Nemačka:Obaveštajna služba štitila neonaciste

Poruka
23.163
Nemačka:Obaveštajna služba štitila neonaciste

Šef obaveštajne službe Hajnc From podneo je ostavku nakon što je priznao da je njegova agencija uništavala fajlove o neonacističkoj ćeliji koja je više od decenije ubijala imigrante.


Ostavka Froma poslednja je u nizu neprijatnosti za nemačku obaveštajnu služnu u vezi sa slučajem "Nacional-socijalističko podzemlje" (NSU), koji je bio otkriven posle više od decenije uprkos ubistvu 10 ljudi, većinom turskih imigranata, što se saznalo u skandalu koji je potresao zemlju prošle godine.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da će From krajem jula napustiti svoje mjesto, na kojem je bio od 2000. godine.

Nemačke službe kažu da nema indikacija da je From naredio uništenje fajlova, ali da on preuzima odgovornost i za druge nepravilnosti.

Volfgang Bosbah, član vladajućih demohrišćana, rekao je listu "Velt" da je From bio branilac Ustava, a ne Džejms Bond, dodajući da su on i drugi poslanici u parlamentu pozvali na brzu i temeljitu istragu.

Nemački mediji javili su da je zvaničnik koji je radio u obaveštajnoj službi osumnjičen da je uništio fajlove o operaciji regrutovanja desničarskih doušnika, dan nakon što se u javnosti pojavila informacija o umešanosti NSU u ubistva.

From je rekao listu "Špigl" da je uništavanje dosijea u ovom slučaju nanelo veliku štetu reputaciji njegove agencije, koja je poznata u Nemačkoj kao Savezna kancelarija za zaštitu i Ustav.

Uprkos ostavci, očekuje se da će se From pojaviti kao svedok u slučaju NSU pred parlamentarnim odborom kasnije ove sedmice.

Nemački tabliod "Bild" saznaje da će Fromov zamenik Aleksander Ajsfogel biti novi šef Savezne službe za zaštitu ustava i da će From, star 63 godine i član Socijaldemokratske partije, otići u prevremenu penziju.

Nemci, optereći nacističkom prošlošću, bili su užasnuti vestima od prošle godine da su troje neonacista iza ubistava osam turskih imigranata, jednog grčkog i jednog policajca u periodu od 2000. do 2007.

Krivica NSU izbila je na svetlo dana nakon što su dvoje iz te grupe počinili samoubistvo nakon neuspjele pljačke banke prošle jeseni. Treći član grupe kasnije je uhapšen.

Kancelarka Angela Merkel javno se izvinila porodicama žrtava zbog nemara i grešaka koji su omogućili ćeliji NSU da deluje nekažnjeno tako dugo.

U NSU su, sudeći prema medijima, bili jedan profesorski sin, jedan pomoćni građevinski radnik i jedna baštovanka.

Najmanje njih troje, baštovanka Beata Čepe Z. (36), pokojni Uve Mundlos (38) i Uve Benhart (34), koji su živeli u Cvikau, u jednoj staroj, lijepoj vili, a novac zarađivali krađama, kao grupa NSU poslednjih desetak godina ubijali su strance po Nemačkoj.

Mindlos i Benhart su krajem prošle godine izvršili samoubistvo, a Čepe je u jednom istražnom zatvoru.

http://www.mondo.rs/s250405/Info/Nemacka-Obavestajna_sluzba_stitila_neonaciste.html
v250405p0.jpg
 

Back
Top