Nemam uts a zivim privatno.

zlivili

Obećava
Poruka
65
Ако радш у ВС у својству подофицира или официра, немаш некретнину, стан или кућу у месту службовања која се води на тебе или супругу, онда те следује додатак за увећане трошкове становања. Ти и супруга, па ако не ради то је, ако ме памћњење не вара око 800 бодова што у новцу износи око 13.000,00 динара месечно. Број бодова се повећава, боже здравља када деца дођу, па се и утс увећава. Закључак за стан овде не игра никакву улогу једноставно ако нећеш да скупљаш папире за стан не мораш. Но старешине које раде у твојој јединици, у некадашњем персоналном органу (Б-1 или С-1) су дужне и обавезне да те упуте тј да ти објасне шта треба да прикупиш од докумената да би остварио принадлежности које те следују.
 

Matorko

Početnik
Poruka
12
Sve ima veze. A najviše zaključak za stan. 20.000e se daje licima koja se izjasne da će tako da rešavaju svoje stambeno pitanje.
Kao prvo, i najvažnije, nisi napisao status u vojsci. PVL ili CL. Samo te kategorije lica imaju pravo na stambeno obezbeđenje u VS, a samim tim i eventualno jednokratnu isplatu navedene sume.
 

stefa63

Početnik
Poruka
31
Dali ja imam pravo na 20 000 a nemam zakljucak o stanu,niti sam ikad bio na rang listi za stan.Inace nemam stan niti ikakvih nekretnina ,zivim privatno sa suprugom i nemamo ni uts.
Ako si vojni penzioner imas pravo na 20 000 eura,ali jedan od obaveznih dokumenata koji FOND SOVO trazi je i zakljucak za stan iz odeljenja za STAMBENE POSLOVE. Prosto je nemoguce da neko ko je radio u vosci ili jos radi da nema zakljucak za stan.
 

Filip the boy

Početnik
Poruka
46
Неки овде бркају неке појмове тј. УТС са неким другим накнадама.

- Као што неко овде рече УТС следује официру и подофициру (активном и пензионисаном) који нема стан у власништву(укратко). Висина накнаде зависи од тога да ли сте самац, ожењен, колико имате деце, да ли супруга ради или не...

- Закључак о праву на стан у закуп...или како се већ сад зове доноси се лицу које је поднело захтев за стан и бодује се неколико ставки (погледати правилник). Право да поднесу захтев имају официри, подофицири, војни намештеници и војни службеници (цивили запослени у МО и ВС)

- 20.000 евра који се овде спомињу је бескаматни кредит за који могу да конкуришу пензионисани припадници ВС, а не активни колико је мени познато. Друг је ствар што круже гласине да ће то бити понуђено и активним припадницима.

- Решавање стамбеног питања путем кредита је такође нешто друго. У случају да се одлучите за кредит, УТС се увећава за 10% али само ако вам је рата кредита већа од вредности УТС и онда се не зове УТС већ ваљда накнада за решавање стамбеног питања (лупам али тако некако).

Ако припадаш некој од горе споменутих категорија пронађи се шта ти следује. Ако си ВПУ (тј. професионални војник) нажалост не следује ти ништа од ових накнада.
 

zlivili

Obećava
Poruka
65
Као што је претходни господин написао, укратко, то је то. Има ту још разних накнада, додатака али све у зависности од статуса, година стажа, радног места итд, итд.
Да не заборавим веома је могуће да део старешина, посебно млађих, не поседује решење тј. закључак за стан (старији за закуп, млађи о службеном стану). Уствари већина их има неажурне!
 
Poslednja izmena:

Filip the boy

Početnik
Poruka
46
Ако си се пронашао у овим причама правац код свог "персоналца" (или ти референта за кадрове како год) и питаш шта ти треба од докумената да би остварио право на УТС, шта је потребно за подношење молбе за стан итд.
Ја не могу да верујем да си старешина и да ти до сада нико није рекао шта ти следује! Колико ти година радиш и где? Знамо сви да има неажурних ликова али баш овако да ништа не знаш и да ти нико ништа није рекао мало ми је чудно.
 

Top