neoslovljavanje ljudi po imenu

ne obracam se ljudima po imenu vec po opstim odrednicama on ona vi ti hej alo
osecam neprijatnost kad moram da koristim necije ime prilikom obracanja
dal je po vama ok na taj nacin oslovljavati ljude

Auf, sta sa tobom nije u redu??:lol:

Smatram da je nekulturno dozivati ljude sa "alo", "ej" i dr (posebno ako ih ne poznajes) i da ljude treba oslovljavati onako kako su vam se oni predstavili.
To je minimum nekog respekta
Ako ne znate ime, zato se sluzite poznanstvom da bi ste dosli do zeljene informacije.

ne obracam se ljudima po imenu vec po opstim odrednicama on ona vi ti hej alo
osecam neprijatnost kad moram da koristim necije ime prilikom obracanja
dal je po vama ok na taj nacin oslovljavati ljude

Zavisi sa kim pricam
Ne oslovljavam svakog imenom
Imam mnogo njih koji imaju neki svoj nadimak koj koristim kada im se obracam
Ne mogu sefu da kazem ej ti,ili brate a sa druge strane kada pricam sa prijateljima mogu da ih oslovljavam na razne nacine,uopste ne mora ime
Kazem,sve zavisi sa kim pricam

Ja svima i uvek tepam. Naravno, tu izuzimam nepoznate ljude kojima persiram ili neke striktno ozbiljne ljude koje poznajem isključivo poslovno.
Ljudima se obraćam uvek po nadimku uzetom od imena. Recimo osobu koja se zove Marija nikad ne oslovljavam tako nego Maja ili Maki ili tako nešto. Isto i sa muškarcima. Obraćati se nekome onako komplet po imenu mi je skroz rogobatno. Ovako mi je nekako srdačnije i prisnije. I svoj deci se obraćam sa "Mica" ili "Mićo". Ili "Mićara" :lol: Da ja sam poprilična budala.

Samo veoma bliske prijatelje ne oslovljavam imenima, pa cak ni uobicajenim nadimkom ... (ovo vazi iskljucivo za interne razgovore zatvorenog tipa, u svim ostalim slucajevima bi to bilo uvredljivo, nepristojno i bezobrazno), mada u poslednje vreme se svi odazivamo sa "kolega" sto je izuzetan napredak, u odnosu na prethodne nazive koji su mahom ovde cenzurisani :) Ako im se kojim slucajem obratim imenom znaci da je u pitanju nesto veoma ozbiljno, zvanicno i time im automatski dajem do znanja da zelim njihovu apsolutnu paznju dok govorim... i obrnuto.

Formalno se obracam sa "Vi" , "Oprostite!", "Gospodine/-gdjo." , "devojko" ... nebitno da li je posao, pijaca, autobuska stanica, slava ... ostalima koji su blizi mojoj generaciji sa "ej", "hoi", "alo" "drugar", "brate" ... klasika. Oslovljavam imenom samo ljude koje retko vidjam ili ih povrsno poznajem, izbegavam nadimke.

Poslednja izmena:
pa koga voliš njega zoveš po imenu nemoj tako :confused:

- - - - - - - - - -

jel si to rešio da se baciš u poslovne vode pa kad se sretneš s nekakvim bajama il ćeš i tu hrabro

- - - - - - - - - -

distanca je ok skroz al nisam prešla na ozbiljnu garderobu :II
a ako su grupe onda ko i svi radim uglavnom, mada neki persiraju više

Ovo su ti tako jednostavne stvari... Bez obzira u kom si drustvu, to se lako nauci.

Pa ako nekome kazes "'alo", to vec nije u redu. A ni "hej". U pocetku je u redu, ako se dozivate preko livade :mrgreen: , ali treba da sa ljudima koje cenis da pricas koristeci makar neki nadimak.

U poslovanju je mozda bolje koristiti gospodin/gospodja/gospodjica + prezime. Isto i kada predstavljas ljude. A cak i u sali je dobro za razbijanje leda i smanjenje tenzije. Jedino ako nije neki zajebano tupavi duduk supreme pa da zasmeta oslovljavanje sa "gospodin" i slicno tome :roll:

U privatnom, a formalnom upoznavanju nije lose dodati i malo informacija tipa "Gospodin/gospodja/gospodjica + ime + bavi se tim + opcionalno - mala, komicna recenica".

U privatnom, a neformalnom upoznavanju na nekom drustvenom okupljanju treba dozvoliti da se ljudi medjusobno rukuju i da kazu svoje ime. Rukovanje je bitno. Kod muskaraca treba da bude cvrsto, jako, ali ne i prejako. Kod devojaka moze da prodje i poljubac u obraz, mada to je najbolje same da odluce. Ako se primeti da je neko ostao nedorecen, ona osoba koja je domacin u tom trenutku, a neposredno nakon toga sto se svi upoznaju predstavi i mutavu osobu koja ne ume za sebe da se bori ili nece, time ih izblamira i onda takvi posle imaju traume ceo zivot :mrgreen:

Tako da ako nekoga poznajes, tj. upoznali ste se nije lose da tokom drugog obracanja pitas ponovo za ime cisto kao potvrdu. "taj i taj, bese?". I onda ako imate nekakva posla zajedno nastavis ili sa gosn taj i taj ili ako oni tako odluce odmah mozete da predjete na "ti". Ako vidis da dolazi do takvih interakcija, odmah mozes da pitas "mogu li da te zovem tako umesto punog imena?". ako se sloze super, ako se ne sloze oni ce sami dati neki nadimak. A ako ne daju, onda bolje nastavi sa formalnim :mrgreen:

Back