Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
d040.gif

da li se svežim nepušačima, koji su bar malo utvrdili svoj nepušački status, dešava da "truju" raznim pričama pušače, a?
ja to uredno radim, znam da je grozno, ali koliko mogu, umereno, tu i tamo prodenem neku rečenicu, tipa: da li ste znali da nikotin troši C vitamin u organizmu? ili "od kad ne pušim, kosa mi lepo miriše, a vama?" i tako imam hiljadu rečenica kojima "trujem" pušače.
naravno, trudim se da to radim koliko je moguče sofisticirano, kad vidim da ću da preteram, ja ućutim... :lol: :lol: :lol:

vidim da ih nervira, ali šta me briga, i oni nerviraju mene, jer truju okruženje u kome sam prinudjena da boravim sa njima.

ahahahaa....pa ti si nesnosna Megi! :lol: Ja gunđam ali u sebi, pogrešno sasvim, naravno...e, da, a kad mi baš pukne film ondaK nastrada ne onaj ko je kriv - nego onaj ko puši "i šta sad ti tu, sediš BESPOSLEN i PUŠIŠ" :twisted: (petak, kolezi, jadničak, samo se pokupio i otišao :lol: )

Antonela, stvar sa majicom je TOLIKO bizarna da kapiram da ti je teško da poveruješ :) Ali, džebiga, istina je!

btw. meni duvan i dalje miriše lepo :? Uglavnom. Danas smo bili na izletu u vikendici sa bazenom...baš sam se nauživala njihovog dima :P Jel to pogrešno? Ja mislim da nije. To ne znači da ću da ga uvlačim u sebe - prosto - duvan lepo miriše 8)

Pozdrav svim nepusacima! :)
Eto i mene u klub.

Pusio vise od 30 godina najjace cigarete koje su se na trzistu mogle naci. Tri kutije dnevno vrlo cesto.
Posle infarkta, prisilno nisam pusio dok sam bio u "intenzivnoj" a kad sam presao na "odelenje", mogao sam izvesti krisom da zapalim ali nisam.

Jednostavno sam shvatio da to nije resenje i zavrsio sa cigaretama.
Nije mi jasno ali nisam imao krizu, sad je vec 16-ti dan. Ljudi oko mene popuse koju ali ja nemam srecom nikakvih problema sa time, nema zelje niti sanjam cigarete.

Koliko sam samo puta rekao da bih platio nekome kad bi me mogao "bezbolno" odvici od cigareta, ali je to "sredjeno" infarktom.

Dakle, jedan novi clan nepusaca - i gle cuda - preziveo sam ostavljanje cigareta i nista mi ne fali. Niti mi cigarete i dom "smrde" niti "mirisu". Jednostavno sam postao indiferentan na njih i dim, kao na primer na alkohol koji ne trosim desetinama godina ni u kakvom obliku.
'Bem ti sunce, da sam mladji pa da budem idalna prilika - ne pusi, ne pije.... ihaaaj :)

Neko je pomenuo promincle? :)
Sta je to zapravo?

@ codemaker

Da ne zaboravim da dodam nesto sto mislim da je veoma vazno. Tvoj infarkt je bio nedavno i naravno da je strah od smrti najjaci moguci motiv za svakog coveka.Ipak moj otac je prestao da pusi posle infarkta i posle nekoliko godina ponovo poceo, a slicno je bilo i sa svekrom koji je lekar.

Toliko duga zavisnost nije za potcenjivanje i kada prodje strah, kao motiv mora da ostane nesto takodje jako - porodica, mnogo lepih mogucnosti koje zivot sa sobom donosi, sto duzi i sto kvaltetniji zivot.

Svi mi, bivsi pusaci, ziveli smo u zabludi da "volimo" da pusimo, a radilo se zapravo o slabosti da prekinemo sa tim. Svi smo sanjali cigarete (i ti ces, ima vremena... :mrgreen: ), ali je od samog ostavljanja jos vazniji odnos koji imamo prema tome, i motiv koji nas drzi da ne posustanemo.

Zaista mozes da budes zadovoljan i ponosan jer su mnogi odlucili da nastave da puse cak i po cenu da to plate glavom. Sada si verovatno na nekakvom bolovanju i pretpostavljam da imas vremena da procitas celu temu. Ima raznih iskustava tako da nema potrebe da ti ponovo opisujemo sve to.

Najiskrenije mi je drago sto si uspeo! :P

Javi se ako ti treba podrska!
Javi se da i ti podrzis druge!

Veeeeeeeliki nepusacki pozdrav :P

WithdrawnWater:
Code: INFARKT?!?!!? INFARKT! Aman, choveche dragi, a ja se pitam sto te nema, jos mislim - na nekom lepom mestu sa 'vamilijom, ojha, briga ga za forum, a on - mre!?!?!?

Ama dobro ti nama dosao u klubic nepusacha, a za nas sto te znamo - prilika si ti batice i ovako i onako! :);)

Ajd, drs se, o Boze blagi, da covek ne veruje.....! Pisi kako si.....

E moja drugarice.... :(
Uzivo sam imao mogucnost da proverim ono narodno "danas jesi sutra nisi..."
I da, trebalo je da za desetak dana budem na jednoj jahtici na Jonskom i Egejskom moru sve sevrdajuci izmedju ostrva jedno mesec dana.... Kad ono...

Jeste da rado baratam kodovima, nisam bas Da Vincijevog nivoa, ali imam i ja skrivene kodove u rukavu - vase postove podrske i dobrih zelja! Takve kodove nije lako ponistiti, pa sam toliko jaci. :)

U svakom slucaju, jos se pokusavam presabrati, lekari su neumoljivi, rodbina jos vise, a sve u nameri da me osposobe da jos tabanam po ovoj plavoj kuglici i dalje....
Na meni je da pomognem koliko mogu.

To i cinim. Cigarete su za mene istorija, ma koliko to mozda tesko izgledalo sada ili u buducnosti. ne zbog mene primarno, vec zbog onih koje volim. Zbog njih hocu da postojim sto duze, jedan od uslova su i te cigarete ali u gomula drugih stvari.
Ali znas kako, ako toliko volis - nista nije tesko, nije to nista. Za jedan sekund pogleda moje princeze ili jedan sekund zagrljaja sa sincugom ili jedan sekund plivanja u pogledu moje supruge - ma ostavicu bre i disanje a ne te gluposti kao sto su cigarete, kafa, masno i sta ti ja znam jos.

Jos ja imam sta da kazem i uradim u ovom zivotnom izvlacenju. :)

Hvala svim antinikotincima na podrsci! :)
Za sada ide odlicno, ne 'kriziram", ne sanjam cigarete, prosto me plasi koliko za sada nemam problema. Videcemo.

@gurmanci
Znam, sve je moguce ali spreman sam za to.
Igrom slucaja, psiholog sam po osnovnom obrazovanju, pa samim tim i podosta znam o situacijama poput ove u vezi pusenja i uopste zavisnosti.
Ali, ono sto znam jako dobro je da sve ide iz glave, a situacija u kojoj sam se nasao je za mene suvise vazna da ti ustu gorepomenutu glavu ne bih iskoristio sto vise mogu :)

Ajd' da vidimo kako izgleda svet bez cigareta :)

Samo kratka opservacija novopecenog nepusaca (17-ti dan), mozda nekom pomogne:

- Izgleda da sam fizicki problem nedostatka nikotina u organizmu moze da se zanemari kao neki veci problem. Izgleda da dosta brzo organizam "odustaje" od gundjanja sto ga nema. Kod mene se to desilo tokom 13 dana u bolnici, pod stresnim okolnostima, pa je valjda islo zato lakse

- Veci problem je (uslovno problem ali sto je bilo i za ocekivati) kad sam se vratio kuci, dakle u okolinu koja mi je poznata i gde se sve u vezi cigareta i najvise desavalo. Tada dolazi do prepoznavanja situacija koje su obicno bile pracene paljenjem cigarete.
Kod mene je to bila priprema "borbenog kompleta" (cigarete, upaljac i pepeljara) uz racunar. Pocetkom rada, to je prvio sto sam uvek lepo razmestio sa moje leve strane. Sad je ta strana prazna. Morao sam da primernim mali trik.
Stavio sam na to mesto casu soka od limuna i mentol bombone bez secera.

- Sada je trebalo na neki nacin popuniti momente kad se konkretna paljenja cigarete desavaju. Kod mene je to bilo kad naidjem na neki problem, kad neki programski proces traje pa cekam, kad cekam na uspostavljanje veze sa klijentom, kad sednem da prociatm novine ili pogledam vesti na TV i mnoge druge.
Porsto postoji nekakva "rupa", neki vakuum u mojim radnjama, nesto nedostaje. Znam sta je ali to necu. Zbog toga polako treniram sebe da te rupe popunjavam srkom soka ili uzimanjem bonbone ili cak ustanem i napravim dva kruga setnje po stanu (jer jos ne smem napolje, mnogo se zamorim, nemam snage ko pile a mogao sam konju rep da iscupam :( )
Sistem funkcionise perfektno, tako da polako postaje automatizam i o cigareti i ne razmisljam. Sad mi se sve cesce desava da mi je novi "borbeni komplet" casa soka i kutijica sa mentol bonbonama.

- Senzacije u ustima, na usnama i plucima, na njih treba obratiti paznju.
Svi znamo koji smo bivsi pusaci (gle mog ponosa, kazem i za sebe - bivsi pusac! :) ), znamo ono prijatno osecanje koje nas prozima od usana, preko usne supljine pa sve do pljuca (meni bogami i do pete) kad duboko uvucemo dim cigarete posle dobrog jela.
E bas te senzacije treba na neki nacin pokrenuti ali u neopasnoj formi. Sto se mene tice to su za sada mentol bonbone, dok ih prevrcem po ustima imam malo rezak osecaj a i kad udahnem nekako mi i kroz pljuca prodje neki "feeling"
Jedna od varijanti naravno

- Najveci problem (kao i kod svih zavisnosti) je zapravo prepoznavanje okoline i radnji koje su poznate i povezane sa zavisnoscu koje se zelimo "kurtalisati" Nazalost, ne moze se zivot menjati kako bi mi zeleli, pa da na primer se preselimo na Maldive, u umesto programera postanemo susteri ali vazno je onda to znati i protiv problema se boriti. Poznavanjem "neprijatelja" i njegove "taktike delovanja" mozemo mnogo uciniti u svojoj odbrani i pripremi nasu borbenu strategiju.

Ne zelim ja da ovde nesto pametujem, samo sam hteo da podelim sa vama ono sto radim da se izborim, ponesto sto znam i kako ja uocavam i resavam probleme ostavljanja duvana.
Zelim da nas ovde bude vise no na onoj "drugoj strani", makar Krsta s opasno nagnula na jednu stranu, umemo svi da plivamo, ko ne ume, nema problema - nepusaci smo pa imamo kondicije da plivamo i za ostale! :)

He, kuckam onako vise turisticki... :)
Nema sanse da smem da kuckam na temi "kompjuteri" (zabranila rodbina), nema sanse da pisem makar malo programskog koda (zabranili rodbina i lekari), nema sansi da sedim za kompjuterom vise od 15 minuta (zabranila rodbina, lekari i prvi komsija) i na kraju, nema sansi da se upustim u neku zucnu diskusiju na forumu (zabranili rodbina i lekari a komsiju cu da ucmekam!)

A sto se duzine nepusackog staza tice, sad mi je krivo, kao kad mladji brat uvek sizi sto jikad nece stici po godinama starijeg, te ce ovaj uvek biti stariji barem malo :) Nikako da vas stignem.

Code: imaju pravo rodbina, lekari i komsije (kad pomislim samo kako te zena tetosi sad jos vise nego ranije, muka me uvati: je, vi bre muskarci svega cete da se dosetite pa i infarkta da podidjete zenama za malo paznje, ccccccc! :):);) )
Nego, dobro je sto ne kriziras, ova ti tema dodje nesto kao one 'AA grupe'. Ako te uhvati kriza - pricaj sa sapatnicima. A ako ti usfali psiholoske pomoci - javi se na pp. Srecno ti bilo, cuvaj se i slusaj zenu, lekare i komsu (pametan komsa neki! :) )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back