Немачка замрзава развојне пројекте у Републици Српској

комшија

Stara legenda
Poruka
90.996
1649412422282.png




Немачка замрзава развојне пројекте у Републици Српској


677z381_w_56874264.jpg

Немачка министарка за развој Свења Шул

07.04.2022.

Немачка влада је због сецесионистичке политике у Републици Српској суспендовала четири развојна инфраструктурна пројекта за које је било издвојено 105 милиона евра, изјавила је немачка министарка за развој Свења Шулце.

Шулце је јуче на пленарној седници доњег дома немачког парламента, Бундестага, рекла да постоји сагласност Берлина и Европске комисије да треба повући конзеквенце из националистичког и сепаратистичког курса и да је зато њено министарство обуставило припрему тих пројеката у РС „све док не одустане од свих сецесионистичких тежњи”.

Шулце је, међутим, нагласила да држави Босни и Херцеговини треба и даље помагати, како би она постала отпорнија на спољне утицаје, објављено је на сајту немачког Министарства за економску сарадњу и развој.

Прецизирала је да је Немачка од 1999. године за БиХ издвојила 833 милиона евра развојне помоћи и нагласила да ће та развојна сарадња бити и настављена, пренео је портал Еурактив Србија.

„Та земља је упркос свежим ранама из прошлости, заједно са међународном заједницом поставила прве темеље функционалне државе и значајно унапредила услове живота својих становника”, рекла је Шулце у расправи поводом 30. годишњице почетка рата у БиХ, коју је обојио и рат у Украјини.

„Рат руског председника Путина против Украјине је прва агресија на неку земљу у Европи од Другог светског рата. Али то није први рат на европском тлу од 1945. Још 1991 имали смо крваве ратове у бившој Југославији, прво у Словенији, па у Хрватској”, рекла је Шулце, додајући да је затим рат избио и у БиХ.

Према њеним речима, сада, после 30 година, опет постоји опасан развој догађаја у Босни и Херцеговини. „Сеператистичке тежње Републике Српске гледам са великом забринутошћу”, рекла је Шулце.

„Оне не угрожавају само стабилност БиХ. Управо у овој ратној ситуацији у Украјини прети ланчана реакција на Западном Балкану, па и шире”, оценила је немачка министарка.

„Русија је у протеклих 30 година из најразличитијих разлога подржавала сепаратистичке тенденције у партнерским земљама као што су БиХ, Молдавија и Грузија. Тога треба да будемо свесни и морамо се доследно одупрети свим тенденцијама политичке и економске дестабилизације у Европи”, рекла је Шулце.

Она је поновила да Немачка влада подржава приближавање целог Западног Балкана и источног партнерства Европској унији, додајући да то дугује не само жртвама ратова, него и људима који су жељни безбедности и бољег живота.

Државна секретарка за Европу Ана Лирман поновила је у Бундестагу да се немачка влада залаже за санкције против српског члана трочланог председништва БиХ Милорада Додика.

link

Danke Deutschland, хвала Њемаћкој! Према рушитељима мира се мора наступати оштро. Санкције су из раја изишле!
 
Kad kažu razvojne projekte rekao bi neko obrazovne institucije, ekonomiju, istraživanja u zdravstvenom sektoru.. Ono zgrade...
To su finese novogovora. retko kad, osim ako se baš zainatiš, dođeš do informacija o tome što se sve finansira i koji programi su u opticaju. nekad jedino po vremenu na Tv shvatiš da se sprovodi određeni program, kao programi za prava dece, žena, Roma ili sličnih kategorija.
 
To su finese novogovora. retko kad, osim ako se baš zainatiš, dođeš do informacija o tome što se sve finansira i koji programi su u opticaju. nekad jedino po vremenu na Tv shvatiš da se sprovodi određeni program, kao programi za prava dece, žena, Roma ili sličnih kategorija.


A hoces li zabraniti izvoz srpskih proizvoda u Nemacku?
 

Back
Top