na najbolji način predstavljam naš narod“.
 

Back
Top