Nesto o Uskrsu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Beli_machor

Zainteresovan član
Poruka
105
Razmisljao sam nesto o jednom fenomenu vezanom za Uskrs. Da li ste primetili da obicna kuvana jaja nisu tako ukusna kao ona uskrsnja? Najpre sam mislio da je to neki moj licni trip, ali sam iz razgovora sa ljudima iz svoje okoline shvatio da svi upravo tako gledaju na stvar. I ja sad razmisljam sa kojeg stanovista to da opravdam. Da li sa bioloskog, da kokoske legu bolja i ukusnija jaja u prolece; ili, pak, sa psiholoskog, da svaki covek u podsvesti poseduje neki mehanizam koji mu pruza osecaj da su uskrsnja jaja ukusnija. Sta mislite o ovoj tako obicnoj, a tako neobicnoj stvari?

Psiholoska baza 100% ... A lako je to utvrditi. Nadji recimo 10 ispitanika koji su voljni da ucestvuju u 'eksperimentu'...

Jaja im neces pokazivati. Uzmes jedno farbano, i jedno normalno skuvano... Lepo ih olupis i das subjektu da proba da pogodi koje je uskrsnje (samo pazi da uskrsnje nije propustilo farbu do belanca). A onda neka ti kazu koje im je bilo ukusnije... Lepo zabelezi, izvuci prosek i videces da nema apsolutno nikakve veze sa biologijom, religijom ili cime vec...

Naravno, za dobru uspesnost eksperimenta trebas da skuvas 'obicno' jaje u isto vreme kad i farbana, kako ne bi starost uticala na ukus. A za vecu preciznost eksperimenta, nateraj subjekte da pojedu vise od 2 jaja od kojih ce samo jedno biti uskrsnje...

Ljudi samo vas slusam......
Pa zar je bitno zasto,bitno je da je ukusnije ako ti verujes i to je najbitnije. Cemu eksperimenti, cemu dokazivanje. Ako je nekome ukusno neka se raduje tome i neka uziva u ukusu.......

Beli_machor:
Razmisljao sam nesto o jednom fenomenu vezanom za Uskrs. Da li ste primetili da obicna kuvana jaja nisu tako ukusna kao ona uskrsnja? Najpre sam mislio da je to neki moj licni trip, ali sam iz razgovora sa ljudima iz svoje okoline shvatio da svi upravo tako gledaju na stvar. I ja sad razmisljam sa kojeg stanovista to da opravdam. Da li sa bioloskog, da kokoske legu bolja i ukusnija jaja u prolece; ili, pak, sa psiholoskog, da svaki covek u podsvesti poseduje neki mehanizam koji mu pruza osecaj da su uskrsnja jaja ukusnija. Sta mislite o ovoj tako obicnoj, a tako neobicnoj stvari?

mozda farba,tj hemija kojom ih farbash ima uticaja...

:twisted:

Necu zakljucati temu zato sto se zaista moze filosofirati na temu da li i koliko verski praznici, i ono sto ide uz njih, uticu na psihu jednog prosecnog homo-sapiensa...

P.S. Ne dirajte mi jaja, bre!

Incognito:
Psiholoska baza 100% ... A lako je to utvrditi. Nadji recimo 10 ispitanika koji su voljni da ucestvuju u 'eksperimentu'...

Jaja im neces pokazivati. Uzmes jedno farbano, i jedno normalno skuvano... Lepo ih olupis i das subjektu da proba da pogodi koje je uskrsnje (samo pazi da uskrsnje nije propustilo farbu do belanca). A onda neka ti kazu koje im je bilo ukusnije... Lepo zabelezi, izvuci prosek i videces da nema apsolutno nikakve veze sa biologijom, religijom ili cime vec...

Naravno, za dobru uspesnost eksperimenta trebas da skuvas 'obicno' jaje u isto vreme kad i farbana, kako ne bi starost uticala na ukus. A za vecu preciznost eksperimenta, nateraj subjekte da pojedu vise od 2 jaja od kojih ce samo jedno biti uskrsnje...

Ej, stvarno, jesi li ti probao taj eksperiment na nekome?

Zex:

Nisam na tolikoj bazi ispitanika, ali jesam na 2 moja ortaka pre neku godinu kad smo zapodenuli temu o tome... Doduse, oboje su pojeli po 5 jaja, i oboje nisu mogli utvrditi koje je farbano od tih 5... Naravno, jaja su istog 'porekla' i kuvana u istim uslovima kao i uskrsnja (isto vreme, temperatura i duzina kuvanja)...

Tako da sam gotovo ubedjen da bi gore pomenuti eksperiment dokazao moju tvrdnju da je sve to na psiholoskoj bazi...

Zex:
Eksperiment će svakako da pokaže da su jaja kuvana za Uskrs ekvivalenta bilo kojim jajima istog kvaliteta kuvana za bilo koju drugu priliku (na isti način)

Možda je u pitanju i delimično psihološki faktor, jer masa vernika izmuči svoj organizam postom nedeljama pre Uskrsa, i onda im je jaje (koje toliko dugo nisu jeli) svakako ukusnije, zar ne? I sami znate kako vam je sve ukusno kad se dobro ogladni ili kad baš poželite nešto posle dugo vremena...

anakin:
kako zasto? pa pise!
Piše u najmudrijoj knjizi na svetu. Ta knjiga toliko pršti svojom mudrošću... iz nje recimo saznajemo da je premudri hrišćanski gospod poslao medvede da satru četrdesetoro dece jer su ćelavog matorca zezali i govorili mu da je ćelav.

Uvek padnem ničice pred tolikom količinom mudrosti i milosrđa. :twisted: 8) :twisted:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back