Nemacki ovcar

Hvala vam...jeste lepotan a volim ga neverovatno i uvek mi je žao kad moram da ga grdim zbog nečega.Majka se tu vešto izmakne.Koliko ga tek ona voli!Uveče sedne na tu klupicu,on joj naskoči u krilo i onda se maze i pevaju! :cmok: :hahaha::hahaha:

Moraš da ga grdiš koliko god da ti je teško. Veruj mi. Za 4 kera koja smo do sada imali poludeli bi da nije strogoće. Ja sam strašno nežna sa njima kad treba a kad je komanda onda je komanda. Nagrada i kazna je pravilo broj jedan.Nekad hocu da puknem od smeha a moram da ih izgrdim.:bye:

Al da ne bude da je sve sa Ajkom med i mleko...nervira me kako kidiše na mačke i pse koji prođu ispred dvorišta!Kad počne da laje neće da prestane,nema šanse.Kad ga šetamo po ulici uvek se molim da ne naiđemo na mačku inače poludi i vuče kao kamion!
Imao sam ja NO pre 15ak godina...Blek se zvao.Taj je spavao sa mačkama! :)

E, pa ovaj nije takav. Meš laje ali nije ništa strašno, uglavnom.Jedino noću ponekad počne da laje kao lud. Tako je preksinoć lajao, ja viknem na njega jedno pet puta, on ništa i kad sam sišla vidim nema ničeg čudnog,on dobije dva šamara,ja nisam ni zatvorila vrata a on opet, e onda je stvarno dobio batinice i nije se čuo do ujutru.Uglavnom se to dešava kada neki psi u daljini laju, posebno ima neki sa jako dubokim glasom pa to odjekuje noću.A trčanje na kapiju i lajanje na vetar su ga naučile keruše ali sam im to izbila iz glave pomoću dugačkog pruta. Kada su počele da ga uče svo troje su dobili po malo po dupetu tim prutom i sad ako se desi samo kazem "uzeću prut" i svo troje umuknu ili samo prutom lupim u beton i na taj zvuk prestanu.Ma to su sve interni fazoni i fore, pa kako se ko snadje.Maza i Maša su dva lajava krelca i kao uključene u struju po ceo dan.Ma smejemo se sa njima po ceo dan.:rotf:

Blago tebi!
Kad Ajk noću laje,ja sa prozora viknem da ćuti i u 70% slučajeva on ućuti i skloni se sa ograde...dođe pred vrata.Ali posle opet nastavi po svome.U 30% sl. me ne šiša ni 3% :) već laje kao lud.Problem je što tu po komšiluku ima dosta pasa lutalica i mačaka.Eto juče vidim u žbunu 6 malih mačaka!Kao da ih je neko tu doneo i ostavio.
Moraću i ja malko oštrije da mu zabranim da laje kad me noću probudi...nije dovoljno samo viknuti sa prozora.Definitivno.
Još me nešto zanima...kako da ga navikavam na druge pse?Vrlo mi je nezgodno da ga vodim u park,prvo što je udaljen nekih kilometar a sve pored magistrale se ide a drugo što su u parku sve stariji psi...ima boxera,rotova...znam to jer trčim po parku. :) A i ne znam koliko Ajk sada sme da šeta.Ima 4 meseca.

Pa, Dogac, ovako
Da bi ga navikao na druge pse i ljude moraš ga svakodnevno šetati.Znači svaki dan u park gde sreće druge pse, nema veze što su odrasli. Ako možeš kolima predji taj kilometar a ako ne povodac u ruku pa peske ali ti idi do puta a on pored tebe i nema veze ako ti je tada pas sa desne strane. Ovako je bezbednije.On će naučiti da ide pored tebe i da ne vuče (mada neće biti lako i brzo) dok ne dodjete do parka, a onda polako sa drugim psima.Pošto odrasli i veliki psi mogu prema njemu biti agresivni moras njega naučiti da se ponaša i da ne izaziva druge pse. Mi radimo na sledeči način a ti pronadji svoj i takodje peske ne možemo doći do šetališta nego idemo kolima.Iz kola idemo na povodcu do šetališta,tu ga pustimo,kada vidim drugog pse kako nam dolazi u susret zovnem ga da
dodje,vežem ga, sklonim se sa strane u travu, Meš sedne ispred mene i mirno sačekamo da drugi ker prodje,pa kada odmakne pustim Meša i nastavimo.Ako vidiš da drugi pas hoće da se igra,pitas gazdu,ako pristane držis svog kera na povodcu i pustiš da se onjuše pa vidite dalje da li će se igrati ili ne.Za početak tako a vremenom ćete naučiti koji su psi dobri a koji loši.Za početak idi na čistine da vidiš ko ti dolazi u susret jer ako se sada uplasi od nekog psa biće problem za kasnije i idi uvek po danu.Samo polako sa njim i pusti ga da sam odluči sa kim će se igrati a sa kim ne. Uvek će se nakostrešiti pri susretu pa nemoj to da te zabrine.Ako počne da laje na druge pse ćušni ga da prestane. To ne sme da radi jer će ga drugi napadati jer ih nervira.
U tom uzrastu je dovoljno taj kilometar lagane šetnje i pola sata po parku i nazad.
Mi ćemo Mešu kupiti ogrlicu sa siljcima, pa ih u šetnji okrenuti spolja i ako se desi da ga neko napadne bar mu je vrat koliko-toliko zaštićen.A svi su nam rekli da će se to desiti kad tad jer je to veliki pas i ostali odraslihoće da ga postave na mesto još dok je mali.
Srećno:bye:

E baš ti hvala na ovakvom odgovoru! :worth:

Ja se malko plašim da ga pustim sa povoca. imam utisak da će pobeći i da ga više nikad neću videti! :roll:

I u ulici kad ga šetam,ne puštam ga...prvo, sa donje strane ulice je strmina i pozida ispod koje je magistrala.Plašim se da će krenuti niz tu strminu jer tuda vršljaju mačke.Drugo,na kraju ulice je opet magistrala i plašim se da ne izleti na put!Mislim da mi je rešenje da ga stavim u kola,odemo lepo na Zlatibor,livada koliko želiš,pa da malko radimo na druženju.Ali opet,kad ga pustim u ulici znam da će krenuti po svome...eto,nekako se plašim...ne znam.

Lepi su vam kucici. Al ste se raspricali!! Samo tako nastavite druzite se, A kolko vidim G-LJILJA MMM lepo to opisuje hmmm.Bice nesto od vas G-LJILJO !;) :bye: Samo mi nije jasno sedeci se natezati sa stenetom. Ajd ako i tako moze,sto da ne.:think:

Pa eto,meni dosta znači ovaj forum pošto slabo znam oko pasa...čitam svaki dan.Trebalo bi uskoro da posetim jednog dresera u Užicu (Migora pitao si me za njega - Soda) komšija je sa njim dobar prijatelj,pa da čujem šta ima da mi kaže.Naravno ono osnovno... :)

Lepi su vam kucici. Al ste se raspricali!! Samo tako nastavite druzite se, A kolko vidim G-LJILJA MMM lepo to opisuje hmmm.Bice nesto od vas G-LJILJO !;) :bye: Samo mi nije jasno sedeci se natezati sa stenetom. Ajd ako i tako moze,sto da ne.:think:

G-dine Migora,
Da li ste videli jelena na stolu. E kad je jelenko tu onda može i sedeći da se natežeš sa štenetom. Zahvaljujem na pohvalama, ali ja samo razumem malo kereću narav bez obzira na rasu. Sve je to u smislu socijalizacije i lepog vaspitanje i osnovne dresure vrlo slično.Što se prave dresure za NO tiče (ono što vi radite), e o tome nemam pojma, ali ću zato da pitam one koji znaju, npr.Vas.A drugima sa manje kerećeg staža svakako treba pomoći kao što ste Vi i Silorad i još neki meni pomogli kada sam paničila oko Mešovog zdravlja i ishrane.
Mi se natežemo i stojeći a slike slede sutra kada dodjem u kanc.:bye:

a ovde je lena ugledala macku...haha...dobar strip hvala gdjo ljljo..sad ce u februaru da se pari,ko bog,taman kucici na prolece...probacu da nadjem sto crnjeg muzjaka.Kad bi mes ziveo u mitrovici ne bi ni razmisljoon bi sigurno bio muzjak.

E baš ti hvala na ovakvom odgovoru! :worth:

Ja se malko plašim da ga pustim sa povoca. imam utisak da će pobeći i da ga više nikad neću videti! :roll:

I u ulici kad ga šetam,ne puštam ga...prvo, sa donje strane ulice je strmina i pozida ispod koje je magistrala.Plašim se da će krenuti niz tu strminu jer tuda vršljaju mačke.Drugo,na kraju ulice je opet magistrala i plašim se da ne izleti na put!Mislim da mi je rešenje da ga stavim u kola,odemo lepo na Zlatibor,livada koliko želiš,pa da malko radimo na druženju.Ali opet,kad ga pustim u ulici znam da će krenuti po svome...eto,nekako se plašim...ne znam.

Bože čoveče, gde ti živiš, izmedju dva ili tri magistralna puta.Imate neku ulicu koja ne izlazi na magistralu? Ako imate, otpešači do tamo pa tamo malo vežbaj sa njim.Ne valja da je stalno sam i u dvorištu bez kerećeg društva. Postaće asocijalan i onda eto ti belaja.
Gledaj, kada izlaziš iz dvorišta ili zgrade pas ti je na povodcu. Podjete malo ulicom koja ne izlazi na auto put ili neku ekstremnu strminu i kada vidiš da nije velika gužva pusti ga sa povodca ali drži za ogrlicu,spremi nagradu u džepu i kada se pas smiri pusti ga.Prati ga u stopu uvek spreman da ga uhvatiš za ogrlicu.Dva-tri minuta, pa ga veži i obavezno nagradi.Opet šetajte vezani, pa ga malo po istom sistemu pusti i tako dok se ne oslobodite straha obojica.Ako ga budeš vodio samo na livade opet neće sretati pse. Pošto imas kola a ulice su ti tako visokorizične, sedite u auto i pravac park. Ali i tamo ga polako i postepeno puštaj i uvek nagradi kada je dobar.I ustani nekad iz kreveta noću kada laje kao lud da ga smiriš milom ako hoće, a ako neće sa malo sile.Biće još gore jer će se kako postaje stariji sve vise osiliti.:bye:

Mislim da ce ti sve biti jasno ako ti kazem da zivim u Uzicu...ovde je sve strmo i brdovito! :) a narocito moja ulica i okolina!!! Sta cu,nisam ja kriv :)))))))))

Onda na tim strmim ulicama vežbajte hod pored noge,stani,idemo,prelazak ulice,da ne jede svašta a za jurcanje i socijalizaciju u park. Vikendom možete na livade na Zlatibor. Ima pas da ti bude kao bog.Eto vidiš, nije sve crno. Malo razmisliš,organizuješ se i uzmeš najbolje od onog što ti je život pružio. Nemoj samo mnogo odjednom da ga učiš, sludeće se. I ono što nauči ponavljajte stalno. :bye:
Uh, Meš je sada dobio od sina batine.Mi svi napolju i dolazi Milošev drug,kerovi laju i raduju mu se,ja kažem "tišina uzeću prut", Maza i Maša prestanu a Meš nastavi,još tri puta kažem "Meš tišina"a on ništa,onda izadje Miloš iz kuće,kaže "meš tišina" a ovaj i dalje laje, onda mu Miloš pridje i udari šamar,Meš se skloni u stranu,Miloš kaže dodji a ovaj neće, pa opet dodji sa promenom intonacije glasa i Meš mu prilazi i prolazi pored njega e onda mu je Miloš zavalio šamarčinu da je ker pao na zadnjicu. Meni teško ali ćutim kao i svi ostali. Ne smem da branim kera a brate i kriv je. Ovo do sada nije radio pa je zato moralo da se postavi na mesto u samom početku. :dash:

Sta sam ja to napisao kad se vec ljutite? Nisam ja rekao da ne treba da se pomogne pocetnicima. Ako nevalja sto ja kazem nema jeda pitajte nekog ko zna. Necu ja vise da uvredim nikoga.

Migora, uopšte se ne ljutim. Pogrešno si me shvatio. Naprotiv,volim što smo svi na forumu i ispomažemo se. Možda nisam jasno napisala ono što sam htela reći,pa :bye:izvini

a ovde je lena ugledala macku...haha...dobar strip hvala gdjo ljljo..sad ce u februaru da se pari,ko bog,taman kucici na prolece...probacu da nadjem sto crnjeg muzjaka.Kad bi mes ziveo u mitrovici ne bi ni razmisljoon bi sigurno bio muzjak.

Lena će u 02.2009. imati 14-15 meseci. Ja ne znam kod NO kako to ide ali mi nekako zvuči rano a ti se raspitaj. I zovi kinološki savez i pitaj šta treba ženka a šta mužjak da imaju od ocena da bi bez problema kao vlasnik keruše prijavio leglo.Kod bretonaca ženka treba da ima ocenu iz estetike a mužjak i iz estetike i iz rada. Ne znam da li je tako i kod NO a za prijavu legla i parenje pitaj odgajivača od koga si Lenu uzeo.
Ova pohvala za Meša je super ali ne znamo da li ostati ovako crn ili će pobraoniti.Videćemo:bye:

Back