Nemačka je najvažniji partner Rusije kao u ekonomiji, tako i u politici

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Izbori u Nemačkoj: smrt Velike koalicije

U Nemačkoj su se završili opšti izbori. Njihov glavni rezultat je kraj Velike koalicije konzervatora i socijalista. Hrišćanski demokrati sa Angelom Merkel na čelu ćer formirati novi kabinet zajedno sa predstavnicima Slobodne demokratske stranke.
Osnovna suparnica HDU-HSU-a, Socijaldemokratska stranka, pretrpela je težak poraz postigavši najgori rezultat tokom čitave istorije SR Nemačke. Nakon oglašenja rezultata izbora njen kandidat za kancelara, aktuelni ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer, izjavio je da njegova partija prelazi u opoziciju. Prethodne ministre iz Socijaldemokratske stranke zameniće slobodni demokrati Gvida Vesterveldea. Za razliku od Štajnmajerovog tima, slobodni demokrati su dobili rekordnih 14,6 odsto glasova. Ovaj broj je dovoljan za stvaranje crno-žute koalicije (prema bojama partijskih zastava), koju je Angela Merkel već najavila.
U celini, ishod dotičnih izbora bio je predvidljiv. Sudeći po niskoj aktivnosti birača, oni skoro nisu izazvali interesovanje kod birača. Glavni minus predizborne trke su programi vodećih stranaka koji su se malo razlikovali jedan od drugog – smatra direktor-osnivač Nemačkog istorijskog instituta u Moskvi, dr Bernd Bonveč.

Mišljenja sam da su politički programi hrišćanskih demokrata i socijaldemokrata vrlo bliski, skoro se ne razlikuju jedan od drugog. Karakterišemo sliku koju danas posmatramo kao socijaldemokratizaciju hrišćanskih demokrata. Dalje će biti koalicija liberala sa hrišćanskim demokratima, pa će doći do promena sa ciljem stvaranja boljih tržišnih uslova u zemlji. To je njihovo čvrsto uverenje i ne mislim da će se liberali odreći ovih obećanja.
Zahvaljujući uspehu liberala, njihov lider Gvido Vestervelde može da pretenduje na položaj vicekancelara i ministra inostranih poslova koji je dosada zauzimao Frank Valter Štajnmajer.
Još jedno iznenađenje na izborima priredila je Stranka levičara čije jezgro čine reformatori-socijalisti koji su nekada izašli iz vladajuće u Istočnoj Nemačkoj Socijalističke jedinstvene partije. Ona je završila izbornu trku sa 11,9 odsto glasova. Prema tome, levičari će imati veću frakciju u Bundestagu i moći da postanu realna socijalna sila – primetio je kopredsednik stranke Lotar Biski komentarišući rezultate glasanja.
Moskva je mirno reagovala na rezultate opših izbora u Nemačkoj. Predsednik RF Dmitrij Medvedev i savezni kancelar Angela Merkel već davno su uspostavili poverljive odnose. Nemačka je najvažniji partner Rusije kao u ekonomiji, tako i u politici. primera toga ima napretek. To su , pre svega, izgradnja gasovoda „Severni potok“ i pomoć u kupovini džina industrije automobila, kompanije „Opel“ austrijsko-kanadsko-ruskom konzorcijumu. Postoji takođe zajednička vizija puteva prevazilaženja svetske finansijsko-ekonomske krize.
Naravno da su glavna za Nemačku, kao i pre, pitanja koje mora da rešava u prvom redu, pre svega otklanjanje posledica najvećeg u poratnoj istoriji ekonomskog kolapsa i sniženje visokog nivoa nezaposlenosti. Kancelar za sve Nemce, kako se Angela Merkel pozicionira, stekla je pomoću slobodnih demokrata stabilnu većinu u Bundestagu i mogućnost da opravda nade svojih sunarodnika.
 

Back
Top