Nemačkoj nedostaje stručna radna snaga: Fali im 1, 5 miliona doseljenika godišnje

Sensei

Master
Moderator
Poruka
69.277
Nemačka već duže vreme proživljava ozbiljnu krizu kada je reč o radnoj snazi, tačnije, o nestašici kvalifikovanih radnika.

- Ako želimo da svake godine imamo 400.000 novih građana i da time održimo broj radnika, i ako oduzmemo ogroman broj onih koji se iseljavaju, onda je Nemačkoj potrebno 1,5 miliona doseljenika godišnje - kaže ekonomski stručnjak Monika Šnicer.

Ona tvrdi da samo pojačano doseljavanje može biti lek za problem sa nestašicom stručne radne snage, piše DW. Dodaje i da je Nemačkoj hitno potrebna kultura dobrodošlice.

Šnicer, inače, upravlja stručnim telom "Sachverständigenrat" (Veće stručnjaka), u kojem su vodeći privredni giganti. To telo analizira ekonomski razvoj u Nemačkoj i ima ulogu da savetuje saveznu vladu.

Novi zakon o doseljavanju, koji je nedavno usvojio Bundestag, jeste pomak u pravom smeru, smatra Monika Šnicer, ali dodaje kako to nije dovoljno.

- Potrebne su nam kancelarije za strance koje neće zastrašivati doseljenike, već im činiti uslugu. Ne bi trebalo zahtevati da inostrani stručnjaci za svaki posao moraju znati nemački jezik. Ali, trebalo bi se pobrinuti za to da radnici u kancelarijama za strance znaju i engleski - ističe dalje ona.

Kaže i da bi Nemačka morala više da investira u decu.

- Poražavajuće je da četvrtina učenica i učenika četvrtih razreda ne znaju dobro da čitaju. Osim toga, firme bi morale da motivišu starije radnike da nastave s radom, kako ne bi išli u prevremenu penziju - priča Monika Šnicer, smatrajući da Savezna Republika po ovom pitanju ne napreduje onako kako bi trebalo.

Kurir.rs/Telegraf

1688493381695.png


Fale svuda
 
Pa eto rjesenja za emigrante.
Em ih je baba Merkel zvala.Uloze u njih da ih kvalifikuje za radnike koji im trebaju.Ups.Nece da uloze.Hoce gotov proizvod.
Srbija je ulagala u skolovanje svojih gradjana.Napravila gotov proizvod i taj proizvod ode da privredjuje i gradi tudju zemlju.Poslije se vrate u Srbiju kao penzioneri.Veliki patriotizam.I jos kazu:,,Kako su kod nas male plate i da je D svjetlosnu godinu ispred nas".Pa sto ne ostanu u D da zive kao penzioneri?
 
Zato su osmislili projekat Ukrajina,

украјинска визија. Ако је Израел пројекат 20. века, онда је Украјина пројекат 21. века

Истовремено, свет је сазнао да је Украјина земља са невероватним и јединственим људским капиталом, каквог нема ни на Западу ни у Европи.
То су људи који, дошавши у страну земљу, први проналазе посао, први уче језик, први прилагођавају посао, налазе могућности за развој. Зато је људски капитал највећа вредност коју Украјина може дати свету као пројекат 21. века.
 

Back
Top