Samo kratka opservacija novopecenog nepusaca (17-ti dan), mozda nekom pomogne:
- Izgleda da sam fizicki problem nedostatka nikotina u organizmu moze da se zanemari kao neki veci problem. Izgleda da dosta brzo organizam "odustaje" od gundjanja sto ga nema. Kod mene se to desilo tokom 13 dana u bolnici, pod stresnim okolnostima, pa je valjda islo zato lakse
- Veci problem je (uslovno problem ali sto je bilo i za ocekivati) kad sam se vratio kuci, dakle u okolinu koja mi je poznata i gde se sve u vezi cigareta i najvise desavalo. Tada dolazi do prepoznavanja situacija koje su obicno bile pracene paljenjem cigarete.
Kod mene je to bila priprema "borbenog kompleta" (cigarete, upaljac i pepeljara) uz racunar. Pocetkom rada, to je prvio sto sam uvek lepo razmestio sa moje leve strane. Sad je ta strana prazna. Morao sam da primernim mali trik.
Stavio sam na to mesto casu soka od limuna i mentol bombone bez secera.
- Sada je trebalo na neki nacin popuniti momente kad se konkretna paljenja cigarete desavaju. Kod mene je to bilo kad naidjem na neki problem, kad neki programski proces traje pa cekam, kad cekam na uspostavljanje veze sa klijentom, kad sednem da prociatm novine ili pogledam vesti na TV i mnoge druge.
Porsto postoji nekakva "rupa", neki vakuum u mojim radnjama, nesto nedostaje. Znam sta je ali to necu. Zbog toga polako treniram sebe da te rupe popunjavam srkom soka ili uzimanjem bonbone ili cak ustanem i napravim dva kruga setnje po stanu (jer jos ne smem napolje, mnogo se zamorim, nemam snage ko pile a mogao sam konju rep da iscupam

)
Sistem funkcionise perfektno, tako da polako postaje automatizam i o cigareti i ne razmisljam. Sad mi se sve cesce desava da mi je novi "borbeni komplet" casa soka i kutijica sa mentol bonbonama.
- Senzacije u ustima, na usnama i plucima, na njih treba obratiti paznju.
Svi znamo koji smo bivsi pusaci (gle mog ponosa, kazem i za sebe - bivsi pusac!

), znamo ono prijatno osecanje koje nas prozima od usana, preko usne supljine pa sve do pljuca (meni bogami i do pete) kad duboko uvucemo dim cigarete posle dobrog jela.
E bas te senzacije treba na neki nacin pokrenuti ali u neopasnoj formi. Sto se mene tice to su za sada mentol bonbone, dok ih prevrcem po ustima imam malo rezak osecaj a i kad udahnem nekako mi i kroz pljuca prodje neki "feeling"
Jedna od varijanti naravno
- Najveci problem (kao i kod svih zavisnosti) je zapravo prepoznavanje okoline i radnji koje su poznate i povezane sa zavisnoscu koje se zelimo "kurtalisati" Nazalost, ne moze se zivot menjati kako bi mi zeleli, pa da na primer se preselimo na Maldive, u umesto programera postanemo susteri ali vazno je onda to znati i protiv problema se boriti. Poznavanjem "neprijatelja" i njegove "taktike delovanja" mozemo mnogo uciniti u svojoj odbrani i pripremi nasu borbenu strategiju.
Ne zelim ja da ovde nesto pametujem, samo sam hteo da podelim sa vama ono sto radim da se izborim, ponesto sto znam i kako ja uocavam i resavam probleme ostavljanja duvana.
Zelim da nas ovde bude vise no na onoj "drugoj strani", makar Krsta s opasno nagnula na jednu stranu, umemo svi da plivamo, ko ne ume, nema problema - nepusaci smo pa imamo kondicije da plivamo i za ostale!