Dakle, svi se manje-više slažu u tome da nekog ličnog motiva nema: Jelena ja bila divna žena, majka, prijateljica, osoba... Pomagala je siromašne, brinula o majci, pored svih obaveza nalazila čak i vremena da se brine o životinjama. Volela je Zorana (ne isključujem da je bilo nekih konflikta, sa njim ili sa porodicom, ali ništa što bi moglo biti motiv ubistva). Za razliku od drugih estradnih ličnosti je bila kulturna, znala da se izražava, itd.
Međutim, ono što je primetno u njenom odnosu sa drugim ljudima, jeste da je često izazivala ljubomoru. Vidimo njenu sestru u Ćirilici kako pocenjivački priča o Jeleni i njenim roditeljima (bili su kao podstanari, siromašni, majka radila po kafanama, itd). Kad sam prvi put to gledala nisam mogla da verujem da neko tako priča o svojoj ubijenoj sestri. Nije sramota biti siromašan, niti biti podstanar, ali je ona dala takav prizvuk toj priči. Ako neko ne zna taj odlomak, postaviću posle link.
Onda, osim njene sestre, imamo i svekrvin iskaz, kako je ona Indira bila ljubomorna na Jelenu. Da su bile u takovoj svađi, da je Jelena nju čak izbacila iz studija. Pa se onda ta žena još pojavljuje na Jeleninoj sahrani u majici na kojoj piše "Fall in Love (with your life)".
Znači, Jelena jeste osoba koja je izazivala ljubomoru i mnogi su je doživljavali kao konkurenciju (bez da je ona toga bila potpuno svesna). To vodi ka tračevima. Jelena je sama više puta ponavljala kako joj nedostaje njen otac, koji je bio u stanju da je zaštiti u početku karijere. Ona se osećala ugroženom, ne od konkretne osobe, nego zbog spletki i tračeva. Generalno je atmosfera na estradi bila hladna prema njoj. To i sam Zoran negde sugeriše. Vidimo i da je jako malo ljudi sa estrade došlo na njenu sahranu.
Sad, to je sigurno i zbog toga što se nije uklapala u to okruženje, bila je previše kultivisana za njih. Ali imamo i tu emisiju sa Vukom Đuričićem gde je on otvoreno sabotira. Jelenina majka je rekla da je od početka emisije imao pik na nju i da je stalno prekidao. Zato sam i napisala ranije da deluje kao da ga je neko nahuškao (a ne mislim pritom na režiju).
Ono što meni deluje kao najlogičnija mogućnost, jeste upravo to da je ona žrtva trača. Da je neko namerno huškao osobe tipa Vuka Đuričića na nju, pretpostavljajući koji ishod toga može biti na kraju. Mislim na huškanje tipa "Jelena priča o tebi da si gej... Kaže da si primitivac... Njena svekrva ti podmeće crnu magiju, zato ti ide kako ti ide..." i s sl. Ako neko takvu priču servira nekolicnini narcisoidnih i kriminalnih tipova, jedan će na kraju zagristi.
I nikad neće priznati da je uradio što je uradio zato što je "Jelena pričala okolo da je on gej", jer bi to značilo da je popasao. Motiv je posle nemoguće otkriti, zato što on kao takav i ne postoji. Motiv je obična spletka.
Čak je to jedan od najčešćih motiva. Eto pominjala sam ona ubistva u Jabukovcu, najkrvaviji zločin u Srbiji. Motiv je upravo bio taj. Rekle mu žena i gatara da jetrva baja nešto protiv njega, pa on onda otišao da je ubije (i usput pobio pola sela). Naravno da tu ima i drugih elemenata (čovek je imao simptome šizofrenije), ali glavni motiv, bez kojeg ne bi bilo ubistva, jeste upravo huškanje. Za to smo saznali baš zato što ima šizofreniju, pa nije ni pokušao da zataška ubistvo, nego ubijao ljude u po bela dana, pokušao sebe da ubije, itd. Da je sve planirao u tajnosti, i ubio isključivo jetrvu, teško bi smo došli do motiva.
Ono na šta treba obratiti pažnju, jeste da je taj svekrvin iskaz, jedini put da je neko iz porodice konkretno doveo nečije ime, u vezu sa ubistvom. To treba imati na umu, zato što to otkriva, ako ništa drugo, onda bar da porodica sumnja na estradu (ako je Zoran nevin, naravno).
http://www.telegraf.rs/vesti/220955...jelene-iznela-teske-optuzbe-na-racun-pevacice
- - - - - - - - - -
Dobro kontaš