Nenad Jovanović dobitnik Nagrade Biljana Jovanović 2022.

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
128.200
Nenad Jovanović dobitnik je Nagrade Biljana Jovanović za 2022. godinu za knjigu pesama Kain i Abot, Avelj i Kostelo (Arhipelag, 2022).

Nenad Jovanović


Na konkurs za Nagradu Biljana Jovanović za 2022. koju dodeljuje Srpsko književno društvo, konkurisalo je 204 naslova najrazličitijih žanrova.

U širi izbor uvršteno je 16 naslova, a u uži sledećih pet:

  1. Dragica Stojanović, Gluvonema, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 2022.
  2. Dragoljub Pavlov, Put u Liliput, Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad, 2022.
  3. Goran Čolakhodžić, Dvorišna vrata zemlje, Raštan izdavaštvo, Beograd, 2022.
  4. Maja Solar, A htela sam, PPM Enklava, Beograd, 2022.
  5. Nenad Jovanović, Kain i Abot, Avelj i Kostelo, Arhipelag, Beograd, 2022.
Na sednici održanoj 26. aprila 2023. godine, žiri Nagrade Biljana Jovanović, u sastavu Dragan Bošković (predsednik), Danica Vukićević i Tijana Matijević, jednoglasno je doneo odluku da se Nagrada Biljana Jovanović za 2022. godinu dodeli knjizi Kain i Abot, Avelj i Kostelo Nenada Jovanovića.

Obrazloženje žirija

Koliko samo poezije u jednoj knjizi. Koliko figura, prelaza značenja, slojeva kulturoloških znakova. Kolika lakoća pisanja poezije. Kao mogući rezime pevanja, kao nagoveštaj nekog budućeg pevanja, pesnička knjiga Kain i Abot, Avelj i Kostelo iznova potvrđuje koliko je Nenad Jovanović autentičan pesnik, a svaka njegova pesma poezija za sebe. I ne samo da se u njegovim stihovima reflektuju neke transistorijske/intertekstualne pesničke niti, niti je njegova poezija samo duhovit onoliko koliko je trezven dijalog sa kulturom i savremenošću, nego kao da naša poezija ovom knjigom dobija neki svoj budući glas. I to onoliko koliko „klasik“ jednog vremena govori iz budućnosti. A Nenad Jovanović se ovom svojom knjigom potvrdio kao klasik.

BiljanaJovanovic.jpg


Jovanovićevu poeziju treba čitati na najmanje tri ravni: prva je ironijska/parodijska, druga je intelektualna, treća: čista poetska figuracija. I da je samo jednu od navedenih ravni aktivirao i uobličio, već bi to bila izvanredna poezija. Jovanović, opet, hoće SVE. I da se otvorenom ili delikatnom ironijom poigra sa svim mogućim društvenim, kulturnim (mediji, film, literatura, najšire shvaćena umetnost) stereotipima, i da nam pokaže intelektualnu nadmoć preobilja znanja, i da nam sve to prezentuje u tako blagom, čak nenametljivom jeziku, koji levitira između filozofskog i uličnog diskursa. Bez grča, čak bez imalo napora, Jovanovićev „stil“ nas vodi u spiralu tako suptilno a drastično diferenciranih planova da više ne znamo u čemu uživamo: u ironiji koja se smekšava, u intelektu koji se pretvara u osećaj/sliku, u samim prelivima slika koje misle. Zato čitalac Kaina i Abota, Avelja i Kostela mora biti otvoren složenim slojevima i značenjima poetskih znakova i njihovom smislu koji će ga zaposesti. Ili sve, ili ništa; ili poezija ili ništa – bio bi kredo ove knjige Nenada Jovanovića.

I ova poezija nije razarajuća, nije ni nihilistička, pa ni tragička. Ona je poezija i utoliko ljudska, i to u vremenima kada sve ljudsko odlazi u zaborav. Recimo: mangupski ljudska, intelektualno nadmena, a opet blaga kao gutljaj dalekoistočnog čaja. Sto deset strana „vožnje“ kroz svet (i istoriju) poezije i kulture, kroz različite geokulturne toponime kojima je Jovanović zavrteo ne ovu zemlju kakvu je kulturnoistorijski znamo nego nas je ubacio u neku novu, sadašnju a buduću „GEU“ i njenu kulturu. Sto deset strana „vožnje“, opet, nekim isuviše ličnim transverzalama. A ono što nam Jovanović nesvesno govori: nema, ipak, više nas, onog posebnog, individualnog, sputavajuće lokalnog: „vozimo“ nekom novom zemljom, novom kulturnom topografijom, „vozimo“ beskajima novog sveta, semiološki „vozimo“ kao proizvodi kulture. Ali i poezije. I zato još uvek ljudi! I cela ta „vožnja“ ispraćena je prelepom muzikom jezika. Sto deset strana muzike; ali i (globalno)kulturno-pesnička enciklopedija na sto deset strana, poetski katihizis; dnevnik…? U svakom slučaju: novi LP Nenada Jovanovića. A na ovom virtuelnom vinilu neponovljivi zvuk, ponavljamo, Jovanovićevog (transmodernističkog) SVE.

Ništa drugo žiriju nije ostalo nego da nagradi to SVE Nenada Jovanovića, ono SVE Kaina i Abota, Avelja i Kostela. Jer ono se ne može izgovoriti na nekom drugom diskursu, niti u ovom saopštenju, već samo na jeziku poezije Nenada Jovanovića. I to onako kako „Sveti Franja nije izgovarao, / nego
blejao ime Vitlejema“! – navodi se u saopštenju žirija.

sinhro.rs
 
Ajde što nisam čula za pisca , nego i za nagradu
Hahahahaha
Autorka kultne knjige Pada Avala.

Pada Avala je prekretnička knjiga o pobunjeničkom duhu mladog Beograda. Predstavlja jedan od najboljih romana prvenaca u srpskoj književnosti. Romanom o intimnom životu jedne mlade muzičarke i njenim egzistencijalnim i duhovnim pustolovinama. Biljana Jovanović je srušila mnoge stereotipe tadašnjeg doba.

Danas se posebno prepoznaje činjenica da je pojava ovog romana 1978. godine bio primer novog žanra. Proze koju pišu žene, uzimajući za sadržinu tipično ženska iskustva, suprotstavljajući ih stereotipima i konvencionalnoj ulozi žene u tadašnjem društvu.

U prozi Biljane Jovanović su otvorena i pitanja ženske seksualnosti kao neraskidivog dela ženske ličnosti, temi o kojoj spisateljice tadašnjeg doba, kod nas nisu otvoreno govorile.
 

Back
Top