Neneci (Neneti), nomadski narod

Lada

Legenda
Moderator
Poruka
51.678

Žive na ivici sveta i na temperaturi od minus 50, a opstaju zahvaljujući jednoj životinji.Uslovi u kojima žive su više nego surovi!

Neneci (poznati i kao Samojedi) su nomadski narod koji živi u području Jamalo-Nenecki na periferiji Rusije, gde temperature mogu da se spuste i do -50 stepeni Celzijusovih.
Na ovim prostorima, u tundrama Neneci žive već hiljadama godina na više od 3.000 km udaljenosti od Moskve.
profimedia-0402487299-830x0.jpg

https://xdn.tf.rs/2019/07/21/profimedia-0402487299-830x0.jpg
 

Lada

Legenda
Moderator
Poruka
51.678

Zbog jedne stvari u ishrani NIKADA NISU BOLESNI, njihov svet pun je MISTIKE, a evo kako žive i preživljavaju na -50!

Neneci, poznati i kao Hanti, nomadski su narod koji živi iza polarnog kruga, u području Jamalo-Nenecki, nekih 3.000 km daleko od Moskve, gde temperature mogu da se spuste i do -50 stepeni Celzijusovih

Neneci su jedna od dvesta nacionalnih i etničkih grupa u Rusiji, koja danas broji oko četrdeset pet hiljada ljudi
Hrane se sirovim mesom i krvlju divljih životinja, uglavnom jelena, pa sebe nazivaju „decom jelena”. Rog ove životinje se smatra delikatesom u njihovoj kuhinji, a jelenska koža i krzno ih štite od niskih temperatura.
Zbog takve ishrane su zdravi kao dren i nikada nemaju nedostatak vitamina „ce” u organizmu. Pečurke ne jedu jer se njima hrane jeleni, a ove životinje koriste i kao glavno prevozno sredstvo. Zimi telo prekrivaju lojem od životinjske masti kako bi obezbedili dodatnu zaštitu od hladnoće.
 

Lada

Legenda
Moderator
Poruka
51.678
Žive u prenosivim šatorima koji se nazivaju čume. Čum nije samo kuća već i minijaturni model sveta – otvor na vrhu predstavlja vezu za Suncem i Mesecom.
Stranac koji se zadesi u neneckom naselju, mora da uđe u svaki čum i dopusti da ga domaćica ugosti lokalnom hranom i pićem. Pravljenje čuma je isključivo žensko zaduženje, a ovi nomadi posle svake selidbe čiste teritoriju za sobom, spaljujući čak i zaostale vlasi kose ili isečene nokte, jer veruju da ih tako zli duhovi ne mogu pronaći. Njihova vera je animizam, veruju u duhove neba, zemlje, reka…

The Nomadic Nenets Of Russia

 

Lada

Legenda
Moderator
Poruka
51.678
Deca se već od četvrte godine pripremaju za buduće uloge – devojčice uče da šiju odeću od krzna i kože, a dečaci da love i upravljaju sankama koje vuku jeleni.

Deci je zabranjeno da povređuju zemlju na bilo koji način. Ne smeju da se igraju vatrom i vodom. Glavno pravilo kom ih uče je „u lovu imaj meru” i „nikada ne podiži ruku na jelena”.

Još od vremena SSSR-a deca Neneka su veći deo godine odvojena od svojih roditelja zbog pohađanja škole. Smešteni su u internate gde izučavaju jezike, savremenu tehnologiju, muziku… Tek raspuste provode u tundri s roditeljima. Mnogi od njih potom napuštaju nomadski način života, ali i dalje ima onih koji ne mogu bez slobode sibirske tundre.

Izvor vesti ovog dela https://informer.rs/svet/vesti/5561...-svet-pun-mistike-evo-kako-zive-prezivljavaju
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.