Nepoznato: masovni zločin nad banatskim Nemcima 1944.

Bastiani

Poznat
Poruka
7.585
Zataškana epizoda streljanjima i silovanjima u Srpskoj Crnji nakon odlaska okupatora. Desetine lokalnih Nemaca su počinili samoubistvo jer nisu mogli da prihvate sramotu.
http://balkanist.net/bcs/crnja-od-smrti/

U pravcu otkrivanja istine o događajima nakon 1944. na teritoriji Srbije najveći iskorak država je napravila 2009. formiranjem Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine.

Kao svojevrsna potvrda navoda o samoubistvima u Nemačkoj Crnji, na sajtu te komisije objavljena su imena stradalih iz tog mesta, a uz neka od njih stoji i napomena da su „izvršila samoubistvo, da bi izbegla silovanje partizana“.

Да се разумемо, не спорим да се десио злочин над целим једним народом ( при чему је оно што се десило Италијанима, на правди Бога, много горе од онога што је задесило Подунавске Швабе), да су људи малтретирани, убијани, трпани у некакве ''сабирне'' логоре под отвореним небом.

То је била једна матица понашања коју су на овом простору формирале пре свега Оружане снаге НДХ-а, Вермахт и Вафен С.С.
( примера ради, устаници су августа 1941. усташко село Берковиће сравнили са земљом, убивши при томе 300 људи /што усташа, што чланова њихових фамилија/, а исто то су учинили партизани и са Фазлагића Кулом '43.)

Али мислим да оваква ''сведочанства'' треба ипак прихватити с резервом ( ''уверљивост'' дају ове епизоде са Ромима).

Да се разумемо, не спорим да се десио злочин над целим једним народом ( при чему је оно што се десило Италијанима, на правди Бога, много горе од онога што је задесило Подунавске Швабе), да су људи малтретирани, убијани, трпани у некакве ''сабирне'' логоре под отвореним небом.

То је била једна матица понашања коју су на овом простору формирале пре свега Оружане снаге НДХ-а, Вермахт и Вафен С.С.
( примера ради, устаници су августа 1941. усташко село Берковиће сравнили са земљом, убивши при томе 300 људи /што усташа, што чланова њихових фамилија/, а исто то су учинили партизани и са Фазлагића Кулом '43.)

Али мислим да оваква ''сведочанства
'' треба ипак прихватити с резервом ( ''уверљивост'' дају ове епизоде са Ромима).

Mislio sam o tome. Ipak, postoji poimenični spisak žrtava. Takve stvari je teško izmisliti.

Meni su dve stvari ovde neverovatne : da nisu Sovjeti oslobodili i Crnju kao i sve drugo, kao i da su partizani bili samo navedeni. (5. oktobar ili 24. oktobar, takođe unosi sumnju u istinitost događaja)
U martu 1945. u Crnji su Sovjeti (kad spašavaju 9 američkih pilota)
http://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/Liberator-B-24-42-50776-Srpska-Crnja.html
Istočni Nemci su takođe strašno prošli kad su Sovjeti stigli.

Ti Nemci u Crnji, doseljeni su iz Rumunije, zar ne?

Poslednja izmena:
Meni su dve stvari ovde neverovatne : da nisu Sovjeti oslobodili i Crnju kao i sve drugo, kao i da su partizani bili samo navedeni. (5. oktobar ili 24. oktobar, takođe unosi sumnju u istinitost događaja)
http://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/Liberator-B-24-42-50776-Srpska-Crnja.html

Ma, Rusi su ti ko buldožeri !
Kako su ih pogurali na 12 km. od Moskve, gurali ih neprekidno do Berlina !

To sa datumima meni liči na grešku. Pa nisu mogli da budu 5. oktobra u Crnji, nisu mogli da stignu u Crnju pre nego u Beograd, ne? Možda je 5. novembar. Ili 25. oktobar.

Poslednja izmena:

Ipak su bili Sovjeti, mislim Rusi..sa linka:

Postoji, opet, i verzija po kojoj su se masovna samoubistva u Nemačkoj Crnji dogodila u prvim danima nakon oslobođenja mesta, 5. oktobra 1944. Tu verziju podržavaju iskazi koji su nemački Crnjani, koji su napustili rodno mesto pre dolaska partizana i Crvene armije, dali nakon 1945. nemačkih državnim organima.

Vojnici Crvene armije palili su čitave gradske četvrti, besprizorno mučili i ubijali nevine civile, silovali žene i devojčice. 1. maja 1945. u Deminu je svoj život okončalo između 700 i 1000 ljudi.
Demin je nakon rata pripao Istočnoj Nemačkoj, a pro-ruska vlast je zabranila svaku priču o zločinima Crvene armije.

To sa datumima meni liči na grešku. Pa nisu mogli da budu 5. oktobra u Crnji, nisu mogli da stignu u Crnju pre nego u Beograd, ne? Možda je 5. novembar.

Ne znam celu turu, k renuli su Sovjeti od Istočne Srbije još u septembru, a drugi deo Crvene armije od Temišvara

Belgrade_Offensive_Map.JPG

http://sr.wikipedia.org/sr/Београдс...BE.D1.98_.D0.A1.D1.80.D0.B1.D0.B8.D1.98.D0.B8

Mislim da su Kolundžijini "partizani" u Crnji bili Sovjeti, ipak.

O tome sovjetska istorija cuti, a Nemci su se povukli jer im je pretilo totalno unistenje na tom delu fronta

Nijemci su jednostavno htjeli ispraviti front likvidirajuci taj rzevski istup koji je ionako bilo besmisleno drzati i koji se drzao samo zbog Hitlerovog hira a bez ikakve vojno-strateske koristi.. A jedinice koje su tim potezom oslobodili su im bile mnogo potrebnije na juznom frontu gdje su im stvari isle jako lose u prvoj polovini 1943. Da, u sovjetsko vrijeme nije bilo preporucljivo pricati o Rzevu jer je Crvena armija u toku godinu i po dana pretrpjela cetiri poraza u cetiri velike ofanzive na rzevski istup. Cak i sam Zukov u svojim memoarima ni jednom jedinom rijecju ne spominje rzevsku katastrofu iako je on licno jedno vrijeme bio komandant na tom dijelu fronta.

Испало је да су датуми (5. октобар и 24. октобар) доста важни за ову причу јер указују које починилац ових злочина.

Наиме, 5. октобар није никаква грешка (како сам ја помислио) јер је Банат у оквиру Београдске операције 1944. ослобођен од стране 46. армије 2. украјинског фронта Црвене армије, који је надирао са истока, што значи да је су га Немци напустили пре него што су совјетско-партизанске јединице са југа заузеле Београд, као што се то провизорно и види на мапи коју је поставио Виден.

Ако је тако, то би значило да за жртве самоубиства почињених због силовања нису одговорне партизанске јединице него совјетске, пошто партизана није било у трупама Црвене армије која је наступала из Румуније.

Касније су све те жртве подведене као октобарске жртве", и нису раздвојена та два догађаја (један с почетка а други с краја октобра) и по свему судећи догађај је у интерпретацији контаминиран, јер није реч о једном него о два догађаја.

Испало је да су датуми (5. октобар и 24. октобар) доста важни за ову причу јер указују које починилац ових злочина.

Наиме, 5. октобар није никаква грешка (како сам ја помислио) јер је Банат у оквиру Београдске операције 1944. ослобођен од стране 46. армије 2. украјинског фронта Црвене армије, који је надирао са истока, што значи да је су га Немци напустили пре него што су совјетско-партизанске јединице са југа заузеле Београд, као што се то провизорно и види на мапи коју је поставио Виден.

Ако је тако, то би значило да за жртве самоубиства почињених због силовања нису одговорне партизанске јединице него совјетске, пошто партизана није било у трупама Црвене армије која је наступала из Румуније.

Касније су све те жртве подведене као октобарске жртве", и нису раздвојена та два догађаја (један с почетка а други с краја октобра) и по свему судећи догађај је у интерпретацији контаминиран, јер није реч о једном него о два догађаја.

Što bi značilo da su aztori samovoljno i pristrasno odredili dve grupe naroda, koje uopšte nemaju veze sa slučajem, iako je muškarac- autor (hvaleći se na Twiteru) dve godine proveo "istražujući" problem.

S obzirom na opravdani bes Rusa i Srba, Podunavski Nemci su dobro i prošli.
Interesantno je da možemo da pobrojimo sve žrtve Drugog svetskog rata, osim srpskih. To je stvarno neverovatno... :roll:
Да. Краљевачке жртве нису пописане до дан-данас. Крагујевачке тек пре неколико година.

- - - - - - - - - -

Rusi,nisu partizani....silovanja su bila specijalnost crvene armije....partizani nisu silovali,vec samo ubijali...crnja je prosla crno...prva na udaru....sudbinu vojvodjanskih i slavonskih nemaca sam opisao na mojoj temi
Извини, а како се зове "твоја тема"? Да знам да је нађем :)

Back