Neolitsko nalazište Blagotin

Banbanovan

Početnik
Poruka
12
Poštovani članovi foruma, pre par dana naišao sam na video klip u kome arheolog Jelena Malešević tvrdi da je sa istraživanjem ovog lokaliteta prekinuto ubrzo nakon što je otkriveno, a kao razlog navodi političke motive.
Link za video:

Nisam siguran da li je to realan razlog s obzirom na to da čak i na članku na Vikipediji stoji da se lokalitet istražuje, da se vrše aktivnosti iz domena eksperimentalne arheologije.
Link za Vikipediju: https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Благотин

Unapred se izvinjavam učesnicima u forumu jer koristim laički rečnik kada je u pitanju arheologija.

Ono što mene zanima, s obzirom na to da sam na ovom forumu uočio izuzetno obrazovane i informisane pojedince je

-Šta je motivacija za širenje ovakvih senzacionalističkih tvrdnji?
-Da li je lokalitet aktivan, da li se i dalje istražuje?
-Da li je zaista reč o važnom nalazištu koje menja percepciju istorije čovečanstva, u smislu pojave prvog hleba, urbanističkog planiranja itd. ?

Poštovani članovi foruma, pre par dana naišao sam na video klip u kome arheolog Jelena Malešević tvrdi da je sa istraživanjem ovog lokaliteta prekinuto ubrzo nakon što je otkriveno, a kao razlog navodi političke motive.
Link za video:

Nisam siguran da li je to realan razlog s obzirom na to da čak i na članku na Vikipediji stoji da se lokalitet istražuje, da se vrše aktivnosti iz domena eksperimentalne arheologije.

Unapred se izvinjavam učesnicima u forumu jer koristim laički rečnik kada je u pitanju arheologija.

Ono što mene zanima, s obzirom na to da sam na ovom forumu uočio izuzetno obrazovane i informisane pojedince je

-Da li je zaista reč o važnom nalazištu koje menja percepciju istorije čovečanstva, u smislu pojave prvog hleba, urbanističkog planiranja itd. ?
Да локалитет је затрпан и вршени су страховити пристисци на Светозара Станковића још док га је ископавао да то обустави.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Blagotin,_grad_dobrih_ljudi
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Svetozar_Nani_Stanković

Hvala na brzom odgovoru @Aranko. Nisam siguran da mogu da razumem koji bi bili razlozi za to, naročito što u pomenutom članku na Vikipediji stoji da postoji interesovanje, naročito stručne javnosti. U suštini, nadam se da će kad tad, biti istraženo i da će se znati nešto više o tome, deluje i da bi moglo imati ogroman turistički značaj.
Не знам тачно шта би могао бити мотив али извршиоци су исти они који су притискали и притискају друге научне раднике да не објављују и не истражују оно што није подобно.
Ако бисмо спекулисали о мотиву могуће је то што је у Благотину откривен најстарији храм на свету, а то се не свиђа многима...

Link za video:

Gospođa Malešević jeste arheologiju studirala, ali se nikada posle njome nije bavila. Ona se bavi modom: https://www.konkretno.co.rs/kultura-i-umetnost/svevremenost-jelena-malesevic

Na susednoj temi smo već prodiskutovali njene pojave na alternativnim medijima; pristupaj vrlo oprezno i sa velikom skepsom u vezi svega što kaže.

Gospođa Malešević jeste arheologiju studirala, ali se nikada posle njome nije bavila. Ona se bavi modom: https://www.konkretno.co.rs/kultura-i-umetnost/svevremenost-jelena-malesevic

Na susednoj temi smo već prodiskutovali njene pojave na alternativnim medijima; pristupaj vrlo oprezno i sa velikom skepsom u vezi svega što kaže.
Госпођа Малешевић се бавила археологијом, учествовала је и на ископавању Благотина, и ишла је на терен са Ђорђем Јанковићем, престала је да се тиме бави након свега то је видела да је урађено људима који су открили неподобне ствари.

Госпођа Малешевић се бавила археологијом, учествовала је и на ископавању Благотина, и ишла је на терен са Ђорђем Јанковићем, престала је да се тиме бави након свега то је видела да је урађено људима који су открили неподобне ствари.

Kao student, na početku studija, da. To sam i kazao.

Dakle ta osoba se koliko sam shvatio samo predstavlja kao arheolog, nije to i zaista. Izgleda da ne postoji komora, ili ne radi svoj posao, u tim zanimanjima, jer apsurdno je da se neko predstavlja da je završio neku školu a u suštini je samo počeo studije /ako sam dobro razumeo/. Ali sve to i dalje ne odgoneta zašto je potpuno ignorisan jedan tako važan događaj kao što je otkrivanje svih tih nalaza na tom lokalitetu.

Prvi put čujem za taj lokalitet što dovoljno govori da je neko branio da to za laike bude javno .

Veoma zanimljivo .
Pa ne bih baš nazvao da se brani, ili da je tajno, evo postoje neki podaci. Sa druge strane ja nisam edukovan gde da tražim ima li objavljenih radova na tu temu u nekim časopisima iz te struke ali na njih opet verovatno treba da budeš pretplaćen da bi pročitao rad. Ovako običnom pretragom preko Google, dobiješ linkove za Vikipediju, YouTube i ostalo gde se nalaze ovi likovi kojima ne znaš šta da veruješ i koliko znaju

Dakle ta osoba se koliko sam shvatio samo predstavlja kao arheolog, nije to i zaista. Izgleda da ne postoji komora, ili ne radi svoj posao, u tim zanimanjima, jer apsurdno je da se neko predstavlja da je završio neku školu a u suštini je samo počeo studije /ako sam dobro razumeo/. Ali sve to i dalje ne odgoneta zašto je potpuno ignorisan jedan tako važan događaj kao što je otkrivanje svih tih nalaza na tom lokalitetu.

Ne znamo to. Na FaceBook grupi odgovor nauke deretićevcima javilo se nekoliko njenih koleginica iz generacije koje se sećaju da je započela studije, ali niko ne znaj je li ih je ikada završila. Što ne znači da nužno nije; možda i jeste.

Нетачно, славен није добар извор информација јер се у последње време труди да спинује све.
Она јесте археолог, то је завршила, и обишла је много терена током свог усавршавања, вероватно више него многи археолоши који раде у струци.
Када је завршила студије и даље је радила у струци све док није видела шта се све дешавало.

Pa ne bih baš nazvao da se brani, ili da je tajno, evo postoje neki podaci. Sa druge strane ja nisam edukovan gde da tražim ima li objavljenih radova na tu temu u nekim časopisima iz te struke ali na njih opet verovatno treba da budeš pretplaćen da bi pročitao rad. Ovako običnom pretragom preko Google, dobiješ linkove za Vikipediju, YouTube i ostalo gde se nalaze ovi likovi kojima ne znaš šta da veruješ i koliko znaju

Imaš u celosti RTS-ov dokumentarac na tu temu u tri epizode da pogledaš.

Uzmi i npr. zbornik Matice srpske za klasične studije iz 2011. godine. Jedan maleni prikaz imaš od 249. stranice, pod naslovom Blagotin: neobično otkriće.

https://www.maticasrpska.org.rs/stariSajt/casopisi/klasicne_studije_13.pdf

Imaš u članku sažeti prikaz dosadašnjih rezultata istraživanja, a na kraju i tačan spisak glavnih publikacija (nastalih do 2011) povećenih blagotinskom čudu.

Да локалитет је затрпан и вршени су страховити пристисци на Светозара Станковића још док га је ископавао да то обустави.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Blagotin,_grad_dobrih_ljudi
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Svetozar_Nani_Stanković

Ne kažem da te priče nisu zasigurno tačne, ali voleo bih da čujem ko je izvor tih tvrdnji i koji su dokazi.

Arheološka iskopvanja u Blagotinu bila su nastavljena i posle Nanijeve smrti.

Нетачно, славен није добар извор информација јер се у последње време труди да спинује све.
Она јесте археолог, то је завршила, и обишла је много терена током свог усавршавања, вероватно више него многи археолоши који раде у струци.
Када је завршила студије и даље је радила у струци све док није видела шта се све дешавало.
Славен је "човек у црном" задужен да нас штити од шокантних истина, и хвала му.

Ljudi na Balkanu prekopavaju nalazišta u potrazi za novcem , zato se mnoge stvari i kriju.
Ono što je otkriveno i ne čuva se kako treba.
A kakav je narod danas dovoljno govori da i skorašnje spomenike krajputaše boraca ww1 premeštaju i sklanjaju zarad
nekih privatnih fabričica, a na grobljima prave kuće , ne hajući za kosti nekih daljnjih predaka ili čak arheoloških nalazišta .
.Dovoljno je tim malopgradjanima umiriti savest da su doveli neku " versku" osobu da nešto "očita" i sad slobodno pravite tu šta hoćete , zaziđujte, kopajte rušite.

moglo imati ogroman turistički značaj.
:lol:
какав бре туристички значај, таква истраживања су најважнија због раскринкавања бб лажова и фалсификатора, и проналажења какве-такве истине о прошлости нашег простора

@Banbanovan među nešto novijim radovima (ako ti engleski jezik ne predstavlja nikakav problem) imaš ovaj rad prof. Jasne Vuković iz 2011: https://www.academia.edu/1365177/Ea...otin_Central_Serbia_A_Use-Alteration_Analysis

..i ovaj iz 2009: https://www.academia.edu/718754/Non-abrasive_Pottery_Surface_Attrition_Blagotin_Evidence
Ali vau, @Slaven777 hvala najlepše. Pogledao sam onaj dokumentarac, izaziva kliničku depresiju ali ovi radovi su fantastični, koliko genijalnih informacija tu ima, naročito je zanimljiv ovaj deo gde se postavlja pitanje da li su pravili pivo 😀. Mada je u mom laičkom umu nekako logičnije pošto je reč o fermentaciji da je tu skladištena neka vrsta kvasca što vidim da oni nisu pretpostavili iz nekog verovatno opet logičnog razloga. Zaista hvala na ovim linkovima, pokušaću da kupim ovu monografiju prof. Zečević da vidim šta ima tu. Nadam se da će na ovom mestu još genijalnih stvari da se otkrije

Hvala na brzom odgovoru @Aranko. Nisam siguran da mogu da razumem koji bi bili razlozi za to, naročito što u pomenutom članku na Vikipediji stoji da postoji interesovanje, naročito stručne javnosti. U suštini, nadam se da će kad tad, biti istraženo i da će se znati nešto više o tome, deluje i da bi moglo imati ogroman turistički značaj.

Kao što rekoh, postupaj sa izuzetno velikom rezervom kada čuješ te priče. Čuo sam ih sa pojedinih YouTube videa i ja, ali nisam nikada primetio da je reč ni o čemu daljem od nekih teorija zavera i/ili urbanih legendi. Nikada nisam od nekih kredibilnih izvora čuo da je neko vršio pritisak na Nanija da se obustavi rad u Blagotinu, kao što si se mogao uveriti i sam iskopavanja su bila nastavljena i posle njegove smrti 1996. godine, a u arheologiji to nije nikakva tabu tema; piše se o tome u stručnoj literaturi itekako.

Rekavši to, na internetu imaš i ovaj rad: The Blagotin amulets and their place in the early Neolithic of the central Balkans

lepoviru.JPG

Ono što je meni zapalo za oči posebno jeste da u Blagotinu kolika je raznovrsnost mesta u kojima su pronađene amajlije u Blagotinu. Preko šest puta više nego u Lepenkom Viru.

Na internetu imaš da pročitaš i: Statistic and Typological Analyses of the Early Neolithic Pottery Excavated in the Structure 03 at the site of Blagotin near Trstenik.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, postupaj sa izuzetno velikom rezervom kada čuješ te priče. Čuo sam ih sa pojedinih YouTube videa i ja, ali nisam nikada primetio da je reč ni o čemu daljem od nekih teorija zavera i/ili urbanih legendi. Nikada nisam od nekih kredibilnih izvora čuo da je neko vršio pritisak na Nanija da se obustavi rad u Blagotinu, kao što si se mogao uveriti i sam iskopavanja su bila nastavljena i posle njegove smrti 1996. godine, a u arheologiji to nije nikakva tabu tema; piše se o tome u stručnoj literaturi itekako.

Rekavši to, na internetu imaš i ovaj rad: The Blagotin amulets and their place in the early Neolithic of the central Balkans

Pogledajte prilog 979463

Ono što je meni zapalo za oči posebno jeste da u Blagotinu kolika je raznovrsnost mesta u kojima su pronađene amajlije u Blagotinu. Preko šest puta više nego u Lepenkom Viru.

Na internetu imaš da pročitaš i: Statistic and Typological Analyses of the Early Neolithic Pottery Excavated in the Structure 03 at the site of Blagotin near Trstenik.
U pravu si, stvarno deluje neobično tolika razlika. Mada je i teško interpretirati kada se ne zna koliko su određena naselja bila aktivna. Primećujem da u radovima amulete interpretiraju kao bukranijum ili antropomorfnu figuru - niko ne pominje jelena, koji se i nalazi u oltaru hrama ove kulture. U radovima je otprilike sve usmereno na obredni značaj amuleta, što i jeste najlogičnije. Neobično je i "odsustvo" nekropola, samim tim je teže za interpretaciju ali piše u nekom od ovih radova da amuleti nisu bili deo priloga. Neka moja pretpostavka je da su simbolični prikazi jelena predstavljali pretka, i u skladu sa raširenim običajem zakopavani u pod zemunice. A razliku u broju bi onda bilo moguće interpretirati brojem generacija i samih ljudi koji su tu stanovali.
Pre svega, nisam ni siguran koje je objašnjenje odsustva nekropola, kada sam bio u Vinči, gospodin Dragan Janković kustos je izneo teoriju da su iznosili mrtve lešinarima, jako čudno.

Back