Nemački lovni terijer

Aruena*

Buduća legenda
Poruka
34.078
Muž je kupio terijerku za lov pre par meseci i sada ima 10 meseci.
Pokušali smo da je spojimo sa psom kog smo udomili sa ulice i ona se stalno tuče. Skače za vrat i hoće da davi.
Neki iskusni lovci su predložili da ju dovede kod odraslih lovačkih pasa da ju nauče kako treba da se ponaša u lovu. Nama je žao da dobije batine ali ako je to rešenje neka bude.

Šta vi mislite, kako se takav pas socijalizuje?
Prema nama je prava maza ali kad vidi nekog drugog psa, tuča.

Odneli smo je na salaš gde su pored njenog boksa smešteni jazavičar i terijerka. Nekako je prošla kroz ogradu i pobila se sa njima. Sreća pa je neko bio tu i razdvojio ih.

Naš prvi terijer kojeg smo imali pre 15 godina je pobegao. Ne mogu da prihvatim da nismo bili dobri prema njemu, mazili smo ga i pazili. Svaki dan vodili u šetnju. Uvodili ga u kuću, čak je po nekad i prespavao kod nas.

Kad je utekao, otišao je pravcu gde smo ga uvek šetali i nikad ga nismo našli. Mislim, da ga je neko od vikendaša zatvorio u svom dvorištu.

To moze da prodje samo kod profesionalnog trenera. Ovo su izuzetno prgavi i svojevoljni psi koji su ujedno i jedni od najagresivnijih i najpametnijih. Nemoguce ih je dresirati batinama i to nikako ne predlazem. Pas se lagano nogom ili stapom odgurne tako sto se pomeri u predelu trupa, ili se tu dvaput potapshe. Nikako se ne tuce niti bije niti se povredjuje. Mora da razume ko je gazda jer ovo ne samo sto su teritorijalni psi, vec su i izuzetno protektivni.

Ovaj pas mora da zna da reaguje na odredjena naredjenja, a dresira se tako sto se drzi u predelu vrata i usmerava na metu. Mora da se drzi sve dok se ne iza naredjenje da napada, a tada ce da strmoglavo pohita ka meti. Nazalost, skoro je pa nemoguce uciti terijera da ne ubija davljenjem, jer to im je u prirodi. Oni su odlicni protiv pacova i ostalih stetocina, pogotovo na poljanama ili selima.

Da bi zaista bio lovac, potrebna je dresura profesionalna, ali ako je vec toliko odmaklo u dresuri, smatram da treba sto pre to poceti kako bi nesto moglo da se izvede. Pitanje je kako ce da pas reaguje na dresera, ali nije poenta samo u tome kakav je pas jer pas slusa gazdu, a gazda ako popusta, ako ne drzi disciplinu, ako dozvoli psu da ide ispred ili ako mu pokaze da moze da radi sta god zeli, pas ce se ulenjiti i nece slusati naredjenja. Bilo koji pas, zapravo, ce tako postupati. Mora da nauci od malena.

Pozdrav od vlasnika terijera.

To moze da prodje samo kod profesionalnog trenera. Ovo su izuzetno prgavi i svojevoljni psi koji su ujedno i jedni od najagresivnijih i najpametnijih. Nemoguce ih je dresirati batinama i to nikako ne predlazem. Pas se lagano nogom ili stapom odgurne tako sto se pomeri u predelu trupa, ili se tu dvaput potapshe. Nikako se ne tuce niti bije niti se povredjuje. Mora da razume ko je gazda jer ovo ne samo sto su teritorijalni psi, vec su i izuzetno protektivni.

Ovaj pas mora da zna da reaguje na odredjena naredjenja, a dresira se tako sto se drzi u predelu vrata i usmerava na metu. Mora da se drzi sve dok se ne iza naredjenje da napada, a tada ce da strmoglavo pohita ka meti. Nazalost, skoro je pa nemoguce uciti terijera da ne ubija davljenjem, jer to im je u prirodi. Oni su odlicni protiv pacova i ostalih stetocina, pogotovo na poljanama ili selima.

Da bi zaista bio lovac, potrebna je dresura profesionalna, ali ako je vec toliko odmaklo u dresuri, smatram da treba sto pre to poceti kako bi nesto moglo da se izvede. Pitanje je kako ce da pas reaguje na dresera, ali nije poenta samo u tome kakav je pas jer pas slusa gazdu, a gazda ako popusta, ako ne drzi disciplinu, ako dozvoli psu da ide ispred ili ako mu pokaze da moze da radi sta god zeli, pas ce se ulenjiti i nece slusati naredjenja. Bilo koji pas, zapravo, ce tako postupati. Mora da nauci od malena.

Pozdrav od vlasnika terijera.

Hvala na pomoći! Ipak mora na dresuru kod profesionalca. To mi je mnogo bolja varijanta nego da ga socijalizuju stariji lovački psi kako su lovci predlagali.

Slažem se sa N3Wz u potpunosti.
Ako ste ga uzeli sa 7 meseci, a onda još i mazili i uvodili u kuću, tj. pravili mazu od njega, biće veoma teško.
Takvi psi se dresiraju bukvalno od malih nogu.
U ovom slučaju zaista samo profi dreser ako može nešto da uradi.
Lovački pas je radni pas, njega ne treba maziti kao druge pse koje imate.
On ima svoj zadatak i to treba da radi.
Trebalo bi da ima odvojen boks i ne uvoditi ga u kuću niti praviti psa s kojim će se deca igrati.

Osnovna dresura je potrebna za svakog psa, to možete sami, ali ovde ste zakasnili, zato ili profi dreser ili
da ostane kućni ljubimac :D
Batine nikako što se socijalizacije tiče. To će vam se kad-tad obiti o glavu.
Polako i strpljivo radite sa njim i drugim psom dok ga ne prihvati.

Hvala Kiki.
Probaćemo sa dresurom ako uspe.

Ви сте њега баш за лов узели?

Ми смо имали немачку теријерку, али није била агресивна према другим псима.

Додуше, она је била кућни љубимац, али је таманила мачке и пацове само тако.

То је инстинкт, ухвати за врат, шкљоцне вилица и не пушта 60 секунди, ни ако јој главу одсечеш.

Њеног сина је тата водио у лов, без дресуре, није био агресиван према осталим ловачким псима, али знам да тата није користио пушку, а доносио је зечеве које је зврк сам ловио.

Претпостављам да агресија код вашег пса потиче из љубоморе, јако штите своју територију, ми смо једва спашавали канаринца :lol:

Исти смо и ми, не волимо дресиране кучиће, али ако њима треба за лов...не знам, мени жао...

Ako je daju lovcima, ona će da pobegne....mogu da se kladim....Što se tiče same dresure poslušnosti, ja ne bih mogao tek tako da dam sad ovog mog štenca, iako je nemoguć....ali on je još štenac...5 meseci...ako sam ga sa nepuna 4 meseca naučio komandu sedi i da pruži šapu i pozdravi...izguraću i ostalo.... da ne pričam da nešto alavije u svom životu nisam video...(labrador).... a mogao bih i da se zezam pa da ga dam tartufarima na obuku...al što imam psa.. da bude kutjni jubimac....

Možda će nekome da zvuči ne znam kako....al moj prvi pas je bio nlt... bio sam klinac...sa njim sa "razgovarao" pogledom... retko inteligentno kuče..
Lovci ih zlopupotrebljavaju jer su srčani... posle se čude što im zapale ili su agresivni toliko da ne mogu da ih kontrološu......mislim da je to rasa koja se najviše zloupotrebljava....kod nas.

Poslednja izmena:
:)

Terijere i inace "bije glas" da su tvrdoglavi ...

:think:

Rad ovog gospodina mi se cini veoma korektnim i strucim :

Pregledajte malo njegove priloge i uverite se i sami ...

:)

PS :

Nije EPP i "ne podleze Pravilniku ovog Foruma" ...

Da, ali kod tako plemenitih pasa lovci primenjuju silu... to je njima dresura nlt-a..... Odgledao sam ovak snimak, malo sam preskočio..... rekoh, na treće ponavljanje, uz nagradicu je naučio sedi i daj šapu (teeeško štene je bio sa 3, 5 meseca)... i to ne kroz dve odvojene komande, zajedno brate: sedi, daj šapu...tako, brao, dobar pas.....
kako ga uči ovaj...u 20 ponavljanja??? I 20 minuta...ša je pas, gloop? Čemu služi komanda "pravi se mrtav"....šo da se pravi mrtav, da se zabavljamo???
Aportiranje lovačkim psima i tragačima je urođeno, kad sam mu dao lopticu u stanu...sam je doneo..i donosio da je bacam ponovo..nisam reč rekao, sam je tražio......isto smo odmah radili u parku...nije imao problema sa povodcem... imao je protiv flexija, koji sam mu stavio da vidim kako ide kod skroz malog tj mladog psa...glup potez sa moje strane... ( : ..vozio se automobilom odmah posle 2 injekcije....
al to je veći pas od NLT-a.....NLT ne može da se kupi hranom... labrador može i masnim ćebetom....a sila nlt-u budi il agresiju prema svima ili poriv da ode... sa ovim mojim labom moram da vežbam hod uz nogu, ubi me cimajući i da ne naskače na ljude i naročito sitnu decu!!! (koji pokažu iole interesovanje)..... msm, znam da će da prođe za mesec-dva, al je teško podneti, sad već ima oko 25 kg sa 5 meseci..blago nama....

- - - - - - - - - -

to cima ko bager.. ( :

- - - - - - - - - -

E, kako se informišem i skupljam info...isto preko yt...gledam šta drugi rade...mada mi svi govore da je to normalna razigranost štenaca...što sam znam....al bih ja malo da ubrzam....vidim da može....mnooogo strpljenja i rada nešto manje sa psima...

Poslednja izmena:
Ви сте њега баш за лов узели?

Ми смо имали немачку теријерку, али није била агресивна према другим псима.

Додуше, она је била кућни љубимац, али је таманила мачке и пацове само тако.

То је инстинкт, ухвати за врат, шкљоцне вилица и не пушта 60 секунди, ни ако јој главу одсечеш.

Њеног сина је тата водио у лов, без дресуре, није био агресиван према осталим ловачким псима, али знам да тата није користио пушку, а доносио је зечеве које је зврк сам ловио.

Претпостављам да агресија код вашег пса потиче из љубоморе, јако штите своју територију, ми смо једва спашавали канаринца :lol:

Da, kupljena je za lov.
Postala je agresivna na druge pse kad smo udomili jednu kuju. One su odvojene, ne mogu da se vide ali čuju jedna drugu.
Dešavalo se da kad hranimo terijerku ona uspe da pored nas šmugne iz boksa i pravo kod ove druge. Dok mi stignemo ona joj je već za vratom. Ova druga još uvek nema boks nego je na lancu.
Dva, tri puta se to desilo, uspeli smo da ih odvojimo.

Рекла сам ти, штити територију...мени је жао да је дресирате, ја код теријера управо то и волим, што имају своју личност...дивљи, препаметни, прелепи :heart:

Деца су ти паметна, да кажеш мужу да их послуша...
И да и форумаши навијају за кућног љубимца, јачег аргумента од тога нема :lol:

Evo je, slika od letos.

GvTWZF2.jpg

Јооој, сад си ме подсетила на моју теријерку :sad2:

Па, како, бре, ово да дресирате, анђео умиљати :heart:

Back