Немачки посланик открио: ЕУ не подржава Вучићев режим, пао је на неколико тестова, роб је системa који је сам направио

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.114

1697065127350.png

Nemački poslanik otkrio: EU ne podržava Vučićev režim, pao je na nekoliko testova, rob je sistema koji je sam napravio1697049706-Screenshot_2-1024x550.jpg


„Što se tiče testova, on je već pao na nekoliko, a što se tiče izjave da je on (Vućić) talac kriminala i sistema u kojem živi, sistem je tako učvrstio da je postao rob svog režima“, rekao je Juratović, nakon što je voditeljka citirala izjavu predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da je Vučić „talac Milana Radoičića“, bivšeg potpredsednika Srpske liste i kontroverznog biznismena sa severa Kosova, koji je priznao da je organizovao nedavni napad u Banjskoj.

On je u emisiji „Među nama“ na TV Nova pozvao predsednika Srbije da „vlast ponovo preda državnim institucijama, Skupštini Srbije i narodnim poslanicima“.Šta je Fon Kramon rekla o merama EU protiv Srbije: Trebalo bi da udarimo tamo gde će to napraviti štetu režimu, Vučićev kredibilitet je upitan„Vučić nema ni moć ni snagu i sateran je u ćošak sa više strana. Zato sve vreme govorim da bi bilo najbolje da (Vučić) ponovo preda vlast narodu, narodnim poslanicima, parlamentu i državnim institucijama u ruke, jer je očito da on više ne može“, ocena je poslanika nemačkog Bundestaga.

„Usloviti evropsku pomoć Srbiji, EU ne podržava Vučićev režim“

Na pitanje o tome da li deo javnosti u Srbiji greši kada ima utisak da „međunarodna zajednica podržava režim Aleksandra Vučića„, Juratović je istakao da je taj utisak pogrešan i dodao je da Unija ne podržava Vučićev režim.

„Niko ne podržava Vučićev režim i to je i Vučić dobro osetio u EU. Niko ne podržava režim. Mi smo demokratija i želimo demokratski sistem, ali ne možemo da diktiramo demokratiju“, istakao je Juratović.

On je naveo i kako je njegov predlog sve vreme da se sva pomoć EU Srbiji uslovi, odnosno da se traži funkcionalnost institucija i sloboda medija.

„Sva pomoć koja se deli Srbiji od EU treba usloviti. Mi ćemo vam pomoći, ali tražimo funkcionalnost institucija, pre svega sudstva, te suzbijanje kriminala i korupcije, to je najveća rak rana celog regiona, ne samo Srbije, ali i slobodu medija“, rekao je on.

„Sve je podređeno jednom čoveku koji je izgubio totalnu kontrolu nad sistemom i koji je sateran u ćošak. Tu sada mora da se probudi Srbija, jer ljudi u Srbiji žele mir i stabilnost“, dodao je poslanik Bundestaga.

Juratović je poručio i da „mađarski veto na moguće mere protiv Srbije ne može da ih spreči da jasno kažu Srbiji pod kojim uslovima će se dalje igrati“.

Šef komiteta za Zapadni Balkan nemačkog Bundestaga je ocenio i da „Srbija postaje sve dalje od EU, odnosno njenih vrednosti, iako predsednik Srbije već godinama priča kako želi u Uniju“.

„Radoičić je priznao da stoji iza napada u Banjskoj, a slobodno se kreće po Srbiji“

Govoreći o napadu u Banjskoj na severu Kosova, Juratović je istakao da Srbiji i Kosovu mora da bude prioritet da naprave istragu kako se tako nešto ne bi moglo ponoviti.

„Posle tog slučaja gde ima mrtvih, po meni je otvoreno pitanje ko sve stoji iza toga i kome je bilo toliko svejedno da žrtvuje civile, te da navuče narod, koji se hvala Bogu nije dao navući na oružani sukob“, izjavio je on i dodao da oko toga treba diskutovati.

„Ako je Srbiji i akterima sa koje god strane stalo do toga da bude mir u regionu, upravo se na to moramo fokusirati, jer onaj ko je priznao da je organizovao teroristički akt, on se slobodno kreće po Srbiji, gde je tu verodostojnost“, upitao je poslanik Bundestaga.

„Malo je smešno da niko do sada nije primetio da Radoičić ima veliki kapital“

Govoreći o imovini Milana Radoičića, Juratović je istakao da mu je „malo smešno“ da niko do sada nije primetio da neko ima ogroman kapital i da je „sakupljao oružje za oko 300-400 ljudi“.

Vila Milana Radoičića na Gazivodama

„To nije ništa drugo do običan kriminal i zaštita kriminalaca koji nažalost tri decenije vladaju Balkanom i kojeg se narod nikako ne može rešiti“, zaključio je Juratović.

linkНемачка, која је довела Чипуљчанина на власт, више га не подржава. Чак шта више, пушта га низ воду! Управо гледамо распад Чипуљчаниновог конгломерата и његов политички крај; Чипуљчанин ускоро пада јер се након фијаска његове паравојске код Бањске убрзано разоткривају аранжмани са криминалним групама и Србијанска полиција више неће стајати уз Чипуљчанина:
Високопозиционирани припадник полиције Ненад Вучковић Вучко био је шеф хулиганско-криминалне групе коју је најпре предводио Александар Станковић Сале Мутави, а затим Вељко Беливук.
 
Немам за кога другог да гласам! Шормаз је за улазак Србије у НАТО. Без уласка у НАТО нема нама уласка у ЕУ, а тамо је нама место, на Западу; нису моји преци проливали крв у устанцима против турака да би Србија била на Истоку већ да би била Јевропа.
У Зелено-леви фронт сам се разочарао пошто су морално посрнули. Нису за улазак Србије у НАТО, нису децидирано подржали француско-немачки план за Косово и највероватније ће на изборе да изађу у коалицији са лажним опозиционаром бр. 1 Другом Ђидом - бар тако каже другарица Бикана Ђорђевић у емисији код Љубице Гојкић. Мноооого тога сам им опростио да бих на прошлим изборима гласао за Moramo, али најављену предизборну коалицију са Тројанским коњем Ђидом и изостанак децидиране подршке француско-немачком плану не могу никако да им опростим.
 
...

Немачка, која је довела Чипуљчанина на власт, више га не подржава. Чак шта више, пушта га низ воду! Управо гледамо распад Чипуљчаниновог конгломерата и његов политички крај; Чипуљчанин ускоро пада јер се након фијаска његове паравојске код Бањске убрзано разоткривају аранжмани са криминалним групама и Србијанска полиција више неће стајати уз Чипуљчанина:
Високопозиционирани припадник полиције Ненад Вучковић Вучко био је шеф хулиганско-криминалне групе коју је најпре предводио Александар Станковић Сале Мутави, а затим Вељко Беливук.
Srboljube, pa ovima se klate fotelje :D
------------------------------------------------------------------

U NEMAČKOJ KIPI, A U EVROPI PANIKA "Mi smo velika svenemačka partija": Šolc tone sve dublje dok ultradesničarska stranka OSVAJA ZEMLJU​

Krajnje desničarska, antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) proglasila je sebe „velikom svenemačkom strankom“ nakon što je osvojila svoj najveći udeo u glasanju ikada u jednoj zapadnonemačkoj državi. Ovi izbori su još jedan udarac za vladajuću koaliciju u Nemačkoj, a naročito za kancelara Olafa Šolca.

12.10.202303:00
https://www.blic.rs/vesti/svet/solc...emacka-skrece-udesno/4l2p73d?strana=komentari
AfD, nekada viđena kao stranka koja je najrelevantnija za nemačke postkomunističke istočne države, osvojila je 18,4 odsto glasova u nedelju u državi Hesen, oko Frankfurta, i zauzela drugo mesto posle Hrišćansko-demokratske unije (CDU). U Bavarskoj je bila treća, iza desničarske populističke partije Slobodni glasači (Freie Vahler).


AfD, nekada viđena kao stranka koja je najrelevantnija za nemačke postkomunističke istočne države, osvojila je 18,4 odsto glasova u nedelju u državi Hesen, oko Frankfurta, i zauzela drugo mesto posle Hrišćansko-demokratske unije (CDU). U Bavarskoj je bila treća, iza desničarske populističke partije Slobodni glasači (Freie Vahler).


Blic preporučuje
PRVA VISOKA FUNKCIJA IKAD ZA KANDIDATA KRAJNJE DESNICE Pobeda stranke AFD na lokalnim izborima u Nemačkoj
OSTAJU NAJJAČI Demohrišćani odneli ubedljivu pobedu na pokrajinskim izborima u Hesenu i Bavarskoj: "Udarac Fejzerovoj, Zeder ostaje nedodirljiv"
Alis Vajdel, jedan od lidera AfD-a, rekla je da je napredak predstavljao prelomni trenutak, pokazujući da „AfD više nije istočni fenomen, već je postala glavna svenemačka partija".

- Dakle, stigli smo – rekla je ona pobedonosno.

Tri stranke koje čine koalicionu vladu kancelara Olafa Šolca – njegove socijaldemokrate, Zeleni i pro-poslovni FDP – zadobile su udarce na dva izbora, pri čemu FDP nije uspeo da uđe u parlament u Bavarskoj.

Alis Vajdel
FOTO: FABIAN SOMMER/DPA VIA AP / TANJUG/AP
Alis Vajdel
I politički analitičari i političari su brzo okrivili postupke centralne vlade za loše rezultate, uz izraženo nezadovoljstvo zbog svega, od reformi grejanja zgrada do krize troškova života i nedostatka radne snage nakon pandemije.

Politička budućnost Nensi Fezer, ministarke unutrašnjih poslova koja se kandidovala kao glavni kandidat za SPD u Hesenu, sad je pod znakom pitanja nakon sumornog nastupa njene stranke tamo, čak iako je Šolc rekao da će stati iza nje, navodi "Gardijan".

Otprilike četvrtina svih nemačkih birača živi u Hesenu i Bavarskoj.

U Bavarskoj su Zeleni izgubili 3,2% prethodnog udela glasova, SPD 1,3%, a FDP 2,1%. U Hesenu su rezultati bili još lošiji, SPD je izgubio 4,7%, Zeleni 5%, a FDP 2,5%.

Nasuprot tome, AfD je u Hesenu ostvario rast od 5,3%, dok je u Bavarskoj dobio 4,4%, čime je dostigao 14,6% rasta.

Manfred Gulner, šef instituta za ispitivanje javnog mnjenja Forsa, pripisao je uspeh krajnje desnice „velikom otuđenju između vladajućih partija u Berlinu i mnogih normalnih radnih ljudi“. Vladajuća administracija je ignorisala njihovu zabrinutost, rekao je on.

Izbori u Hesenu i Bavarskoj su bili posebno gorki za Šolca i njegove Socijaldemokrate (SPD): to je i u jednoj i u drugoj pokrajini bio najgori rezultat stranke na pokrajinskim izborima u istoriji Savezne Republike Nemačke.

Teme koje su dominirale debatom na oba izbora bile su pretežno nacionalne, a ne regionalne. U neobično žestokoj kampanji u Bavarskoj, konzervativci i desničari su se bunili protiv planova Berlina da ukine kotlove na fosilna goriva, ali i na visok nivo migracije.

Tako je centristički premijer Hesena sebe predstavljao kao stabilan konzervativni odgovor na „levo-zeleni haos” u Berlinu.

Ali nije samo kritika Berlinu ono što je uticalo na birače. Od stupanja na dužnost pre dve godine, koalicija Olafa Šolca je pokušala da vodi Nemačku kroz brojne krize, uključujući rat u Ukrajini, visoke troškove energije i inflaciju.

Uprkos predviđanjima o propasti, nezaposlenost je ostala niska, zemlja se odvojila od ruske energije, a inflacija se stabilizovala. Nemačka se i dalje dobro snalazi. Ali, kako su nedeljni izbori pokazali, to nije osećaj mnogih birača.

1697087069068.pngŠolc mnogo lošiji od Angele Merkel​

Kada je izabran na mesto kancelara Olaf Šolc je trebalo da popuni veliku prazninu koja je ostala iza njegove prethodnice Angele Merkel, dugogodišnje liderke Nemačke.

Međutim, odmah su ga zadesile krizne situacije, a njegova popularnost je u padu.

Njegova vlada je prema poslednjim anketama od avgusta, imala je najniži rejting od dolaska na vlast 2021. godine.
To je najniža ocena zadovoljstva nemačkom vladom od kada je takozvana “semafor koalicija” počela sa radom u decembru 2021.

Angela Merkel
FOTO: TANJUG/AP
Angela Merkel
Nije neobično da savezne vlade izgube podršku na početku svog mandata. Međutim, prethodne vlade su uspele da ponovo izgrade poverenje među biračima svojim dostignućima mnogo pre sredine mandata. Sadašnja vlast, međutim, još nije uspela da preokrene trend.

Lični rejting kancelara Šolca takođe nastavlja da opada. Glasači smatraju da je on otuđen i nevidljiv kada se sukobljavaju njegovi koalicioni partneri.

Za razliku od Merkel, čini se da on ima mnogo manji autoritet i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici.

Posle decenija u politici, ovaj veteran ima nepokolebljivo samopouzdanje i uveren je da uvek radi pravu stvar. "Samo nastavite bez straha i nikada ne sumnjajte u sebe", to je moto kojim je školovani advokat izdržao mnoge političke oluje, od kojih nijedna već dugo nije mogla da ga izbaci sa kursa.

Pomeranje udesno​

Pokrajinski izbori nemaju direktan uticaj na ravnotežu političkih snaga u Nemačkoj, jer dosadašnje koalicije pod vođstvom konzervativaca, CSU u Bavarskoj i CDU u Hesenu, i dalje mogu da vladaju, piše Dojče vele.

- U Nemačkoj jeste i dalje dominantan politički centar, ali ono što uočavamo jeste da postoji pomak udesno ne samo u javnom diskursu, već sada i na izborima - ocenio je politikolog Karl-Rudolf Korte za Drugi program nemačkog javnog servisa ZDF.

Alternativa za Nemačku se tokom predizborne kampanje prvenstveno fokusirala na pitanja azila i migracija. Ta stranka se zalaže da se milioni azilanata deportuju iz Nemačke i Evrope. Ona ujedno već godinama raspiruje strahove od muslimana i imigranata, posebno ako oni dolaze iz Afrike, Avganistana ili sa Bliskog istoka.

AfD želi da radikalno ograniči imigraciju u Nemačku i čini se da je to trenutno popularno kod mnogih nemačkih glasača: prema aktuelnim podacima instituta za ispitivanje javnog mnjenja „Infratest dimap“, AfD je svojom kampanjom uspela da pridobije glasače iz svih političkih tabora. Postala je druga najjača snaga među mladim biračima. „Infratest dimap“ ukazuje da se za AfD sve više glasa iz ubeđenja, a sve manje iz protesta.
 
Skup AfD-a
FOTO: TANJUG/AP
Skup AfD-a
Dan posle izbora u te dve pokrajine, pozvali su kancelara Šolca da preduzme nešto po pitanju migracione politike.

- Vidimo da u Nemačkoj kipi - rekao je generalni sekretar CDU Karsten Lineman za Prvi program javnog servisa ARD, govoreći o velikom broju izbeglica.

Škole i vrtići nemaju dovoljno personala, a opterećenje se odražava i na zdravstveni sistem, kojeg posebno opterećuju izbeglice, ocenio je Lineman. Međutim, Nacionalna asocijacija lekara koja predstavlja 185.000 lekara u Nemačkoj, ukazuje da ta tvrdnja nije tačna. „Razlog za to nisu odbijeni potražioci azila, već hronično nedovoljno finansiranje zdravstvenog sistema“, rekao je za ZDF izvršni direktor Asocijacije Andreas Gasen.

Diskusije o azilu i migracijama verovatno će se uskoro odraziti i na poteze savezne vlade.

Ekstremna desnica se širi Evropom​

Visoki rezultati AfD pokazuju da je u Nemačkoj i dalje u toku rast desnice, ali i da je to deo talasa koji je poslednjih meseci zapljusnuo Evropu.

U Francuskoj, glavna desničarska stranka Nacionalno ujedinjenje bori se za prvo mesto u nacionalnim anketama. Desničarske stranke ili vode vlade ili dele vlast u Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj i drugde.

Nedavno je talas populizma pogodio i Slovačku, uspehom na parlamentarnim izborima otvoreno proruske, Nacionalističke stranke Smer, koja obećava da će prekinuti podršku Ukrajini.
https://www.blic.rs/vesti/svet/solc-tone-ultradesnicari-likuju-nemacka-skrece-udesno/4l2p73d
 
Svesvrstana politika sedenja na više stolica ne može više da opstane u ovakvom odnosu snaga u svetu..moraš nekom da se zameriš i da izavereš stranu kao i u životu ne možeš da budeš dobar sa svima i da te svi hvale...ali vučić je toliko ucenjen i toliko je zabrljao sa svojom politikom što se naročito videlo na kosovu da izgleda da od omiljenog autokrate i diktatora za koga su svi imali simpatije na zapadu sada se menja situacija..svaka zemlja ima svoj put koji izabere jedino vučić daje svima sve i hoće svima da se dopadne i prede pred svakim dok u unutrašnjj politici na svojim medijima hrabri vučić glumi najvećeg patriotu i drži monologe i lupa šakom u sto
 
U Bavarskoj su Zeleni izgubili 3,2% prethodnog udela glasova, SPD 1,3%, a FDP 2,1%. U Hesenu su rezultati bili još lošiji, SPD je izgubio 4,7%, Zeleni 5%, a FDP 2,5%.

Nasuprot tome, AfD je u Hesenu ostvario rast od 5,3%, dok je u Bavarskoj dobio 4,4%, čime je dostigao 14,6% rasta.
autor teksta je sve partije analizirao, jedino je "zaboravio" da napomene da je pobedila CSU (ex partija Angele Merkel) sa 37% i ostvarila isti rezultal kao i na proslim izborima. u Bayernu ostaje sve isto, narod je zadovoljan, iste partije ostaju na vlasti kao i do sada. znaci, nema nikakvog senzacionalizma, ne preuzimaju nacisti vlast, niti zeleni retardi...
 

Back
Top