Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo šta se dešava u organizmu po prestanku pušenja cigareta:

20 MINUTA - krvni pritisak i puls se snižavaju za normalne vrednosti, a temperature ruku i nogu se povećavaju do normalne vrednosti

U TOKU 8 SATI – preostali nikotin u krvotoku opada na 6,25% normalnih dnevnih najviših vrednosti što čini smanjenje od 93,25%

U TOKU 12 SATI - nivo ugljenmonoksida pada, a nivo kisoeonika raste do normalnog nivoa u krvi

U TOKU 24 SATA - anksioznost ja na vrhuncu, a u roku od dve nedelje će se vratiti na nivo pre odvikavanja od pušenja. Rizik od iznenadnog srčanog udara se smanjuje.

U TOKU 48 SATI – završeci nervnih vlakana počinju da se regenerišu i čulo mirisa i čulo ukusa se oporavljaju. Bes i uznemirenost zbog prestanka pušenja dostižu vrhunac.

2 DO 3 NEDELJE – cirkulacija se oporavlja, šetnje su prijatnije i lakše, čak se i funkicja pluća poboljšava za 30%.

9 MESECI – opšta energija se poboljšava, a simptomi kao što su kašalj, umor, zapušenost nosa i oostajanje bez daha nestaju. Smanjuje se lučenje sluzi, čiste se disajni putevi i smanjuje mogućnost infekcije.

GODINU DANA – rizik od koronarne bolesti je smanjen na polovinu u odnosu na nekog ko još puši.

5 GODINA – verovatnoća umiranja od karcinoma pluća se smanjuje za 50%.

10 GODINA -verovatnoća umiranja od karcinoma pluća je ista kao i za nepušače, prekancerozne ćelije su zamanjene normalnim, smanjuje se rizik od moždanog udara, kao i rizik od raka usta, grla, jednjaka, želudca, bubrega i pankreasa.

15 GODINA -rizik od koronarne bolesti srca je sada isti kao kod osobe koja nikada nije pušila.

Poslednja izmena:
Nemoj razmisljati da se nadas da neces pasti i popusiti jer ces tako uskoro izgubiti borbu..Moras cvrsto verovati da neces pasti i popustiti pri naletima krize ako zelis da pobedis ovu borbu nad ovim neprijateljem..Iskljucivo cvrsta volja,mentalna snaga,sopstveni karakter,razlog zasto se ostavlja,mogu ti pomoci da postanes pravi nepusac (apstinent) nad ovim zlom...

pozdrav Dejane,hvala na dobronamernim savetima.medjutim ja nikada nisam prekrsila obecanje za svojih 50 g.Ako nisam sigurna onda kazem videcu potrudicu se.Slazem se sa tobom da je pogresan stav ali???? nesmem da izgovorim.Moja volja je izuzetno jaka ,poprilicno i snag ali je jak i protivnik.hranila sam ga 30.g.e sada izdrzi sine.Ja se sa ovom nemani borim tek 14 dana ,i svesna sam da ce biti jos teskih dana ali da ovoliko dugo drze kao ovo danas i posle 2 sedmice to nisam ocekivala
.Svakako hvala na podrsci i ne necu se predati
zaista sa ovih stranica crpim snagu kada oseti da slabi

imaces ti i ubuduce kriza,tek si pocela..kako se nisi nadala posle 2 sedmice??mislila si da ce sve glatko biti i da ce sve proci za 10 dana??nema sanse,borba tek sledi,najgora prva 2 meseca,posle sve slabije traje i krace..upamti,ako se malo samo dvoumis i razmisljas da mozda neces izdrzati,propusices sigurno..stalno moras da se "pumpas" sa inatom i cvrstom voljom,podizes sebi moral,dajes dodatne motivacije,najbitnije da u prva dva meseca ostanes dovoljno jaka i izdrzis sve teskoce koje cete snalaziti...ima ovde jos bivsih pusaca koji su uspesno ostavili cigarete a pusili su po 30 god kao i ti,eto pipi,mirko..isto ce ti reci,ako ne verujes u sebe da ces ostati nepusac onda ces sigurno propusiti..ako se iole dvoumis ili troumis,propusices posle nekog vremena,jer stalno ce ti dolaziti ta misao zasto je bolje pusiti i gadjati tvoju slabost u trenutcima krize..moras da budes jaka i da se uhvatis u kostac sa ovim,drugacije ne moze..ako ne mozes na suvo,kupi pomagala,tablete,cajeve..cilj je ostati nepusac,nista vise..

izvini nisam sigurna da sam dobo razumela.Mislisda se dvoumim tj.da li sam sigurna da zelim da ubijem neprijatelja ili nesto drugo.Ne samo da sam sigurna nego i previse sigurna pa zar bi se upustala u nesto tako da nisam.moja zelja je ogromna.Ja nikada nisam volela da pusim i ako sam to radila 30.g ali da eto nisam bila svesna koliko dugo traje skidanje sa ove droge(NIKOTIN jeste droga).zaista sam racunala na ovako duge i jake krize najvise 15 dana.Medjutim sada mi mnogo stvari postaje jasnije sto neznaci da odustajem .Samo volim unapred da znam sta me ocekuje i kako da se pripremim.ali ok prijalo mi je ovo sto si napisao i to jeste tako,evo dopingovala sam sebe nekom novom snagom i ko zna kojim cajom i sada udaraj ali cu i ja tebe haah drago mi je zaista sto mi ukazujete na greske,i ja vas malo potkradam.Crpim od vas snagu ali vraticu ako bude trebalo.

- - - - - - - - - -

ehheheheheh sto rece moj ratni drug pa nece mi porasti brkovi

E,danas je mnogo bolja situacija na bojnom polju.nepomeram se ja ni po koju cenu.Doduse niko me ni ne udara.Imam osecaj da me ponekad malo gurnu u stranu valda oni demoni pokusavaju da nadju ulaz u mozak ali ja se nakostresim i nema ih. salim se kad osetim da se pomalo uzvrpoljim kao dete ja izadjem vani.lep dan,malo popricam sa nekim i to prodje.sve u svemu prodje i 15 dan.
i dali je moguce da niko nece da mi se pridruzi ....A mrzim da budem sama

ok hvala i na pogledu pa makar i kroz prozor a ja cu i dalje u prve borbene redove.Ali ubiti ga hocu sigurno.Na moja vrata vise nesme pokucati.O boze dragi pretvorih sebe u ubicu ali sta da radim sa ovako opasnim neprijateljem ne vredi se moljakati.U ostalom ja sam ga predugo i molila da me ostavi u miru
.ali ne on mi je sve vise vrteo mozak.E sada je kraj KRAJ

- - - - - - - - - -

ahahahh,smesnog li pitanja da ne kazem glupog ?ako i treba ribe suzdrava hrana,,,,.....hehhe

- - - - - - - - - -

ja mu dodjem skocica loptica ili cu postati ,kada okoncam ovu bitku.

Ukratko,ja cu da napisem i bas me briga dali ce neko citati.Pre podne sam bila srecna i zadovoljna ali.....sada sam malo zapala u tugu i pokusavam ja da se iskoprcam ali nekako opet dodjem do onog slova tAli stojim sa obe noge u rovu i stitim se od paljbe one poganulje.Ma dobice ona bumerang ali izgleda jos nije vreme.Napisahja a kasnije cu da procitam, hahahahhahah

Ukratko,ja cu da napisem i bas me briga dali ce neko citati.Pre podne sam bila srecna i zadovoljna ali.....sada sam malo zapala u tugu i pokusavam ja da se iskoprcam ali nekako opet dodjem do onog slova tAli stojim sa obe noge u rovu i stitim se od paljbe one poganulje.Ma dobice ona bumerang ali izgleda jos nije vreme.Napisahja a kasnije cu da procitam, hahahahhahah

De, de... :)

Glancaj kuću ili mazi kuče, biće ti lakše

tuga je normalan simptom, nije realna već hemijska, to da znaš Još ti receptori u mozgu ne proizvode dovoljno dopamina da zameni nikotin, ali taj hormon sreće možeš dobiti na razne načine.
hranom, čokoladom, kretanjem, i na Mirkov način.

Ako ništa ne pomogne ili potraje, kupi kantarion kapsule u apoteci, to ti je prirodni antidepresiv, samo se nemoj sunčati dok ga piješ

pozdrav Pipi
hvala na razumevanju ,dobro si procenila da mene tuga jos uvek siba.I da znam da je to normalno posle 30.g.unosenja nikotina.Sam bog zna koliku je on stetu napravio u mom mozgu.i ne osecam ja vise potrebu za onom nistariom sve je pod kontrolom ali sa pola sveta se posvadjah a onu drugu polovinu izbegavam.Hahhah,sala na stranu jako sam razdrazljiva ,tuzna ,depresivna ....izvucem sebe na kratko ali na kratko.I da na zalost Mirkov recept nemogu primeniti.Ali necu ni odustati ni od cega.Ako moram na tezi nacin doci do cilja onda ce to biti tezi nacin.
Koliko god bilo nebulozno ovaj forum mi jako pomaze.

pozdrav Pipi
hvala na razumevanju ,dobro si procenila da mene tuga jos uvek siba.I da znam da je to normalno posle 30.g.unosenja nikotina.Sam bog zna koliku je on stetu napravio u mom mozgu.i ne osecam ja vise potrebu za onom nistariom sve je pod kontrolom ali sa pola sveta se posvadjah a onu drugu polovinu izbegavam.Hahhah,sala na stranu jako sam razdrazljiva ,tuzna ,depresivna ....izvucem sebe na kratko ali na kratko.I da na zalost Mirkov recept nemogu primeniti.Ali necu ni odustati ni od cega.Ako moram na tezi nacin doci do cilja onda ce to biti tezi nacin.
Koliko god bilo nebulozno ovaj forum mi jako pomaze.

Jesi ti ostavila cigare ili muža ? z:lol:

Mi ovde pomažemo u odvikavanju od cigara, mada možemo i od muža da te odviknemo..sve zavisi :smeker:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back