Nesposobna država

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Radnici kojima poslodavci zakidaju plate podneli su oko 400 tužbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji bi, ako odluči u njihovu korist, mogao da naloži državi Srbiji da im isplati određenu naknadu. Taj trošak biće isplaćen iz budžeta, odnosno platiće ga svi građani. Država priznaje da ne može da primeni Zakon o radu koji predviđa novčano kažnjavanje poslodavaca i najavljuje uvođenje kazne do tri godine zatvora.

Nastojanje države da se obračuna s nesavesnim poslodavcima: Radnici zahtevaju

Samo zbog straha od otkaza ne postoji podatak o tome koliko građana Srbije radi, a ne dobija ili neredovno dobija zaradu. Oni koji odluče da tuže poslodavca i dobiju pravosnažnu presudu ne mogu da dobiju zarađen novac jer država ne uspeva da sprovede svoje sudske odluke, pa se sve više okreću Strazburu.

Predstavka se ovom Sudu Saveta Evrope može podneti tek kada se iscrpe sve mogućnosti u domaćem sudstvu. Vladan Joksimović, pravni savetnik za ljudska prava u kancelariji Saveta Evrope u Srbiji, kaže za “Blic nedelje” da Sud može da naloži da se izvrši pravosnažna presuda, ali i da se isplati naknada koja je mnogo manja od iznosa koji se nekome duguje.

Zakon o radu, inače, jasno definiše da je prekršaj ako poslodavac ne isplaćuje zarade radnicima, što za “Blic” potvrđuje i Radmila Katić Bukumirić, pomoćnik ministra za sektor za rad, i dodaje da je predviđena kazna od 800.000 do milion dinara. Na pitanje ko je nadležan da sprovede Zakon o radu, ona kaže da je to posao Poreske uprave i Inspektorata za rad, koje je deo Ministarstva rada i socijalne politike.

- Ali radnici Inspektorata idu u kontrolu samo po prijavi. Ako utvrde nešto neregularno, onda poslodavcu nalože da isplati zaradu i predlože kaznu. Ako gazda ne isplati zarade, podnosi se prijava sudu - objašnjava Katić Bukumirić.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/283509/Plate-za-radnike-ili-zatvor-za-direktora

Ako idioti i lopovi na vlasti neće da kazne svoje štićenike,konfiskuju njihovu imovinu i podele radnicima plate postoji sud u Strazburu koji će da uradi to i pokaže
lažnim političarima da su obični lopovi.

Koliko sam u toku ,sudovi u Srbiji su filijala DS_a te je trazenje pravde pred njima ismejavanje iste..Zastitu traziti iskljucivo pred medjunarodnim institucijama.
Tačno.DS bira sudije a sudije štite lopove i đubrad iz DSa.Zatvoren krug.Kad ih EU bude nagazila da pokrenu borbu protiv korupcije i budu morali da smenjuju i zatvaraju svoj otpad,kukaće do neba.

..................

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/283509/Plate-za-radnike-ili-zatvor-za-direktora

Ako idioti i lopovi na vlasti neće da kazne svoje štićenike,konfiskuju njihovu imovinu i podele radnicima plate postoji sud u Strazburu koji će da uradi to i pokaže
lažnim političarima da su obični lopovi.

Generalizuješ, misoni. Privreda u Srbiji je u potpunom rasuli i ono što zovu ekonomskim
pokazateljima, iz meseca u mesec sve je nepovoljnije.

Priča iz Der Blice ima uporište samo kod onih koji su u bliskim odnosima sa
vladajućom oligarhijom. Postoje hiljade savesnih privrednika, odgovornih prema
zaposlenima ali parazitizam nesposobne vladajuće bande ubrzano isisava sam
život u privredi te tako stanje sve više stremi domino efektu i potpunoj paralizi.

Paraziti i rasipnici su u proteklih par godina neke namete uvećali čak za 450% (!?)
Takvu "ekspertsku" ekonomsku poltiku ne bi izdržali ni narko trgovci kada bi bili
uvedeni u legalne tokove.

Stvarno leglo kriminala su javna preduzeća i ustanove.

Poslednja izmena:
Izvor: Blic

Beograd -- Radnici kojima poslodavci zakidaju plate podneli su oko 400 tužbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

4365243674e9a41849336e697635258_orig.jpg
Sud bi, ako odluči u njihovu korist, mogao da naloži državi Srbiji da im isplati određenu naknadu
Taj trošak biće isplaćen iz budžeta, odnosno platiće ga svi građani. Država priznaje da ne može da primeni Zakon o radu koji predviđa novčano kažnjavanje poslodavaca i najavljuje uvođenje kazne do tri godine zatvora.
Samo zbog straha od otkaza ne postoji podatak o tome koliko građana Srbije radi, a ne dobija ili neredovno dobija zaradu. Oni koji odluče da tuže poslodavca i dobiju pravosnažnu presudu ne mogu da dobiju zarađen novac jer država ne uspeva da sprovede svoje sudske odluke, pa se sve više okreću Strazburu.

Predstavka se ovom Sudu Saveta Evrope može podneti tek kada se iscrpe sve mogućnosti u domaćem sudstvu. Vladan Joksimović, pravni savetnik za ljudska prava u kancelariji Saveta Evrope u Srbiji, kaže da Sud može da naloži da se izvrši pravosnažna presuda, ali i da se isplati naknada koja je mnogo manja od iznosa koji se nekome duguje.

Zakon o radu, inače, jasno definiše da je prekršaj ako poslodavac ne isplaćuje zarade radnicima, što potvrđuje i Radmila Katić Bukumirić, pomoćnik ministra za sektor za rad, i dodaje da je predviđena kazna od 800.000 do milion dinara.

Na pitanje ko je nadležan da sprovede Zakon o radu, ona kaže da je to posao Poreske uprave i Inspektorata za rad, koje je deo Ministarstva rada i socijalne politike.

"Ali radnici Inspektorata idu u kontrolu samo po prijavi. Ako utvrde nešto neregularno, onda poslodavcu nalože da isplati zaradu i predlože kaznu. Ako gazda ne isplati zarade, podnosi se prijava sudu", objašnjava Katić Bukumirić.
------------------------------------------------------------------------------
Živo mene zanima, kakva je to država koja NIJE sposobna da primeni sopstvene zakone. Jel to uopšte država kakvom je definisao Tomas Hobs u 17. veku?

Код Хобса, левијатан је суверена државна власт (за њега најбоља у форми апсолутне монархије), која је потребна да би се људи присилили да врше своје обавезе. Зато они склапају уговоре о томе да „своју моћ и снагу пренесу на једног човјека или на скуп људи“, и тако образују државну заједницу. Иначе, људи би се вратили у природно стање у коме је човјек човјеку вук, а из кога су изашли прећутним друштвеним уговором на основу разумног правила да не чине један другом ништа што не би жељели да и други њима чине.

Imamo li mi ovde u Srbiji uopšte državnu zajednicu ili smo se vratili u prirodno stanje Bellum omnium contra omnes gde svako radi šta i kako hoće?

:dash:

Pa pazi. Država može da naplati nasilno račun za struju od neke sirotinje, uzimanjem stanova i druge imovine, a od direktora preduzeća ne može da jednakim merama naplati kaznu? Ma daj bre....

Može i da se pozatvara i ovo malo preduzeća koja funkcionišu i preživljavaju "nekako" pa da svi zajedno postanemo nezaposleni. Nameti su ogromni a država se nije postarala da obezbedi poslovno okruženje u kome se može normalno funkcionisati sa aspekta privrednika. Svi se dakle snalaze i preživljavaju uz nekakav čudan interes da sada tako i ostane. Kazniti i zatvoriti preduzeće plenidbom imovine znači trajno izgubiti taj privredni subjekt. E sad ako se posmatra iz ugla penzionera ili državnog službenika i mnoštva budžetskih korisnika situacije je drugačija. Oni bi povikali pleni ! A šta sledeći mesec?

Od koga?

Ko plaća ko zna koju promenu policijskih uniformi i kupovinu "besnih" džipova i belih i plavih tablica na istima? Više ne znam u kojoj sam državi kad se nađem na putu oči u oči sa Policijom. Ko plaća sve ove silne automobile koji jure ulicama i putevima pod rotacijama u grupama od 2- nezna se broj? Oni sa budžeta? Ma daj...

Ocekivati od Srbije da bude normalna drzava je kao da ocekujes od majmuna da konstruise svemirski brod. A mnogima odgovara takvo stanje.

Bilo bi dobro napraviti analizu ko danas kupuje stanove na kredit i automobile. Zanatlije? Vlasnici STR i SZTR? Vlasnici malih i srednjih preduzeća? Pazi kad nema šanse. Procenat je zanemarljiv spram državnih službenika. U srbiji je x puta bolje biti sekretar savetnikovog saradnika nego vlasnik privatnog preduzeća. To je bolesno i takav sistem nema budućnost.

Србија је неуспела држава са оваквом влашћу каква је сада и која ју је до таквог статуса довела.

Појам државе се може дефинисати по међународној и унутрашњој улози. На међународном нивоу држава је суверено тело. Суверенитет чине дефинисане и међународно признате границе и потпуна власт државе на тој територији (као и становништво које стално насељава територију државе). Када територија не испуњава те основне услове она постаје неуспела држава. Пример неуспеле државе је Сомалија, где не постоји власт која има суверентитет над територијом окруженом границама.

Две најзаступљеније теорије на нашим просторима о унутрашњој улози државе су:

1. Држава је апарат за принуду. По овој теорији држава постоји да би осигурала да свако испуни своје законске обавезе, као што су исплата дугова, поштовање приватне својине итд.
2. Држава испуњава принципе друштвеног уговора. Друштвени уговор је подразумевани уговор између сваког појединца и државе. Отац овог израза је Жан Жак Русо. Друштвени уговор се заснива на томе да држава треба да заштити природна права сваке особе. Природна права су право на живот, право на слободу и право на имовину. У замену за ту заштиту, свака особа мора да испуњава одређене дужности према држави, као што је плаћање пореза. Оваква идеја улоге државе у друштвеном уговору је прихваћена у свим западним демократијама.

Извор за ово и није баш нешто меродаван, али углавном то је то.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Држава

Ne znam im imena, ne znam ni da li ih ima. A verujem da ih ima, samo što ne mogu doći do izražaja jer su definitivno u manjini. U ovoj državi se ili prikloniš vladajućoj bagri ili te oni jednostavno marginalizuju i učine bezvrednim na političkoj sceni (pritom mislim na sve glavne političke faktore, ne samo na žute).

Ne znam im imena, ne znam ni da li ih ima. A verujem da ih ima, samo što ne mogu doći do izražaja jer su definitivno u manjini. U ovoj državi se ili prikloniš vladajućoj bagri ili te oni jednostavno marginalizuju i učine bezvrednim na političkoj sceni (pritom mislim na sve glavne političke faktore, ne samo na žute).
Vidjali smo mi na vlasti i Kurte i Murte , a pametni ljudi gledaju svoja posla .Izgleda da se i ne mjesaju zato sto su pametni .
Ne treba im to da ih drugi proglasavaju lopovima i izdajnicima . A mi cemo se jos dugo krchkati u ovom loncu .

Back