Neredi u Brazilu: Bolsonarove pristalice upale u Kongres i druge državne institucije

Nosferatu___2

Buduća legenda
Poruka
38.169
A Tramp je na vlasti u USA, pdobro...
još zanimljivije :hahaha:

Ваљда си до сада научио да за разлику од ваших Русија и Ирана прелепа Америка нема једног Господара Живота и Смрти, него федерални систем.

Трамп је на власти на Флориди, и док демократским каналима и правним лековима Вашингтон дође до њега, мало ће да потраје.

Али кад га Величанствени Бритва буде изручио, онда ћеш тек да се клибериш.

blooser

Veoma poznat
Poruka
13.032

Brazil: Sprečen nasilni pokušaj smene vlasti, novi predsednik poručuje da će „vandali i fašisti" biti kažnjeni​

• BBC
  • Svetski servis
Ažurirano Pre 4 sata
Security forces detain a supporter of Brazil's former President Jair Bolsonaro during a demonstration against President Luiz Inacio Lula da Silva, outside Brazil’s National Congress in Brasilia, Brazil, January 8, 2023's former President Jair Bolsonaro during a demonstration against President Luiz Inacio Lula da Silva, outside Brazil’s National Congress in Brasilia, Brazil, January 8, 2023

Autor fotografije, Reuters

Samo nedelju dana nakon što je novi levičar i veteran na političkoj sceni Luiz Inasio Lula da Silva položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Brazila, pristalice dosadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara izazvali su nemire, upadajući u nekoliko važnih državnih institucija.

Pristalice dosadašnjeg desničarskog presednika, koje odbijaju da prihvate poraz na oktobarskim izborima, upale su u nedelju u Kongres i Vrhovni sud i opkolile predsedničku palatu u Braziliji, ali su snage bezbednosti uspele da povrate kontrolu posle višečasovnih sukoba.

Brazilski predsednik Lula poručio je da će pristalice Bolsonara koje su izazivale nemire biti kažnjene, nazivajući ih vandalima i fašistima.

Posebno je kritikovao policijce, optužujući ih za „nesposobnost," ali i za saučesništvo jer nisu sprečile demonstrante da pristupe Kongresu.

„Saznaćemo ko su finansijeri ovih vandala i svi će biti kažnjeni po zakonu", poručio je Lula po dolasku u Braziliju gde je obišao zgradu Vrhovnog suda kako bi se lično uverio u štetu.

Na snimku koji je podelio brazilski medij O Globo vidi se kako se neki policajci smeju i zajedno fotografišu dok demonstranti zauzimaju kongresni kompleks u pozadini.

Ministar pravde Flavio Dino rekao je lokalnim medijima da je oko 200 ljudi već uhapšeno.

Vrhovni sud suspendovao je je guvernera Brazilije Ibaneisa Roša na 90 dana.

Sudija Aleksandar de Moraes optužio ga je da nije učinio ništa da spreči nerede.

Prodemokratske skupove sazivaju levičarski lideri i grupe širom Brazila.

Posle žestokih sukoba Bolsonarovih pristalica i policije, koja je koristila suzavac, snage bezbednosti su povratile kontrolu.

_128234604_arrest.jpg

Hiljade demonstranata, obučenih u žute fudbalske dresove Brazila, gađale su policiju svim i svačim, pre nego što su upali u Kongres, predsedničku palatu i zgradu Vrhovnog suda i skakali po sedištima.

Pristalice Bolsonara traže da se vojska umeša, tvrdeći da su oktobarski predsednički izbori neregularni i pokradeni.

Novi brazilski predsednik bio je primoran da uvede vanrednu situaciju i poslao je Nacionalnu gardu u Braziliju kako bi uvela red.

Lula je naredio i 24-časovno zatvaranje centra prestonice na 24 sata.

Mnogi su događaje u Brazilu uporedili sa upadom pristalica Donalda Trampa - Bolsonarovog saveznika - u američki Kapitol 6. januara 2021.

Upotrebu reci "DEMOKRATSKI" treba zakonom zabraniti van pravilnog konteksta. Zapravo danas su SVE drzave na svetu DEMOKRATSKE, jer se vlast uzima na izborima VECINOM glasova. Bar formalno. S time sama upotreba te reci gubi svaki smisao.

Uz to, videli smo da se glasovi kradu SVUDA, pocev od USA koje su to uradile na najgori moguci nacin - pazi kad ti za glasanje ne treba ni licni dokument, da ne spominjem glasanje postom i koje sve manipulacije nisu izmislili.

Znaci formalno su svi demokrate, a realno se krade do bezobrazluka. Zato tu rec ne treba koristiti uopste.

Ono za sta se POTPUNO NEPRAVILNO koristi rec demokratija su zapravo LJUDSKA PRAVA - e, to je vec druga prica i TO se krajnje razlikuje od drzave do drzave, ali TO se ne sme podvoditi pod DEMOKRATIJA.

Takodje recimo medijske slobode, mada uticu na same izbore, ne spadaju pod DEMOKRATIJA vec pod IZBORNI USLOVI - DEMOKRATIJA samo kaze da je IZBORNI SISTEM VECINSKI (mislim da sustinu - da vecina glasova vlada) i, kao sto sam vec napisao, koliko znam svuda u svetu se formalno tako vlada.

Molio bih sve da ovo shvate, zapamte i primenjuju, da bi izbegli terminolosku maglu i bili precizni u izrazavanju.

blooser

Veoma poznat
Poruka
13.032
Inace procitah temu i opet mi nije jasno - ZA KOGA SAM, Lulu ili Bulu? Toliko kontradiktorne informacije su na temi da ispada da treba da podrzavam i jednog i drugog, ili mozda ni jednog ni drugog (ovaj bio u corci zbog korupcije, ovaj pobegao zbog korupcije:zblesav:, pa ti budi pametan)

Ako se neko razume, ali stvarno, u to sta se tamo dogadja i ko je ko - molio bih za pojasnjenje. Unapred :hvala:

Poruka
3.976
Inace procitah temu i opet mi nije jasno - ZA KOGA SAM, Lulu ili Bulu? Toliko kontradiktorne informacije su na temi da ispada da treba da podrzavam i jednog i drugog, ili mozda ni jednog ni drugog (ovaj bio u corci zbog korupcije, ovaj pobegao zbog korupcije:zblesav:, pa ti budi pametan)

Ako se neko razume, ali stvarno, u to sta se tamo dogadja i ko je ko - molio bih za pojasnjenje. Unapred :hvala:

Bolsonarov odlazak u SAD nema nikakve veze sa korpucijom, niti je on do sada bio optuživan za nju. Novi-stari predsednik Lula je dokazani korupcionaš kao i svaka levičarska ulizica - on svoje dušebrižništvo o ''ugroženim grupa'' i ''sirotoj demokratiji'' doživljava kao dozvolu za korupciju, a njegova proleterska marva ga doživljava kao Isusa.

blooser

Veoma poznat
Poruka
13.032
Bolsonarov odlazak u SAD nema nikakve veze sa korpucijom, niti je on do sada bio optuživan za nju. Novi-stari predsednik Lula je dokazani korupcionaš kao i svaka levičarska ulizica - on svoje dušebrižništvo o ''ugroženim grupa'' i ''sirotoj demokratiji'' doživljava kao dozvolu za korupciju, a njegova proleterska marva ga doživljava kao Isusa.

Hvala, ali nisi mi bas pojasnio ko je ko. Ako dobro shvatam, Bula je good guy, a Lula bad guy? Ali kako je onda Lula oteo vlast Buli, koji je BIO na vlasti (i time u mnogo boljoj poziciji da krade, ucenjuje i ostane na vlasti)? Nesto ne stima ni kod Bule.

Poruka
3.976
Upotrebu reci "DEMOKRATSKI" treba zakonom zabraniti van pravilnog konteksta. Zapravo danas su SVE drzave na svetu DEMOKRATSKE, jer se vlast uzima na izborima VECINOM glasova. Bar formalno. S time sama upotreba te reci gubi svaki smisao.

Uz to, videli smo da se glasovi kradu SVUDA, pocev od USA koje su to uradile na najgori moguci nacin - pazi kad ti za glasanje ne treba ni licni dokument, da ne spominjem glasanje postom i koje sve manipulacije nisu izmislili.

Znaci formalno su svi demokrate, a realno se krade do bezobrazluka. Zato tu rec ne treba koristiti uopste.

Ono za sta se POTPUNO NEPRAVILNO koristi rec demokratija su zapravo LJUDSKA PRAVA - e, to je vec druga prica i TO se krajnje razlikuje od drzave do drzave, ali TO se ne sme podvoditi pod DEMOKRATIJA.

Takodje recimo medijske slobode, mada uticu na same izbore, ne spadaju pod DEMOKRATIJA vec pod IZBORNI USLOVI - DEMOKRATIJA samo kaze da je IZBORNI SISTEM VECINSKI (mislim da sustinu - da vecina glasova vlada) i, kao sto sam vec napisao, koliko znam svuda u svetu se formalno tako vlada.

Molio bih sve da ovo shvate, zapamte i primenjuju, da bi izbegli terminolosku maglu i bili precizni u izrazavanju.

Oni namerno koriste reč ''demokratija'' zato što je parlamentarna demokratija podrazumevana vrednost u većini država sveta. Međutim, oni ispod toga ustvari guraju ideologiju Demokratskih stranaka sveta i njihove internacionale. Dakle, pod plaštom univerzalnog nameću svoju ideologiju.

Poruka
3.976
Hvala, ali nisi mi bas pojasnio ko je ko. Ako dobro shvatam, Bula je good guy, a Lula bad guy? Ali kako je onda Lula oteo vlast Buli, koji je BIO na vlasti (i time u mnogo boljoj poziciji da krade, ucenjuje i ostane na vlasti)? Nesto ne stima ni kod Bule.

Ne postoje good guys i bad guys. Ljudi biraju političare na osnovu svojih preferencija. Reći ću samo, da gospodin Bolsonaro ima puno neprijatelja i kod kuće i u inostranstvu, dok kažem Lula je stara ulizica kojem je teže da stvara sebi neprijatelje.

cornflakes

Veoma poznat
Poruka
10.686
Zauvek zapamtiti da su ''demokratija'', ''pro-demokratski'', a pogotovo ''naša demokratija'' - levičarske parole za univerzalizaciju svoje ideologije kao društveno obavezne.

Sada je bilo još rano, kada vreme dođe, nikakva kurvina demokratija neće stajati na putu brazilske vojske.
.

Демократија = сви разлози због којих су Американци решили неког или неку државу да убију.

.

Poruka
3.976
.
Демократија = сви разлози због којих су Американци решили неког или неку државу да убију..

To je staljinističko stanoviše koje ne delim.
Američke administracije za vreme hladnog rata su itekako gušile demokratiju tamo gde je ona vodila u komunizam i društvenu revoluciju. Zašto su danas manje mudri, pa prave pakt sa Kastrovim prijateljima nije mi jasno.

cornflakes

Veoma poznat
Poruka
10.686
To je staljinističko stanoviše koje ne delim.
Američke administracije za vreme hladnog rata su itekako gušile demokratiju tamo gde je ona vodila u komunizam i društvenu revoluciju. Zašto su danas manje mudri, pa prave pakt sa Kastrovim prijateljima nije mi jasno.
.
Ако је то Стаљин (први?) приметио, не значи да није тачно, зар не?

Америчкој администрацији је данас битно да организује хаос првенствено у земљама БРИКС и ту се не штеде ни средства ни ресурси.

Овај бесмислени хаос у Бразилу и потпуна недоумица широм света о чему се ради јасно показују о чему се у ствари ради.

Очигледан је крвави потпис наших (у ствари сорошевих) ЦИА отпораша.

.

Smorisha

Buduća legenda
Poruka
37.313
Дакле, Буљсонаро је данас оно што је Чегевара био пре 70 година.
Okej, ako je to tvoja procena. Ali ti kažem da nisam baš ubeđen.

Neke stare ljubavi se mogu vratiti. Tako meni to deluje. Ako ovi komunisti stvore neki svoj LA savez eto njih ponovo u Putinovom zagrljaju.
MTG i Tramp su prilično nebitni tu. Okej CIA vrv kontroliše Vojske u LA tako da mogu Gustavo Petro i Lula biti predsednici...

XULY2VDVONL7LHAMSNWTPZ3TGY.jpg

Dors

Početnik
Poruka
4

Ја нисам од оних који се разумеју стварно, јер то значи имати блиске контакте, прошетати улицама, ... али игром прилика сам о Бразилу нешто више од просечног Србина.

Моја визура :
Бразил је слика и прилика неолибералног раја.

И тако је деценијама. Без обзира на смене власти. Левица, такозвана, је опаснија. Они су последњих пар деценија били дуже на власти, па су и више корумпирани.

Болсонаро је био слаб председник. Дубока држава, која укључује и врховни суд, радила је против њега, и саботирала га. И велики медији су били пртив њега. Вукао је углавном слабе и издајничке потезе. Његов мандат је био сличан Трамповом.
Тек, одређени потези на другоразредним питањима нпр. вакцинација су показивали да је, за разлику од његових опонената, код њега било неке нормалне људскости.

А по кључним питањима економије, он ништа није урадио. Изузетно успешна компанија Петробрас, у власништву бразилске државе, је практично дата странцима.
Шта то чини да неко на власти ко има добре намере не ради НИШТА добро?
Бивши агент ЦИА John Kiriakou мисли да је најчешће у питању graymail.

Што се тиче Луле и његових, ... они су морални трулеж.

Лулина позиција председника је такође изузетно слаба, јер је економија на стакленим ногама, за време избора обећавало се шаком и капом, а у коалицији која га је донела на власти свако гледа свој интерес.

Што се тиче ових шестојануарских упада, они упадљиво подсећају на образац намерног изазивања инцидента да би се опозиција згазила, гвозденом петом. Не знам колико је познато, али многим утицајним критичарима нове власти су замрнути банкарски рачуни, и одузимани су им канали на Телеграму, на другим социјалним мрежама да не говоримо.

Корисан линк : https://gigmmxxii.substack.com

Poruka
3.976
Очигледан је крвави потпис наших (у ствари сорошевих) ЦИА отпораша.

Svašta smo čuli, ali da je Bolsonaro Sorošev to još nismo. 😆
Ja mislim da je Soroš ovde na strani Putinovog i Kastrovog prijatelja Lule.

А по кључним питањима економије, он ништа није урадио. Изузетно успешна компанија Петробрас, у власништву бразилске државе, је практично дата странцима

Znači radio je što je i obećao, pošto mu je privatizacija bila jedna od glavnih tačaka programa.

cornflakes

Veoma poznat
Poruka
10.686
Svašta smo čuli, ali da je Bolsonaro Sorošev to još nismo. 😆
Ja mislim da je Soroš ovde na strani Putinovog i Kastrovog prijatelja Lule.

Znači radio je što je i obećao, pošto mu je privatizacija bila jedna od glavnih tačaka programa.
.
Хаос је сорошев, остало им је небитно...

.

Darth Vader

Buduća legenda
Poruka
26.406

Neredi u Brazilu: Bolsonarove pristalice upale u Kongres i druge državne institucije

Demonstranti koji podržavaju bivšeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara danas su upali u Nacionalni kongres, Palatu Planalto i Federalni vrhovni sud (STF), sedište zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, u nasilnom protestu u glavnom gradu Brazila. Policija je, kako je preneo BBC ispalila suzavac ne bi li ih rasterala.

143410_tan2023-01-0820380849-9_f.jpg

Tanjug/AP/Eraldo Peres

Upad je počeo nakon što su radikalne pristalice brazilske ekstremne desnice, bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, poraženog na izborima prošlog oktobra, pozvale na protest Esplanadi dos Ministerios, u Braziliji.

https://www.euronews.rs/svet/fokus/...96&utm_medium=android&utm_source=pushfirebase

Nema mira, gori Brazil.
Kada se ovo dešavalo kod nas nije imalo ovoliki uticaj na svet. Od kada su trampisti upali u Kongres to sada postaje moda.

@MJK @Cosmopolite @bas kao
Šta oće ovi sljaci iz brazila?
Koji su ti ovi?
Šta oće oni?
Ajde tamo napiši im da jedu banane i da ćute.
Oni nešto znaju.