Nemacka kolonizuje EU : Prve zrtve su Grcka i Irska a nek se spremi i Portugal

Тихи

Starosedelac
Poruka
169.534
Fajnenšel tajms piše da je evro, najveći i najambiciozniji projekat Evropske unije, opasno ugrožen.

Podele među evropskim liderima i njihovi neuspeli napori da stabilizuju vrednost zajedničke evropske valute, naneli su štetu ugledu Evrope na drugim kontinentima.

Dobra vest je da se na horizontu pojavio novi lider Unije. Naime, nemački kancelar Angela Merkel je ta koja određuje u kom smeru će se Unija dalje kretati.

No, loša vest je, ocenjuje list, da neki delovi nemačke finansijske politike mogu da učine više štete nego koristi, što su na svojoj koži osetili Irska i Portugal kada se povećala cena pozajmljivanja novca na međunarodnom tržištu.

Irci na potezu

Tajms ističe da irski finansijski problemi imaju potpuno drugačije uzroke od grčkih.

Vlada u Dablinu, za razliku od Atine, nije neumereno pozamljivala novac, već se u ovako teškoj finansijskoj situaciji našla zbog ogromnih gubitaka privatnih banaka koje stranim kreditorima duguju na desetine milijardi evra više nego što mogu da prikupe od neizvesne naplate kredita koje su davale za kupovinu nekretnina.

Banke u evrozoni mogu, međutim, da pozajmljuju neograničene sume novca od Evropske centralne banke, što zgražava Nemačku koja tvrdi da se ta instutucja od bastiona monetarne discipline pretvorila u kliniku za lečenje propalih banaka.

No, ako Irci budu dobro odigrali ovu partiju, Nemačka, Evropska komisija i Evropska centralna banka neće biti ti koji će diktirati uslove finansijske pomoći koju će, ako bude neophodno, dobiti vlasti u Dablinu.

Ne treba zaboraviti da su Irci vrlo dobri kartaroši, podseća Tajms.

Dablinu preti gubitak nezavisnosti

Autor komentara u Dejli telegrafu tvrdi da je Irska suočena sa nezavidnim izborom: da napusti evrozonu ili da, uz visoku cenu, zadrži evro.

Ako odbaci zajedničku evropsku valutu, mučiće muku da svojom devalviranom valutom vraća dugove koji su uglavnom u evrima.

Nevraćanje dugova na vreme Irsku bi dovelo u sličan položaj u kojem se svojevremeno našao Island, jer niko više ne bi želeo da joj pozajmljuje novac.

Cena ostanka u evrozoni je verovatno trajno odustajanje od onoga što je Irskoj ostalo na planu ekonomskog suvereniteta.

Centralna banka u Frankfurtu, koju sve više finansiraju razljućeni Nemci, a koja je tajno pomagala posrnule irske banke, sada će morati da u suštini kolonizuje Irsku, što sasvim sigurno nije željeni krajni rezultat viševekovne borbe za nezavisnost od Britanije, primećuje Dejli telegraf.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=11&dd=17&nav_category=78&nav_id=472916

cisto za ove sto veruju da ce ulaskom u EU - profitirati :bye:

EU je tvorevina kao i svka druga . Napravljena da bogati budu jos bogatiji, a da bi se bogati jos vise obogatili to se mora izvrsiti na neciji racun. Na ciji ? Pa na racun onih siromasnih razume se.

I tako vidimo da 20 godina nakon formiranja EU , najvise profitira najjaca ekonomija i zemlja EU - Nemacka

A gube male clanice kao sto su Irska Estonija Litvanija Madjarska Rumunija Bugarska Grcka Portugal.

Ono sto svojevremeno nisu mogli da urade gusenicama Hitlerovih tenkova danas Nemacka radi preko centralne evropske banke i kredita :)

Licno mislim da gramzivost tih zemalja, dovodi te zemlje u takav polozaj.Mada, znam, na primer, da je chuveni Chaushesku bio ubijen, odnosno da je drzavni udar u Rumuniji bio organizovan od strane CIA-a, 15 dana pre nego sto je Rumunija trebalo da vrati i poslednji dug i da prakticno krene od nule, bez ikakvih dugova prema stranim finansijskim institucijama.

Нико их није вукао за уши да задужују. А друго, Ирска је пропала пре више година, кад им је пукла грађевинска индустрија, и све зврји празно.
Шта ће неком та канта, па и у сврху неоколонијализације.
Даблин тврди супротно, како ће се извући и да се ништа драматично по Ирску неће десити.

Licno mislim da gramzivost tih zemalja, dovodi te zemlje u takav polozaj.Mada, znam, na primer, da je chuveni Chaushesku bio ubijen, odnosno da je drzavni udar u Rumuniji bio organizovan od strane CIA-a, 15 dana pre nego sto je Rumunija trebalo da vrati i poslednji dug i da prakticno krene od nule, bez ikakvih dugova prema stranim finansijskim institucijama.

ne to nije tacno. nisu te zemlje gramzive nego nemacka i druge sile novcem i lobiranjem na vlast tih zemalja dovode svoje ljude koji posle tu "uslugu" otplacuju tako sto uzimaju kredite u ime svoje zemlje

moderni neokolonijalizam

Ne znam koliko ste upoznati sa podatkom da Nemačka Vlada priprema formiranje nove kontrolne finansijske institucije, nazvane Berlinski klub. Taj novi klub bi trebalo da se bavi dugovima zemalja Evrope koje su na ivici bankrotstva ili su već u suštini bankrotirale. Uplitanje Berlinskog kluba bi trebalo da znači nametanje pravila i kreditorima i zemljama dužnicima, s tim što bi cena za zemlje dužnike bilo i odricanje dela sopstvenog suvereniteta. Članovi Berlinskog kluba bi od države dužnika preuzeli pravo na upravljanje njenim finansijama i budžetskom politikom.

Poslednja izmena:
a secam se svoejvremeno kako je irska bila potencirana kao evropsko ekonomsko cudo

kao bili su bedna zemlja onda su usli u EU i procvetali

onda ja pogledam spisak zemalja po visini spoljnog duga i vidim da je irska u svetskom vrhu i da duguje najvise novca po glavi stanovnika na svetu

sto znaci ekonomski prosperitet - na baterije

sad ce da bude po onoj narodnoj VRATI KOKO STA SI POZOBALA :hahaha:

nema prosperiteta bez proizvodnje i izvoza

kinezi to znaju

i nemci to znaju

А вама није необично што сте тако "паметни" да прокљувите све светске завере,
а с друге стране нисте довољно паметни да дођете до парчета хлеба. Па се после жалите: "Јој умирен од глади, куку."

Али зато има труст мозгова да открива шта је Ротшилд замесио

ne to nije tacno. nisu te zemlje gramzive nego nemacka i druge sile novcem i lobiranjem na vlast tih zemalja dovode svoje ljude koji posle tu "uslugu" otplacuju tako sto uzimaju kredite u ime svoje zemlje

moderni neokolonijalizam

Slazem se sa tobom, u potpunosti.To se upravo desava kod nas poslednjih 10 godina.Zato sam i naveo primer Rumunije.

А вама није необично што сте тако "паметни" да прокљувите све светске завере,
а с друге стране нисте довољно паметни да дођете до парчета хлеба. Па се после жалите: "Јој умирен од глади, куку."

Али зато има труст мозгова да открива шта је Ротшилд замесио

Da ovde neko od nas "umire" od gladi, sigurno se ne bi bavio "visokom" politikom.Svi smo siti.Samo volimo da pricamo o politici.I niko od nas, ovde, ne pametuje i otkriva vec davno otkrivene "zavere" koje nisu zavere vec dugorocne strategije krupnih kapitalista.To sto je ljudski rod po prirodi korumpiran i u svakoj zemlji, a narocito nasoj, mozes lako da potkupis politicare da rade za racun krupnih kapitalista, to je vec nesto drugo.A onda se nadju neki da proturaju price o zaverama, a nema nikoga da kaze koji sve politicara kome sluze.Narod je, na zalost, glupa stoka koja vise voli sharene laze i HOLIVUD, nego da mu neko kaze da ce morati da sam menja svoje drustvo na bolje.Zar jedna Norveska ili Svajcarska nisu daleko bolji model, na koji se treba ugledati? Svakako jesu.Ali, glupim Balkancima vise odgovara da se ne obrazuju i osvescuju, vec da ostave drugima da "brinu" o njima.

EU je tvorevina kao i svka druga . Napravljena da bogati budu jos bogatiji, a da bi se bogati jos vise obogatili to se mora izvrsiti na neciji racun. Na ciji ? Pa na racun onih siromasnih razume se.

I tako vidimo da 20 godina nakon formiranja EU , najvise profitira najjaca ekonomija i zemlja EU - Nemacka

A gube male clanice kao sto su Irska Estonija Litvanija Madjarska Rumunija Bugarska Grcka Portugal.

Ono sto svojevremeno nisu mogli da urade gusenicama Hitlerovih tenkova danas Nemacka radi preko centralne evropske banke i kredita :)

nije ovo bas najtacnije , sve ove zemlje su dostigle dosadasnji nivo razvoja zahvaljujuci clanstvu u EU . njihova pozicija pre toga je bila dosta slabija . kolicina pljacke nacionalnih resursa je direktno i iskljucivo zavisila od vladajuce elite ( ceska , slovacka , slovenija , pa i irska ) ili lopovske druzine ( rumunija , bugarska , grcka ... ) koja je bila na celu pojedine drzave .

To nije ništa novo. Narazvijenije zemlje Evrope su to radile i pre WW2 a taj proces je donekle usporen blokovskom podeljenošću u vreme Hladnog rata.

To što si naveo nije jasno samo indoktriniranoj polupismenoj kategoriji zvanoj živalj Srbije koji naseda na bajke o med i mleku koji kuljaju iz EU.

Tržišta koja nemaju šta da ponude već samo mogu da kupuju i zadužuju se da bi kupovala su najomiljnije mušterije prvobitnog jezgra Evropske unije.

Najvatreniji zagovornici brzih integracija u EU su upravo oni kojima je obećan povlašćen položaj u tom sistemu. Svi ostali su tu samo da bi plaćali cehove alavosti i nepromišljenosti evrointegratora.

Ponavljam po ko zna koji put EU je zaista savršen sistem za one koji umeju i imaju. A mi nismo ti.

Ne znam koliko ste upoznati sa podatkom da Nemačka Vlada priprema formiranje nove kontrolne finansijske institucije, nazvane Berlinski klub. Taj novi klub bi trebalo da se bavi dugovima zemalja Evrope koje su na ivici bankrotstva ili su već u suštini bankrotirale. Uplitanje Berlinskog kluba bi trebalo da znači nametanje pravila i kreditorima i zemljama dužnicima, s tim što bi cena za zemlje dužnike bilo i odricanje dela sopstvenog suvereniteta. Članovi Berlinskog kluba bi od države dužnika preuzeli pravo na upravljanje njenim finansijama i budžetskom politikom.

Nešto o ovome sam načuo, Al nigde nisam našao nikakav validan link da malo dublje pokušam da sagledam namere.
Imaš neki?

to ti je ono brale
daj mi centralnu banku i zakonsku mogu cnost da kreiram emisju
moze i mitar miric biti na prestolu
a dzej guverner
breht je to davno objasnio

E, pa nije u redu da mi kvaris koncepciju.Ja sam Dzeja planirao za premijera, a Cecu za kraljicu.Bar tako zamisljam buducu Srbiju, gde dzipsi vode drzavu

Vlada u Dablinu, za razliku od Atine, nije neumereno pozamljivala novac, već se u ovako teškoj finansijskoj situaciji našla zbog ogromnih gubitaka privatnih banaka koje stranim kreditorima duguju na desetine milijardi evra više nego što mogu da prikupe od neizvesne naplate kredita koje su davale za kupovinu nekretnina.

Ako bi mogao neko stručan da pojasni kako se vlada Irske našla u teškoj finansijskoj situaciji zbog gubitka PRIVATNIH banaka?
Da li je država Irska bila žirant ovim bankama prilikom zaduženja ili šta?

Back