Немци су рекли "да": Шаљу војнике у БиХ; "Имамо интерес..."

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
62.537
Opet desant na Drvar.

220px-Fallschrimjeager-p003307.jpg
 

Pacho Herrera

Domaćin
Poruka
3.022
Pogledajte prilog 1183851Nemci rekli "da": Šalju vojnike u BiH; "Imamo interes..."

Pogledajte prilog 1183849

Izvor: B92, Tanjug petak, 8.07.2022. 10:40

Poslanici su podržali odluku vlade da nemački vojnici ponovo učestvuju u mirovnoj misiji u BiH. Odluka vlade predviđa upućivanje do 50 vojnika u misiju EUFOR/Althea, sa mandatom do 30. juna iduće godine.

Inače nemački vojnici poslednji put učestvovali su u mirovnoj misiji u BiH pre deset godina. Vojnici će, prema ranijim najavama, biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu.

U obrazloženju odluke vlade se navodi da Nemačka i 30 godina posle početka rata i dalje ima veliki interes za održivom stabilizacijom BiH i razvojem miroljubive i demokratske pravne države, koja može obezbediti slobodu i bezbednost gradjanima.

Cilj je, pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podela, uključenje BiH u EU i evroatlantsku zajednicu. Aktuelna situacija, ukazuje se u odluci vlade, daje povod za veliku zabrinutost.

Poslanici SPD, Zelenih i FDP u rezoluciji o stanju u BiH zahtevaju da vlada pojača podršku toj zemlji usled rastućih tenzija i separatističkih tendencija.

"Navodne etničke razlike ciljano instrumentalizuju nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama, sa ciljem održavanja sopstvene moći", navodi se u rezoluciji.

Decenijama su, kako se navodi, reforme blokirane, stvoreno povoljno okruženje za korupciju, te pojedini politički lideri sve više koriste separatizam i mržnju, kako bi skrenuli pažnju sa zastoja i frustracije društva, za koje su političke snage krive.

"Posebno političko delovanje nacionalističkih političara kao što su Milorad Dodik, član Predsedništva, i Dragan Ccović, lider HDZ-a, imaju za cilj razaranje BiH kao državu i dom mešovitog stanovništva", navodi se u tekstu rezolucije.

Takva politika, konstatuju, predstavlja opasnost po mir u jugoistočnoj Evropi i zbog toga se zahteva od EU, njenih članica i medjunarodne zajednice odlučno suprostavljanje.

link

Ура за немачке посланике! Војници ЕУФОР-а, добродошли у Босну! Осећајте се као код куће!
Зашто их нисте послали у мариупол?
 

комшија

Stara legenda
Poruka
79.943
1657374879653.png

GJENERO ZA „SB“: Rezolucija Bundestaga jasno odgovara na prijetnju „trećim entitetom”, Čović je dramatično ograničio manevarski prostor utjecaja Hrvatske na procese u BiH, preostaje mu samo…


"Rezolucija Bundestaga na tu prijetnju jasno odgovara, a u poruci o distanciranju od nacionalističkih vođa u BiH, upućenoj Zagrebu, vjerojatno bi se ozbiljnije trebao prepoznati predsjednik Republike, nego li Vlada, odnosno premijer Plenković, koji je sve suzdržaniji prema Čoviću i njegovoj sljedbi", kazao je Gjenero za "Slobodnu Bosnu".

1657374837423.pngPrije 8h

Zastupnici njemačkog Bundestaga na jučerašnjem zasjedanju usvojili su odluke koje se tiču Bosne i Hercegovine a između ostalog usvojena je i rezolucija pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”.

Zbog toga, iz SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.
“Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja.

Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, pojasnili su zastupnici.

Kada je riječ o rezoluciji vladajućih stranaka, u njoj se navodi kako stanje u Bosni i Hercegovini izaziva veliku zabrinutost. “Etničke podjele i dalje oblikuju svakodnevni život, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa”, ističu stranke.

Politolog Davor Gjenero komentirao je za "Slobodnu Bosnu" Rezoluciju njemačkog Bundestaga o Bosni i Hercegovini, te najavio nove eskapade predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

-Dragan Čović dramatično je ograničio i svoj i manevarski prostor utjecaja Republike Hrvatske na procese u Bosni i Hercegovini, time što je blokirao dogovor o novom Izbornom zakonu. Kad se klatno krene njihati, uvijek postoji prostor da se odmakne u suprotnu stranu od one na koju ste ga htjeli gurnuti. Upravo se to događa Čoviću i njegovim saveznicima, i deklaracija Bundestaga upravo je posljedica takvog procesa. Naravno, ta deklaracija nije niti posve izbalansirana, niti ona sama po sebi predstavlja buduću njemačku politiku prema BiH, ali naznačuje ključne trendove koje će ona pratiti, kaže Gjenero, te dodaje:

-To, pak, i nije nešto novo, jer je njemačka parlamentarna arena već ranije pokazivala jasnu distancu prema konceptima „legitimne reprezentacije” u reformi izbornog sustava, ali i prema konceptu „konstitutivnih naroda”. Klatno su dodatno gurnuli u suprotnu stranu Čović i njegov pokrovitelj s Pantovčaka, Zoran Milanović, najavom da bi nakon izbora mogli početi izgrađivati paralelne institucije takozvanog „trećeg entiteta”. Rezolucija Bundestaga na tu prijetnju jasno odgovara, a u poruci o distanciranju od nacionalističkih vođa u BiH, upućenoj Zagrebu, vjerojatno bi se ozbiljnije trebao prepoznati predsjednik Republike, nego li Vlada, odnosno premijer Plenković, koji je sve suzdržaniji prema Čoviću i njegovoj sljedbi.

bnds.jpg


Niti za Čovićev krug, niti za politiku u Zagrebu nije pametno kopanje rovova prema službenom Berlinu. Njemačka neće definitivno oblikovati europsku politiku prema BiH, ali će na nju imati golem utjecaj, neusporediv s utjecajem Zagreba. Napade, koji će naličiti na ono Raspudićevo označavanje njemačke politike „idiotskom”, tek treba očekivati, a vjerojatno će Deklaracija Bundestaga biti prilika za još jedan „zvjezdani nastup” neuravnoteženoga Zorana Milanovića, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M. ILIČIĆ)
 
Poslednja izmena:

bas kao

Elita
Poruka
15.392

комшија

Stara legenda
Poruka
79.943

1657375202857.png

Adis Ahmetović poručio u Bundestagu: Koncept konstitutivnih naroda je propao1649263442-4r-750x430.jpg


08. jul. 2022

Ispred SDP Njemačke obratio se Adis Ahmetović. Čovjek mnogo toga gradi ali nema ničeg vrijednijeg od mostova, počeo je svoj govor citatom nobelovca Ive Andrića.

Uvijek je važno graditi mostove a fundament je naš demokratski poredak. BiH želi konstrukciju na slobodi, blagostanju i stabilnosti. Zbog toga je ovaj zahtjev važan za osiguranje budućnosti ove mlade demokratije. Sadržaj zahtjeva izazvao je diskusiju, imali smo napade koji su bili rasistički ali to je signal da smo pogodili. Naš zahtjev ima 22 tačke. Želimo se vratiti u misiju Althea, želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU,” kazao je između ostalog. Ahmetović.

I drugi se zastupnici u Bundestagu obraćaju sa analizima stanja u BiH gdje se danas očekuje usvajanje rezolucije o BiH,
 

комшија

Stara legenda
Poruka
79.943

1657376027752.png

Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH, pružena podrška Schmidtu


1649265276-SA-.00_03_03_12.Still007-750x422.jpg


08. jul. 2022

Njemački Budestag danas je usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom je data "podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti".

Podrška Christianu Schmidtu u BiH, te kritike na račun člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poruke su koje su se više puta mogle tokom rasprave o slanju njemačkih vojnika u misiju u BiH. Većina govornika podržala je misiju ALTHEA, no bilo je i onih koji su bili protiv toga.

Iz AFD-a su tokom rasprave poručili da neće podržati slanje njemačkih vojnika u BiH, te ustvrdili da Zeleni ništa ne propituju kritički.

“Ako šaljemo njemačku vojsku, to znači da mora postojati mandat UN, kao što to nije bio slučaj 1999. godine na Kosovu, to mora biti u njemačkom inetresu, a ne kao što je to bio slučaj u Maliju. I za to mora postojati strategija za intervencija, a ne kao u Maliju, Iraku, na Kosovu, Afganistanu”, rekao je predstavnik AFD-a.

On je u diskusiji rekao da se mora biti suzdržano što je dugi niz godina bio Njemački rezon, zbog realnopolitičkih razloga. Ustvrdio je da Zeleni i ljevica ništa više kritički ne propiruje.

“Naravno da je stabilsnost na Balkanu interes Njemačke. Daću nekoliko primjera, izbjeglice, kriminalitet, ali sa ponovnim angažmanom Bundescera u BiH se neće promjeniti ništa”, rekao je govornik.

Liberal Tomas Aker osvrnuo se na odnose u regionu, te člana Predsjedništva BiH nazvao separatistom.

“Kada Vučić kaže da svoju zemlju odvesti u EU, moramo uzeti u obzir da saradnja sa Dodikom i separatistima nije put ka EU. Ovdje je ključ da EU mora imati jedinstven nastup naspram separatističkih snaga”, rekao je Aker.

Više puta tokom rasprave poslanici u Bundestagu potcrtavali su značaj evropskog puta BiH i davali podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.
“Od ‘95 godine smo imali osam slobodnih izbora na državnoj razini, jako je važno očuvati taj faktor demokratije u BiH, zato podržavamo Christiana Schmidta u BiH svom snagom, obzirom na predstojeću reformu Dejtonskog sporazuma, po mom će se mišljenju morati raditi o tome kako će tri naroda urediti ravnopravnost, te zaštiti prava manjina”, rekao je Knut Abraham iz kluba CDU/CSU tokom diskusije o slanju ALTHEA misije u BiH.

Adis Ahmetović, izvjestilac za BiH ispred Bundestaga poručio je da vraćanje u misiju ALTHEA važan korak za osiguranje mlade demokratije, kakva je u BiH.

“Želimo se vratiti u misiju Althea, želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU”, kaže Ahmetović.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
79.943
1657407090647.png
OGLASIO SE BUNDESTAG: Političke akcije poput Milorada Dodika i Dragana Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu…


Nakon usvajanja Rezolucije oglasio se njemački Bundestag.

1657407080735.png


Prije 19h

„Slobodna Bosna“ donosi integralnu odluku objavljenu na web stranici njemačkog parlamenta.

Bundeswehr će ponovo učestvovati u operaciji EU-a EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini. Sa 518 glasova za u petak, 7. jula 2022., većina Bundestaga je prozivkom glasala za nastavak misije. Protiv je glasalo 96 poslanika, tri su bila uzdržana. Odbor za vanjske poslove imao je preporuku rezolucije (20/2649), a odbor za budžet imao je izvještaj u skladu sa paragrafom 96 Poslovnika Bundestaga o mogućnosti finansiranja (20/2650). Prihvaćen je i prijedlog poslaničkih grupa SPD-a, Bündnis 90/Die Grünen i FDP-a (20/2035) pod nazivom „Podrži Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka boljoj budućnosti“. S tim se složila i poslanička grupa CDU/CSU, dok su AfD i ljevica glasali protiv inicijative, za koju je postojala i preporuka Odbora za vanjske poslove (20/2651).

Predviđeni zadaci uključuju podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, veze, savjetovanja, osmatranja i podrške. Rečeno je da je misija doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. 30 godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu. “Trenutna politička dešavanja daju razloga za zabrinutost” Aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini izazivaju veliku zabrinutost, piše njemački Bundestag.

“Etničke podjele i dalje oblikuju svakodnevni život, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa.” Osim toga, parlament entiteta bosanskih Srba Republika Srpska je posljednjih mjeseci poduzeo konkretne pravne korake kako bi dalje odvojio region od države u cjelini. Osim toga, postoji rizik da bi ruski agresijski rat protiv Ukrajine i, posredno, konfrontacija između zapadne zajednice vrijednosti i država i Rusije mogli biti iskorišteni od strane ruske strane kao katalizator dalje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Konkretno, bliske veze srpske vlade sa Ruskom Federacijom i njen uticaj na entitet bosanskih Srba, Republiku Srpsku, doprinose ovim strahovima, dalje se navodi u podnesku. Primjena koalicionih frakcija Poslaničke grupe SPD, Bündnis 90/Die Grünen i FDP pozivaju njemačku vladu da pruži veću podršku zemlji s obzirom na rastuće tenzije i pokušaje razdvajanja u Bosni i Hercegovini.

"Navodno etničke razlike iskorištavaju nacionalističke političke elite zemlje u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci, pojačavaju i eksploatišu za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti", pišu poslanici u svom prijedlogu. Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i pokroviteljstvo. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – ne samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne. Opasnost za mir u jugoistočnoj Evropi „Posebno, političke akcije poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikih stanovništvo." prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi; to je neprihvatljivo i zahtijeva "odlučan, čvrst otpor" Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Poslanici, između ostalog, pozivaju njemačku vladu da "izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija". Ona bi također trebala nastaviti da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje krše „suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine, navode iz Bundestaga.
(SB)
 

AleksaJ

Elita
Poruka
24.611
Pogledajte prilog 1183851Nemci rekli "da": Šalju vojnike u BiH; "Imamo interes..."

Pogledajte prilog 1183849

Izvor: B92, Tanjug petak, 8.07.2022. 10:40

Poslanici su podržali odluku vlade da nemački vojnici ponovo učestvuju u mirovnoj misiji u BiH. Odluka vlade predviđa upućivanje do 50 vojnika u misiju EUFOR/Althea, sa mandatom do 30. juna iduće godine.

Inače nemački vojnici poslednji put učestvovali su u mirovnoj misiji u BiH pre deset godina. Vojnici će, prema ranijim najavama, biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu.

U obrazloženju odluke vlade se navodi da Nemačka i 30 godina posle početka rata i dalje ima veliki interes za održivom stabilizacijom BiH i razvojem miroljubive i demokratske pravne države, koja može obezbediti slobodu i bezbednost gradjanima.

Cilj je, pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podela, uključenje BiH u EU i evroatlantsku zajednicu. Aktuelna situacija, ukazuje se u odluci vlade, daje povod za veliku zabrinutost.

Poslanici SPD, Zelenih i FDP u rezoluciji o stanju u BiH zahtevaju da vlada pojača podršku toj zemlji usled rastućih tenzija i separatističkih tendencija.

"Navodne etničke razlike ciljano instrumentalizuju nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama, sa ciljem održavanja sopstvene moći", navodi se u rezoluciji.

Decenijama su, kako se navodi, reforme blokirane, stvoreno povoljno okruženje za korupciju, te pojedini politički lideri sve više koriste separatizam i mržnju, kako bi skrenuli pažnju sa zastoja i frustracije društva, za koje su političke snage krive.

"Posebno političko delovanje nacionalističkih političara kao što su Milorad Dodik, član Predsedništva, i Dragan Ccović, lider HDZ-a, imaju za cilj razaranje BiH kao državu i dom mešovitog stanovništva", navodi se u tekstu rezolucije.

Takva politika, konstatuju, predstavlja opasnost po mir u jugoistočnoj Evropi i zbog toga se zahteva od EU, njenih članica i medjunarodne zajednice odlučno suprostavljanje.

link

Ура за немачке посланике! Војници ЕУФОР-а, добродошли у Босну! Осећајте се као код куће!

Лево снимак утицаја Германа на Муџахедине 1941.ве ... а десно утицај Гернама на Муџахедина 1991.ве

Разлика је у колору... и формату ... али суштински.. композиција и порука .. иста

D5CiB-YUUAAEHjO.jpg
images
 

Statler and Waldorf

Buduća legenda
Poruka
41.233
Navodne etničke razlike
какав дебилизам. негирање различитости (фашизам) као политички програм државе која наводно афирмише право на различитост. па, Немци..
 

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.526

JAČANJE SIGURNOSTI U BOSNI I HERCEGOVINI: Njemački vojni kontingent stiže u EUFOR, LOT timovi imaju zadatak...​


Ovaj angažman je još jedan pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih građana BiH.

njmacka_1[1].jpg

  • Vijesti
  • Prije 1h Prije 26 min
  • 1
Njemački vojni kontingent dolazi u EUFOR, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećati na 20.
Raspoređivanje ovog kontingenta, koje će se obavljati u fazama, počinje sredinom augusta. Broj osoblja koji će biti raspoređen je maksimalno 50. Ovo novo osoblje EUFOR-a će predstavljati dodatni kapacitet u GK EUFOR-a i mreži timova za vezu i posmatranje (LOT timovi) EUFOR-a, koji su na nepristrasnoj osnovi raspoređeni u cijeloj Bosni i Hercegovini.

LOT timovi su veza EUFOR-a sa lokalnim zajednicama i vlastima. Osoblje LOT timova EUFOR-a živi u lokalnim zajednicama i omogućuje EUFOR-u da održava pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou.
Ti timovi također pružaju priliku bh. građanima da budu u kontaktu sa EUFOR-om, što omogućava direktan dijalog između EUFOR-a i bh. građana. Ovaj angažman je još jedan pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih građana BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EUFOR-a.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
79.943
1660036691291.png


Cilj operacije podrazumeva prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje države ka EU i NATO-u

Nemački vojnici stižu sredinom avgusta u BiH


Nemački vojnici stižu sredinom avgusta u BiH 1


danas 10:06

Nemački Bundesver počeće s angažovanjem svojih vojnika u BiH od sredine avgusta, saopšteno je iz EUFOR-a, u čijim redovima će vojnici biti deo vojne misije EU u BiH Althea, prenose sarajevski mediji.

Kako je saopšteno, dolazak vojnika odvijaće se u fazama, a ponovnim vraćanjem Nemačke broj zemalja koje participiraju u evropskoj vojnoj misiji u BiH se popeo na 20.

„Biće angažovano maksimalno 50 pripadnika. Ovo novo osoblje EUFOR-a će obezbediti dodatni kapacitet u Glavnom štabu EUFOR-a i za EUFOR-ove timove u kućama za vezu i osmatranje, koje su na nepristrasnoj osnovi angažovane širom BiH. LOT kuće su EUFOR-ova veza s lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima“, saopšteno je.

Kako su naglasili, osoblje u LOT-ovima će živeti s lokalnim zajednicama u kojima služi i omogućiće da EUFOR ima pozitivne i važne veze s lokalnim i regionalnim vlastima.

„LOT kuće će takođe omogućiti priliku za bh. građane da imaju kontakt s EUFOR-om i time dobiti priliku za direktan dijalog.

Ovo angažovanje je dalja demonstracija posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti za sve građane u BiH“, navode.

Kako je objavljeno u usvojenom dokumentu na stranici Bundestaga, cilj operacije nemačkih pripadnika u EUFOR-u podrazumeva prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje BiH ka EU i NATO-u. Vojnici koji budu angažovani će, kako je naglašeno, dobiti i upute o upotrebi vatrene sile.

„Primena vojne moći od strane nemačkih oružanih snaga oslanja se na međunarodno pravo i biće dodatno precizirana kroz posebna pravila.
Ona uključuju angažovanje vojne moći u cilju vlastite zaštite i zaštite drugih pripadnika misije EUFOR Althea, kao i u slučaju pružanja prve pomoći. Pravo na samoodbranu se podrazumeva“, dodaju u dokumentu.
Kao jedan od razloga za ovu odluku naveden je potencijal za destabilizaciju BiH, kao i moguće otcjepljenje RS-a.
 

Fring

Aktivan član
Poruka
1.900
Pogledajte prilog 1202211

Cilj operacije podrazumeva prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje države ka EU i NATO-u

Nemački vojnici stižu sredinom avgusta u BiH


Nemački vojnici stižu sredinom avgusta u BiH 1


danas 10:06

Nemački Bundesver počeće s angažovanjem svojih vojnika u BiH od sredine avgusta, saopšteno je iz EUFOR-a, u čijim redovima će vojnici biti deo vojne misije EU u BiH Althea, prenose sarajevski mediji.

Kako je saopšteno, dolazak vojnika odvijaće se u fazama, a ponovnim vraćanjem Nemačke broj zemalja koje participiraju u evropskoj vojnoj misiji u BiH se popeo na 20.

„Biće angažovano maksimalno 50 pripadnika. Ovo novo osoblje EUFOR-a će obezbediti dodatni kapacitet u Glavnom štabu EUFOR-a i za EUFOR-ove timove u kućama za vezu i osmatranje, koje su na nepristrasnoj osnovi angažovane širom BiH. LOT kuće su EUFOR-ova veza s lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima“, saopšteno je.

Kako su naglasili, osoblje u LOT-ovima će živeti s lokalnim zajednicama u kojima služi i omogućiće da EUFOR ima pozitivne i važne veze s lokalnim i regionalnim vlastima.

„LOT kuće će takođe omogućiti priliku za bh. građane da imaju kontakt s EUFOR-om i time dobiti priliku za direktan dijalog.

Ovo angažovanje je dalja demonstracija posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti za sve građane u BiH“, navode.

Kako je objavljeno u usvojenom dokumentu na stranici Bundestaga, cilj operacije nemačkih pripadnika u EUFOR-u podrazumeva prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje BiH ka EU i NATO-u. Vojnici koji budu angažovani će, kako je naglašeno, dobiti i upute o upotrebi vatrene sile.

„Primena vojne moći od strane nemačkih oružanih snaga oslanja se na međunarodno pravo i biće dodatno precizirana kroz posebna pravila.
Ona uključuju angažovanje vojne moći u cilju vlastite zaštite i zaštite drugih pripadnika misije EUFOR Althea, kao i u slučaju pružanja prve pomoći. Pravo na samoodbranu se podrazumeva“, dodaju u dokumentu.
Kao jedan od razloga za ovu odluku naveden je potencijal za destabilizaciju BiH, kao i moguće otcjepljenje RS-a.

Vracaju se da brane rezim koji su instalirali pre 25 god tenkovima
Strahuju da bi ruske sluzbe mogle financirati i organizovati politicke snage koje bi zadobile podrsku sirokih narodnih masa i srusile njihove marionetske pulene
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.