Nemacki ovcar

Meni je receno kada hranim psa sa royal caninom i Hill`s om da nema potreba da vitaminima...jer ja ta hrana vec izbalansirana i nema potrebe davati ...moze vise da steti nego da pomaze...nije ta hrana za dzabe 450 din 1 kg....naravno ja mu dajem od 3 obroka 1 uvek mu dajem hranu iz kuce koje sme da jede..kacamak,hleb,supu itd..

U pravu si i to važi za većinu rasa, ali za NO moraš davati kafortan ili neki drugi kalcijum jer su oni specifičan razvoj skeleta. Meni je 5 različitih vet.reklo da pored kalcijuma u granulama (iako je ta hrana izbalansirana) moram mu davati kafortan ali ne onoliko koliko piđe na kutiji već manje pošto dobija kalcijum i kroz granule. U teoriji dovoljno im je ono što je u granulama a u praksi svi kažu da im se doda još malo kalcijuma posebno u periodu kada dižu usi a istovremeno im ispadaju mlečni zubi i niču stalni.Onda im organizam troši kalcijum na tri strane uši, zube i skelet što moraš proznati nije slučaj sa većinom drugih pasa. Mešu ne fali ništa, vidiš da svi kazu da je dobar a ja sam tako radila ne zato što vet.kaze već zato sto smatram logičnim.
Sinoć je bio vet.da mu pogleda nogu jer povremeno ćopa (nagazila ga doga u igri), kaze da je istegao ligamente u ramenom pojasu i da će proći samo od sebe, usput ga je celog ispregledao i kaže da je super. On je ljudi kao uključen u struju, svaki dan nešto novo izmisli, menja ćud i kao on nešto ozbiljno počinje da čuva dvorište. Počinje da biva svojeglav i pravi se lud na komandu ali kad potrefiš intonaciju (odesečno i strogo) posluša. Blenta, smešan je. I jak je kao bik. Ja na snagu ne mogu da ga savladam ali na komandu mogu.:bye:

Poslednja izmena:
Sto se tice tih vitaminskih dodataka, ja nisam Ikasu davao injekcije kalcijuma, ali na svaka 3-4 dana mu dajem preparat koji se zove VETA-EKO-MULTI-KOSVIT+Selen (jedna vrsna kasika). Peparat je za sve vrste domacih zivotinja i daje se bas u periodu razvoja radi preventive i sprecavanja odredjenih deformiteta. To mu dajem iako ga hranim Royalovom hranom, a pored toga mu dajem i mleko, a u poslednje vreme jogurt.
Preparat se mesa sa hranom a sadrzi: Vitamine a, d, e, c ..amino kiseline, cink, kobalt, bakar, Fe, Antitoksin, Kalcijum (udeo Kalcijuma je najveci) i Selen (neki put pomislim da moze da dobije hipervitaminozu :think:). Pa mozete probati i sa ovim...Svakako mislim da u periodu razvoja treba pojacati doze Kalcijuma, bez obzira sto njega ima u granulama.

Sto se tice tih vitaminskih dodataka, ja nisam Ikasu davao injekcije kalcijuma, ali na svaka 3-4 dana mu dajem preparat koji se zove VETA-EKO-MULTI-KOSVIT+Selen (jedna vrsna kasika). Peparat je za sve vrste domacih zivotinja i daje se bas u periodu razvoja radi preventive i sprecavanja odredjenih deformiteta. To mu dajem iako ga hranim Royalovom hranom, a pored toga mu dajem i mleko, a u poslednje vreme jogurt.
Preparat se mesa sa hranom a sadrzi: Vitamine a, d, e, c ..amino kiseline, cink, kobalt, bakar, Fe, Antitoksin, Kalcijum (udeo Kalcijuma je najveci) i Selen (neki put pomislim da moze da dobije hipervitaminozu :think:). Pa mozete probati i sa ovim...Svakako mislim da u periodu razvoja treba pojacati doze Kalcijuma, bez obzira sto njega ima u granulama.

Ti mu daješ i vitamine i kalcijum a ja samo kalcijum svakodnevno u tabletama a jednom mesečni injekciju vitamina (vitoligam). Vet kaže da ga i oni uzimaju (mislim ljudi) kada im opadne imuni sistem od premora,virusa itd i to na kockicu šećera nekoliko kapi zavisno od težine. Ako ti je pas ispravio zadnje noge, počeo sam da skače onda su mu kukovi u redu kao i kosti. Sa 6.meseci treba sam da uskoči u kola kada mu otvoriš vrata i da počne da skače uvis ako mu nešto držiš da dohvati. Ali tek kada ker krene sam to da radi. Nikako ga terati jer on instiktivno zna kada to može da uradi. Mnogi vlasnici No nemaju strpljenja da dočekaju vreme kada će njihov pas biti spreman za izvodjenje vratolomija pa pokušavaju sve da ubrzaju i upropaste psa. Ovo su saveti koje sam ja dobila od dugogodišnjeg odgajivača NO.I čovek je u pravu jer Meš nije hteo sam da uskoči u kola već na sedište stavi samo prednje šape a mi mu podižemo dupe. Onda je odjednom sam uleteo u kola a sada me preskače ako sedim sa njim pozadi. Blenta moja. Zato savet mladima ne žurite. Sve ima svoje vreme. Kada sam gledala Migorine pse kako skaču kroz obruč, preskaču prepreke sumnjala sam da će ovaj naš trut ikada nešto slično uraditi, ali uradiće kada za to dodje vreme.:bye:

Ikas je jos pre mesec dana poceo da skace :super:
Pre dve nedelje me je bas iznenadio skocivsi na bracni lezaj preskocivsi i mene, jer sam spavao (zbog slicnih vratolomija morali smo ga staviti u box)...Inace zbog jacanja zadnjih nogu treba postaviti prepreku visine oko 40 cm tamo gde se krece, kako bi je pas u toku dana preskakao.
Nikako ne treba dozvoljavati uzdizanje na zadnje noge, jer ih tako deformise sto je cest slucaj kod NO....:bye:

Ikas je jos pre mesec dana poceo da skace :super:
Pre dve nedelje me je bas iznenadio skocivsi na bracni lezaj preskocivsi i mene, jer sam spavao (zbog slicnih vratolomija morali smo ga staviti u box)...Inace zbog jacanja zadnjih nogu treba postaviti prepreku visine oko 40 cm tamo gde se krece, kako bi je pas u toku dana preskakao.
Nikako ne treba dozvoljavati uzdizanje na zadnje noge, jer ih tako deformise sto je cest slucaj kod NO....:bye:

Bravo za Ikasa. Meš je malo usporio po tom pitanju jer ga je čim se malo napregne mučila prednja šapa (i to traje skoro mesec dana) ali u zadnjoj nedelji je pošašavio valjda zato što mu je noga bolje. Zar nije rano za preskakanje prepreka? Meš to ne sme zbog prednje noge i vet kaze da ga ne forsiramo da na nju doskače još neko vreme ali nevezano za ovaj problemčić mislim da je rano. Rekli su nam do 9 meseci skelet krt i nikakvo naprezanje, u smislu skakanja uvis, vučenja i trčanja pored bicikle, istrčavanja, šprinta, nosenja guma i tereta uzbrdo itd.Samo loptica po zemlji, nikako uvis, i šetnja i nadvlačenje konopca, priprema za dresuru (stani,dodji,donesi,čekaj,pa stajanje u stavu i sl.) Nakon toga lagano trčanje, kas svakog dana , prvo 500m nekoliko dana, pa malo više opet nekoliko dana, pa još više, pa pored bicikle itd. Tek kada napuni godinu dana počinje pravi trening. Možda grešim ali ja sam ovako shvatila. Kako napreduje Ikas, da li ste nešto konkretno uradili po pitanju straha i lajanja?:bye:

Bravo za Ikasa. Meš je malo usporio po tom pitanju jer ga je čim se malo napregne mučila prednja šapa (i to traje skoro mesec dana) ali u zadnjoj nedelji je pošašavio valjda zato što mu je noga bolje. Zar nije rano za preskakanje prepreka? Meš to ne sme zbog prednje noge i vet kaze da ga ne forsiramo da na nju doskače još neko vreme ali nevezano za ovaj problemčić mislim da je rano. Rekli su nam do 9 meseci skelet krt i nikakvo naprezanje, u smislu skakanja uvis, vučenja i trčanja pored bicikle, istrčavanja, šprinta, nosenja guma i tereta uzbrdo itd.Samo loptica po zemlji, nikako uvis, i šetnja i nadvlačenje konopca, priprema za dresuru (stani,dodji,donesi,čekaj,pa stajanje u stavu i sl.) Nakon toga lagano trčanje, kas svakog dana , prvo 500m nekoliko dana, pa malo više opet nekoliko dana, pa još više, pa pored bicikle itd. Tek kada napuni godinu dana počinje pravi trening. Možda grešim ali ja sam ovako shvatila. Kako napreduje Ikas, da li ste nešto konkretno uradili po pitanju straha i lajanja?:bye:

Za prepreke smo dobili preporuku od dresera cija je specijalnost NO, ali nikakvo forsiranje...cisto kada mu se, cefne par preskoka u toku dana. I nama je receno da se nikako ne forsira dok ne stasa...Ja sam postavio prepreke oko 20 cm visine (naredjao panjeve nasred dvorista...nikakav napor,a ipak blag i koristan trening za njega).
Sto se socijalizacije tice radimo na tome...setamo ga svakodnevno,a pocecu da dovodim i ljude koje do sada nije upoznao pa polako...sto se pasa tice najbolje resenje bi bilo kada bih imao poznanika koji ima psa pa da se Ikas malo druzi..Problem su lutalice (kojih u Smederevu ima prilicno) koje laju cim ugledaju psa, pa onda zalaje i Ikas...Ubedjujem suprugu da kupimo i jednu zenku ;) , ali mi za sada tesko ide...:bye:

Za prepreke smo dobili preporuku od dresera cija je specijalnost NO, ali nikakvo forsiranje...cisto kada mu se, cefne par preskoka u toku dana. I nama je receno da se nikako ne forsira dok ne stasa...Ja sam postavio prepreke oko 20 cm visine (naredjao panjeve nasred dvorista...nikakav napor,a ipak blag i koristan trening za njega).
Sto se socijalizacije tice radimo na tome...setamo ga svakodnevno,a pocecu da dovodim i ljude koje do sada nije upoznao pa polako...sto se pasa tice najbolje resenje bi bilo kada bih imao poznanika koji ima psa pa da se Ikas malo druzi..Problem su lutalice (kojih u Smederevu ima prilicno) koje laju cim ugledaju psa, pa onda zalaje i Ikas...Ubedjujem suprugu da kupimo i jednu zenku ;) , ali mi za sada tesko ide...:bye:

A da li ste imali nekada muzjaka i ženku zajedno?
To za drugara je mnogo dobra stvar i puno znači psu. Ne znam da li u Smederevu idete na šetalište ili imate neko mesto gde se okupljaju kerovodje ali bi dobro bilo da nadješ bar povremeno drugara za šetnju i igru. Meš prilazi svim psima a ljudima ako mu se obrate pa makar rekli i "joj". Ali on je iz čopora kod odgajivača došao u čopor kod nas tako da ova naša tri kera bi bila najsretnija kada bi svako od nas imao po tri ruke da ih maziš istovremeno.
A prepreke ne moram da postavljam jer imam niske grmove ruža koje dotični gospodin preskače i pritom malo i omlati. Ali sam probala da prolazi kroz obruč, znaš onaj što deca vrte oko struka. On lepo prodje par puta a onda uhvati da ga glodje i još imam problem kad hoću sa njim da radim jer moram Mazu i Mašu da zatvorim u kuću. One mu skreću pažnju i učestvuju tako što uredno stanu u red za nagradu.:rotf:

Kako je LEP!!!

Evo i mog prasca, odmara
03022008540-1.jpg

Evo i moga dzukca (Leo)sada ima 3.5 meseca ....usi su mu se digle, 2 prednja zuba u gornjoj i donjoj vilici su mu ispala i opet izrasla..ima 21 kg....

hpim2460vh9.jpg
[/URL][/IMG]
hpim2459ch8.jpg
[/URL][/IMG]
hpim2462zo3.jpg
[/URL][/IMG]
hpim2468dm6.jpg
[/URL][/IMG]
hpim2469gu1.jpg
[/URL][/IMG]

CD122-1.jpg

SEVE od 5 meseci i NOLE (sad pokojni) uvek se ona druzila sa pametnim psima dokazanim u radu;) tako da i ona sad ''radi'' kao ludaca.rekao sam joj SEVE u ovom dvoristu svi su nesto uradili nemoj da me ti obrukas!!!:hahaha:
DSCI0005-5-1.jpg

Evo je sad.

Poslednja izmena:

Back