Nerealni hardverski zahtjevi video igara

• Začetnik teme Začetnik teme PKT
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

PKT

Ističe se
Poruka
2.066
Upravo sam počeo igrati Civilization V. Mjerio sam iskorišćenje hardvera pomoću Everesta i task manager-a. Tokom učitavanja mape huge veličine na maximalnim detaljima FullHD rez i 2xAA varira FPS između 17 i 45. Upotrebljenost procesora je išla do 100% (Phenom 9600, do sad jedina igra kojoj je to uspjelo), Radeon 3870 se zagrijavao do 73-74°C, i sama igra bez sistema je koristila ~1.25GB memorije. Ništa ovo ne bi čudilo da igra izgleda spektakularno, međutim, kao što ljubitelji iste znaju, ocjenjujući grafiku od 1-10 dobila bi ocjenu 5. Nisam mnogo igrao, vjerujem da bi se daljim razvojem i dodavanjem elemenata hardverski apetit igre povećao.
Slična je stvar i sa Majesty 2, koji u početku ide glatko, dok povećanjem broja NPC-ova igra počinje toliko da siječe da izgleda kao slide show. Takođe,igra ne izleda ni blizu dobro kao npr. C&C3: Tiberium Wars, koji je mnogo manje zahtjevan.
Ovom prilikom molim poznavatelje materije da mi objasne, ako postoji dobar razlog, zašto neke igre izgledaju bolje na slabijim konfiguracijama od drugih igara koje zahtjevaju NLO za pokretanje.

Opterecuje i "razmisljanje" AI protivnika kao i njihovo povlacenje poteza narocito u TBS igrama poput Civilization i Total War serijala.

Компјутер треба да израчуна потезе за неколико различитих фракција на основу дешавања на мапи. Баш и није прост задатак, зар не?;)

To ne radi GPU nego CPU. Osim toga u C&C3 u jednom trenu na mapi ima 8 sukobljenih strana, Ako svaka strana ima po 40 jedinica (ima i više, ali na primjer) to je 320 NPC-ova. U Majesty 2 ni u jednom trenutku nema ni blizu toliko jedinica. Pogotovu građevina. Nisam poredio mnogo, eto, samo te 3 igre. Dobre su to igre ali mislim da Majesty 2 i Civilization 5 pretjeruju. C&C3 je visoko optimizovana igra, za svaku pohvalu. Kako za optimizovanost tako i za sam izgled na maximalnim detaljima. Ali ove dvije imaju smiješne zahtjeve.

Sta znam, gledajuci screenshotove, igra mi ne izgleda lose. Opet, ja trenutno igram starije igre pa mi losa grafika ne predstavlja problem. Nije stvar samo u prostom broju jedinica na terenu vec i u funkcijama kojima one raspolazu. Recimo, radilica u C&C moze da skuplja resurse, gradi gradjevine i, eventualno, popravlja jedinice. Dok u Civ ona pravi puteve i pruge, krci sume i prasume, pravi rudnike, navodnjava, cisti zagadjenje i ne znam sta sve jos. Drugo, AI u C&C treba da brine o 3 stvari: 1) kako da obezbedi resurse (u C&C igrama nikad ih nema vise od 3 vrste), 2) kako da se efektivno odbrani i 3) kako da efektivno napadne. Dok je u Civ-u stvar daleko komplikovanija: broj sirovina je daleko veci, stanovnistvo mora biti zadovoljno, AI mora da odluci kako namerava da porazi ostale protivnike (ne mora biti iskljucivo vojnim putem), AI mora da interaktuje sa ostalim igracima (sklapa paktove i trguje), mora da odredi koje je najbolje mesto za postavljanje novog grada, mora da izabere najpovoljniji oblik vladavine, broj raspolozivih jedinica za stvaranje je veci, broj raspolozivih zgrada za gradjenje takodje, u dobrom delu slucajeva, teren presudno utice na ishod bitke (sto opet nije slucaj u C&C igrama). Sto se grafike tice, igra mozda nema izgovor za visoke zahteve ali zato procesor ima dosta posla. A Majesty nisam igrao, tako da ne mogu da komentarisem.

Al i ti sad melješ. U C&C3 postoje rzne varijable, ne bi sad da nabrajam sve, ali postoji razmještaj odbrambenih struktura, napad kombinovanim jedinicama pri kome svako zna šta treba gađati isl.
Ti što igraš starije igre bi trebao da brineš, ne za grafiku, nego za optimizaciju igara. C&C3 sam ja igrao na durono od 1 GHz, 256MB DDR memorije i geforce MX440, i to na apsolutnom minimumu. Jesi li ti informisan da Civ 5 ni 3x jača mašina ne može pokreniti ni na minimumu. Znaš li kako izgleda Civ 5 na minimumu? Znači doslovno izgleda lošije nego Age of Empires 2. I znaš šta zahtjeva za taj minimum? GeForce 8500GT, DC CPU 1.8GHz i 2GB memorije!!! Od toga ti mogu reći da sam igra bez sistema uzme ravno 1.17GB memorije a evo kako izgleda:

Uf, okruzis bazu odbrambenim strukturama i posao gotov. Ili ih, po mogucstvu, izgradis izmedju prirodnih, neprohodnih prepreka (kao sto su uzvisenja). I ostavis neke jedinice u bazi da reaguju ako te AI napadne nekim long-range jedinicama (npr. V3). C&C 3 je izasao u martu 2007. a Civ V pre 2-3 meseca i normalno je da ce sistemski zahtevi biti veci. A razvojnom timu Civ-a nije bilo najvaznije da igraca odusevi raskosnom grafikom vec da igra ostane dosledna svojim prethodnicima sto se gameplay-a tice.

Buraz. Upravo sam igrao Civ5 i sviđa mi se igra. Sve što ti govoriš je u redu.
ALI ČEMU TOLIKI ZAHTJEVI, ČOVJEČE!!! Vidiš ovu smješnu sliku odozgo? Da bi dobio takvu sliku treba ti DC procesor, capisci? A C&C3 je igra i igram je 4 godine i jošmi nije dosadila. Igrao sam je na Duronu 1GHZ, na Celeronu 2.45, na Sempronu 2600+ i na Phenomu 9600. Samo je zadnji u stanju da potjera Civilizaciju 5. I to se napati. Zašto? Za igru koja izgleda kao AOE2, pa čak i lošije. I Age of Empires 3 ima komplikovanije radnje nego civilizacija. Civilizacija je opet drugačija igra pa se ne može porediti jedna s drugom ali zahtjevi su nešto sasvim treće. Podsjetime, šta je ono potrebno da izgura Age 2.

Tokom učitavanja mape huge veličine na maximalnim detaljima FullHD rez i 2xAA varira FPS između 17 i 45. Upotrebljenost procesora je išla do 100% (Phenom 9600, do sad jedina igra kojoj je to uspjelo), Radeon 3870 se zagrijavao do 73-74°C, i sama igra bez sistema je koristila ~1.25GB memorije.

Kog procesora i koje memorije? Pretpostavljam graficki procesor i pretpostavljam graficka memorija?

Moguce je da prosto nisu hteli da optimiziju igru jer je sam po sebi proces koji se i ne isplati bas mnogo s obzirom na ciljno trziste.

age of empires 2 ima bolju grafiku od stronghold crusader,a bolju i od aoe 3,osim vode sve je ostalo bolje uradjeno. Meni aoe2 koji je napravljen 2000te kad ubacim 8 igraca i populaciju 200 secka kao blesav iako imam dual core intelov procesor 2.70ghz,g force graficku gt 240 1gb memorije,i 2 gigabajta rama. Secka mi i sa 5 plejera sa pop 200.

Poslednja izmena:
age of empires 2 ima bolju grafiku od stronghold crusader,a bolju i od aoe 3,osim vode sve je ostalo bolje uradjeno. Meni aoe2 koji je napravljen 2000te kad ubacim 8 igraca i populaciju 200 secka kao blesav iako imam dual core intelov procesor 2.70ghz,g force graficku gt 240 1gb memorije,i 2 gigabajta rama. Secka mi i sa 5 plejera sa pop 200.

Za stronghold ne znam, nisam igrao, ali AoE3 je prelijepa igra sa Havok fizikom, ne znam odakle ti samo ideja da upoređuješ te dvije igre, Samim kvalitetom izvođenja to se može, ali izgledom nikako. AoE2 ne sijecka na Duronu 1GHz, sa 256MBDDR i sa geForce 2 MX440.
Ako si stariji od 18 godina ne bi trebao pisati takve gluposti, ili si trebao staviti par smajlija ako se već zajebavaš.

decko ja sam promenio 3 kompa,a tu igru igram preko 10 godina,ekspanzija sa kojom mozes da nabijes max u igri 1600 vojnika kada izbije borba pocece da ti secka sa konfiguracijom koju ja imam. Aoe3 je gowno,kao i sve igrice na taj fazon.prvo vreme gde je smestena igrica je dosadno do jaja,veliki broj boja koje se ne slazu uopste... Penju mi se na qrcinu sve igrice u kojima je noga konjaniku nacirtana kao trougao,brodovi i kuce su lose uradjeni. Da prave narednih 100 godina nece napraviti onako dobro kao 2gi deo. Novi engine im je tezak krs. U 2jci brodovi izgledaju kao brodovi,dok u aoe3 izgledaju debilno. Evo ti pa sam vidi razliku!
aoe 2 ekspanzija
1999_aoe2.jpg

aoe3
071405_aoe3.jpg

aege 2 deluje mnogo ozbiljnija igra od 3jke. Igru moze i da pokrene i 2jka,ali ne mozes da igras kad na celu mapu postavis samo vojnike i napravis borbu. Ima da secka i tu nema boga. Stronghold crusader je isto dobro uradjen. Grafika i nije toliko losa,jes da ove igre su malo zastarele ali su bolje od ovih novih!

Poslednja izmena:
jesi igrao igricu nekad? Vojnici i heroji su uradjeni kao u workraftu. Uopste mi se ne svidja aoe3. To sto su oni uradili bolje vodu i litice mi nista ne znaci!

Izvini što ti moram reći ovo ali ti si imbecil.
Izvalio si teške riječi na jednu fantastičnu igricu. I moram ti reći da nisi u pravu. Mogu da razumijem da ti se igra ne sviđa. Nema frke. Ali napisati da dvojka (2D mapa i objekti i 3d vojne jedinice, nikakav oblik fizike ni prelamanja svjetlosti) ima bolju grafiku od trojke (potpuno 3D igra sa Havok fizikom i podrškom za HD) je nešto što me je ostavilo bez daha. A naročito dokaz. To je slika AoE2 doslovno 4x veća od drugog dokaza a to je screenshot od AoE3 veličine nokta. Nemam riječi, dobar si.

jesi igrao igricu nekad? Vojnici i heroji su uradjeni kao u workraftu. Uopste mi se ne svidja aoe3. To sto su oni uradili bolje vodu i litice mi nista ne znaci!

Normalno da sam igrao, pa odrastao sam na aoe i warcraft serijalima.
Lol ti si slijep/daltonista/whatever ako vidis da su poboljsali samo litice i vodu.
Ajde pokazi nam ss neki bolji a ne ovo, pa su uvjeri sam.
ccc

Ma daj. Postavio je sliku dvojke u punoj veličini i sliku trojke na kojoj se ne vidi ništa potkrepljujući svoje tvrdnje nama koji smo to igrali.
Da se nadovežem na temu.
FIFA 2011, odlična igra, najbolja simulacija fudbala ikad. Grafičhi se tu nema šta dodati i oduzeti, imamo igrače, teren i publiku. Ovo treće je zanemarljivo i što se mene tiče može i bez toga.
Crysis, svojevremeno igra bez premca, i danas, 4 godine nakon izlaska iste još uvijek izgleda prelijepo nema potrebe pričati kako se može mjeriti sa današnjim naslovima, nego je i danas malo naslova koji se mogu mjeriti sa Crysisom. Kada je izašla ta igra pričalo se o o velikoj neoptimizovanosti, i kritičari su samo tu našli nedostatak u inače dobroj igri, rekao bi i odličnoj, ali ne mogu zbog izuzetno male dužine igre, kao i ogavne priče. Gameplay je legendaran. U plejadi sitnog fajtanja postoji i par odličnih boss borbi koje nedostaju današnjim naslovima, ili su iste borbe dosadne. U Crysisu su te borbe korak do epskih razmjera. Ima tu i dešavanja, i saboraca, neprijatelja isl.
Koga zanima neka na internetu pogleda razlike između FIFA 2011 i Crysis.
Crysis sam igrao na:
Sempron 2600 (754)
768MB DDR
GeForce 9500GT.
Navedena konfiguracija je dovoljna da pokretanjem FIFA 2011 "ispali" tek 1 FP3S (1 frejm u 3 sekunde) doslovno.
Slična je situacija i sa PES11.
Pošto mi nismo telad, barem ne bi trebali biti, možemo li se zapitati da li je za fudbal zaista potrebna konfiguracija koja je recommended za Crysis? Ja nemam pojma o programiranju, ali pretpostavljam, da ljudima treba mnogo više vremena da "nacrtaju" Crysis nego stadion sa publikom fudbalerima. I da to nosi mnogo memorije. Šta to može u fudbalu biti teško 7.5GB da mora ići na DLDVD. FarCry2, ogromna igra, prelijepe grafike (sam igra je ogavna ali to je druga stvar) je veličine 4GB. Da li samo ja ovdje smatram da je to pretjerivanje ogromnih razmjera?

Moj brato od ujaka ima neku ubica konfu i opet igra preko plejstejšna sve što može...Ja godinama nisam ništa igrao,slaba mi grafika,a poslednje što sam igro su neke strategije,jedino Medal Of Honour i Wolfenstein,Undying od ostalih...To kad staviš jaku grafičku moraš obavezno još nešto da menjaš...

Moj brato od ujaka ima neku ubica konfu i opet igra preko plejstejšna sve što može...Ja godinama nisam ništa igrao,slaba mi grafika,a poslednje što sam igro su neke strategije,jedino Medal Of Honour i Wolfenstein,Undying od ostalih...To kad staviš jaku grafičku moraš obavezno još nešto da menjaš...

Momak,pogriješio si šor. Tu raspravu imaš ovdje, to su subjektivne stvari, ali ako već imaš džigere za to idi pa tamo raspravljaj čiji je tata jači. Ja imam mašinu koja je u stanju da veliku većinu današnjih naslova pokrene sa maximalnim podešavanjima za izgled, ali mi je krivo zbog ljudi koji to sebi ne mogu da priušte, moraju ako žele da to igraju. Na to se tema i svodi, ako nešto imaš napisati u tom duhu, onda i napiši, ako nemaš, onda tratiš svoje vrijeme a ne pomažeš.
Vidim da je tvoj brato legenda od čovjeka, pa ako ne koristi računar, neka ga pokloni nekome.

Šta to može u fudbalu biti teško 7.5GB da mora ići na DLDVD. FarCry2, ogromna igra, prelijepe grafike (sam igra je ogavna ali to je druga stvar) je veličine 4GB. Da li samo ja ovdje smatram da je to pretjerivanje ogromnih razmjera?

Audio najverovatnije.

Modeli obicno ne zauzimaju toliki prostor. Jeste da FIFA kao i svaka druga 3D sportska igra zahteva veci broj modela, ali opet mislim da nije do toga. Mislim da su u pitanju komentatori.

Back