Neonacisti poraženi u Nemačkoj, ko će ih zameniti?

antitiranin

Aktivan član
Poruka
1.933
Nemačka Nacionaldemokratska partija (NPD), koja u svojim redovima okuplja ekstremne desničare i neonaciste, doživela je na upravo održanim pokrajinskim izborima u Saksoniji, Tiriniji i Brandenburgu, doskorašnjim centrima svoje moći, pravu izbornu katastrofu, pa je počelo da se postavlja pitanje o smeni "bledog" Uda Pastersa i povratku "starog poznanika" Uda Fojgta na čelo desničara.

Ovoj partiji, u godini kada obeležava pet decenija postojanja, s jedne strane preti moguća sudska zabrana, s druge prazna kasa i dugovi, kao i izborni porazi, politička dezorijetacija i neuspeh da se profilira kod birača, a izgleda da,"Alternativa za Nemačku" (AfD), evropskeptički raspoložena stranka koja "peca u desnim vodama", zalaže se za ukidanje evra i povratak nemačke marke i "otima" deo glasova skoro svim nemačkim partijama.

"Ne donosi ništa da trčimo iza AfD... nama su potrebne jasne reči...", zahtevao je radikalne reforme Fojgt, koji je sada poslanik svoje stranke u Evropskom parlamentu.

U Nemačkoj, NPD se, kako stvari stoje, "ne piše dobro" i ta stranka ima poslanike još samo u parlamentu Meklenburg-Prednje Pomeranije, nemačke pokrajine severnjačke lepote i nacionalnih parkova, smeštene na granici prema Poljskoj čiju obalu, dugu čak 2000 kilometara, zapljuskuju vode Baltika.

Premda je aktuelni šef NPD Pasters važio za čoveka čija se uloga ne sme potceniti, partija pod njegovim vođstvom ne doživljava uspeh, tako da on, prema informacijama nemačkih medija, neće na sledećem kongresu u novembru ponovo nastupati u trci za šefa stranke.

Pasters je zlatar i sajdžija po zanimanju, poznat kao spretan demagog provokativnih govora koji je Nemačku znao da nazove "Jevrejskom Republikom", a za Bundestag, uz aplauz svojih istomišljenika, kaže kako je to "Kneset na reci Špre", ili da u svojim pričama o finansijskoj i dužničkoj krizi u Evropi i Nemačkoj prema njemu, očekivanim bankrotima lekara i advokata, kaže da će oni "ako budu imali sreće moći da konkurišu za mesto taksiste, zajedno sa Abdulom i Mehmetom".

To mu, izgleda, nije donelo glasove ni u Saksoniji, gde su posle deset godina provedenih u pokrajinskom parlamentu u Drezdenu, postali vanparlamentarna stranka i izgubili svoju "tvrđavu".

Kao mogući budući šef pominje se član predsedništva stranke, tridesetpetogodišnji Frank Franc koji bi želeo da NPD modernizuje i učini simpatičnijom za široki kurg birača, ali je pitanje, kažu analitičari, koliku će podršku on dobiti u partiji.

Ne samo da Franc razmišlja o dolasku na čelo NPD, već i Fojgt, kako je sam potvrdio, o ponovnom povratku, tako da bi se partijski kongres u novembru mogao pretvoriti mesto borbe za vlast, umesto, kako se planira, da bude mesto dogovora o proslavi 50. godišnjice od osnivanja partije.

Ko je Fojgt, koji sedi u sred Strazbura u EP i dalje važi za "traženog čoveka" u okviru NPD.

Fojgt, sin-jedinac, rođen 1952. godine u porodici koja za vreme Drugog svetskog rata, izgleda, nije krila svoju ljubav prema fašizmu, bio je od 1996. do 2011. godine na čelu NPD.

Po obrazovanju Fojgt je diplomirani politikolog. On je bivši vojnik Bundesvera sa par semestara astronautike i članstvom u NPD dugim četrdeset godina i čovek koji, kako sam kaže, više veruje u vojsku, nego u politiku.

"Ja bih pre bio oficir, nego šef partije", izjavio je jednom prilikom Fojgt, koji je nekoliko godina bio u Bundesveru, odakle je izbačen, posle svojih ekstremno-desnih nastupa.

Fojgt kaže da se u vojci, gde vladaju naredbe i poslušnost, ne mora "igrati" demokratije.

On je neubičajeno dugo bio na čelu NPD i za to vreme je uspeo da utrostruči članstvo i okupi "neonacističke družine" i, kažu, sposoban je da, kao niko drugi, posreduje izmeđju partijskih frakcija.

Za njega se kaže da je rasista i neprijatelj ustava, ali da tačno zna gde je "granica" i da je, zapravo, pragmatični ekstremista.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/496630/Neonacisti-porazeni-u-Nemackoj-ko-ce-ih-zameniti

I njemci imaju svoje radikale.
 
Poslednja izmena:

Back
Top