- Poruka
- 35.611
Plete džempereGde ti je Vesna Pešić?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Plete džempereGde ti je Vesna Pešić?
Meni? A tebi?Gde ti je Vesna Pešić?
Они рекоше услов који се мора испунити да би били у ЕУ- признање косова од стране СрбијеDakle, hteli, ne hteli, moramo na neki način biti deo te EU....
Goran Svilanović, Boža Đelić, Mlađen Dinkić, Zoki Bunda? To ti je 30 milijardi eura u komadu. Krmivo p rt odukt? Ma ajte, molim vas.Meni? A tebi?
Zato ćacilend. Da ne kradu itisone, piksle i Pajovića slike.A nama?![]()

Izvire iz svega što pišešGde si ti to pročitao molim te lepo?? Je l moguće da ovo pišeš posle mojih postova? Mito, nisu ljudi ni ćoravi ni nepismeni da ne umeju da razumeju pročitano.
Светска економска криза 2008–2012 била је најтежа финансијско-економска криза након Велике депресије. Почела је 2007/2008. у САД као финансијска криза, а затим се проширила на цео свет, прерасла у дубоку рецесију и касније у дужничку кризу еврозоне (2010–2012).Ma kakvi, 2008-2012, to je bio Raj & Eden i Obećana zemlja.
I broji bele listiće, je.ali je beli listići.Plete džempere![]()
Međutim dotična EU to prosto ne namerava: sad kažu i Albanija pravna država (gradonačelnik Tirane vlada iz zatvora u koji je smešten zbog klasičnih mafijašluka, kao na Siciliji), a Ukrajina i Moldavija su demokratije koje nemaju problema sa susedima pa se u paketu primaju i oni…Dakle, hteli, ne hteli, moramo na neki način biti deo te EU....
Kako da ta kriza uopšte nije izazvala recesiju u Poljskoj a u reformističkoj Srbiji proizvela totalni bankrot?Светска економска криза 2008–2012 била је најтежа финансијско-економска криза након Велике депресије. Почела је 2007/2008. у САД као финансијска криза, а затим се проширила на цео свет, прерасла у дубоку рецесију и касније у дужничку кризу еврозоне (2010–2012).
1. Узроци кризе (корени у САД)
a) Subprime хипотекарни кредити
Банке су масовно давале ризичне кредите грађанима са слабом кредитном способношћу.
Када су клијенти престали да отплаћују дугове, банке су почеле да трпе огромне губитке.
b) Финансијска дерегулација
Инвестиционе банке су слободно трговале сложеним хартијама од вредности (MBS, CDO), повезаним са хипотекама.
c) Пуцање „балона“ некретнина
Цене кућа у САД нагло су расле, а онда драматично пале 2006–2008.
То је изазвало домино-ефекат у финансијском систему.
d) Недовољан надзор
Ризици су били потцењени, а осигуравајуће куће попут AIG-а издавале су огромне гаранције без покрића.
2. Ширење кризе (2008–2009)
Колапс финансијских институција
- Пропаст Lehman Brothers (септембар 2008) – највећи банкрот у историји финансија.
- Државно спасавање банака широм света (САД, Велика Британија, Немачка, Француска…).
Пад глобалне производње и трговине
- Пад индустрије и извоза у Кини, Немачкој и Јапану.
- Успоравање инвестиција и раста.
Незапосленост
- Милиони људи широм света остали без посла.
- У ЕУ и САД државе су спроводиле програме подстицаја и спасавања.
3. Други талас: Дужничка криза еврозоне (2010–2012)
Криза се 2010. наставила као криза државних дугова у Европи.
Земље најтеже погођене:
- Грчка – де факто банкрот; три пакета међународне помоћи.
- Ирска – колапс банкарског сектора.
- Португал – пад економије и висок дуг.
- Шпанија и Италија – притисци на обвезнице и банке.
Последице у ЕУ:
- Смањење плата и пензија у кризним државама.
- Пореске реформе, „мере штедње“ (austerity).
- Миграција младих и квалификованих радника из јужне Европе.
4. Последице светске кризе 2008–2012
Глобалне:
- Највећа рецесија од 1930-их.
- Пад БДП-а у многим земљама.
- Огромни државни трошкови за спасавање банака.
- Пораст јавних дугова.
- Промена финансијских правила (Dodd-Frank у САД, јачање надзора у ЕУ).
Друштвене:
- Незапосленост, губитак домова, сиромаштво.
- Пад поверења у финансијске институције и владе.
- Раст популистичких покрета у Европи и САД.
5. Зашто се криза завршила око 2012?
- Централне банке (ФЕД, ЕЦБ) увеле су програме quantitative easing – упумпавање новца.
- Стабилизација банкарског сектора.
- Пад каматних стопа и постепени опоравак тржишта некретнина.
- Међународни спасилачки програми за европске земље.
Ако желиш, могу да ти направим:
кратак школски састав
презентацију (PowerPoint стил)
резиме за учење
упоредну анализу криза 1929 и 2008
Како желиш да наставимо?
Nema, to sve pokrali trenutni ''stanari elitnog slobodnog dela Srbije''Zato ćacilend. Da ne kradu itisone, piksle i Pajovića slike.![]()
Nisu slučajno tu sve profesionalci pokupljeni iz KPZ Sve sns koalicioni partneriGoran Svilanović, Boža Đelić, Mlađen Dinkić, Zoki Bunda? To ti je 30 milijardi eura u komadu. Krmivo p rt odukt? Ma ajte, molim vas.
Pu, mamu im banditsku.Nema, to sve pokrali trenutni ''stanari elitnog slobodnog dela Srbije''Nisu slučajno tu sve profesionalci pokupljeni iz KPZ
![]()
![]()
Onaj što sns organizovao? JuZato ja ne volim narod. Miting za KiM plavuše iz DS ukradu patike. I ne samo one, gomila mutanta krala.

Svi koji na TVOM mitingu urade bilo šta kompromitujuće su po definiciji ubačeni elementi, zar ne?Onaj što sns organizovao? Ju
![]()
Mislim da je onaj pošteni neobavešteni organizovao i pobegao u Rumuniju.Onaj što sns organizovao? Ju
![]()
Jel sns miting "kosovo za patike?"Zato ja ne volim narod. Miting za KiM plavuše iz DS ukradu patike. I ne samo one, gomila mutanta krala.

Gledajući unazad par decenija, oni svi ''neobavešteni''Mislim da je onaj pošteni neobavešteni organizovao i pobegao u Rumuniju.

Šta kaže Her Švabo?Troclana porodica znaci dvoje rade a troje troše. Dakle 1700 podelis na dva i dobijes 850€.
Podaci su za 2024, a tada je medijalna zarada u Srbiji bila oko 600 evra (min 50% zaradjuje toliko), tako da ima logike da je prag 850 evra za ulazak u 10% najboljih primanja.
Ali opet, ne ulaze u kalkulaciju pojedinacna vec zbirna porodicna primanja jedne troclane porodice.
Pre da pitaju Putina...Šta kaže Her Švabo?
Koliko je mogao da kupi za 20€ u Njemačkoj dok je Tadić bio na vlasti a koliko može sad kad je Vučić?
Kod Putina nije euroPre da pitaju Putina...
Ne ljuti se na mene što mislim da će i budući biti takvi.Gledajući unazad par decenija, oni svi ''neobavešteni''
![]()