Nemačka i ja..

Nails and Art

Obećava
Poruka
100
Pozdrav i poštovanje svima.
Imam pitanje za one koji bi mogli iz iskustva znati, ili one koji dobro znaju nemački pa mogu negde da pročitaju.
Interesuje me sledeće:
Momak ima hr državljanstvo i pasoš. Radio je u Nemačkoj, pa je došao sad u Srb, u aprilu. I sad smo oboje na čekanju, tj on čeka a ja sa njim.
Radio je na Frnakfurt aerodromu, bio prijavljen i td, ali se u firmi desilo nešto sa nekim agentom koga su otpusili pa su i momak i sestra njegova dobili otkaz, i sestra je dobila nove papire, ona je sad opet u Nemačkoj i radi, a momak nije dobio jer u obrazloženju piše da ne mogu da mu izdaju papire na tu platu koju je firma garantovala jer je ispod minimalca.
Sad čekamo 7. mesec tj Juli da bi on mogao bez te papirologije otići u Nemačku jer u firmi su rekli da u Julu dođe da radi.

Mene zanima da li ako se venčamo ovde i ja mogu kad odemo u Nemačku raditi sa mojim srpskim papirima?
Ili je bolje da čekamo pa da se tamo venčamo?
Ja ne znam šta, ali sam pročitala negde da ja kao supruga ne mogu dobiti dozvolu da radim iako živim sa suprugom koji ima dozvolu da radi u Nemačkoj zbog HR papira.
Jako mi je važno da znam da li ću moći i ja da radim ako se venčamo ovde, i odemo zajedno u Nemačku jer sa jednom njegovom platom nema šanse da sve platimo tamo.

(položila sam A1 u školi jezika SOHO u Novom Sadu, momak nije i nema znanje nemačkog, ali bez obzira, radio je tamo 6 meseci ili 7 meseci).

Hvala najlepše, nadam se skorašnjem odgovoru :)

Hvala na podršci, ali nisam sigurna da li ćemo moći, zbog toga što ne znam hoću li dobiti tu dozvolu da i ja radim... Ako ne može, onda ništ... :(
Mi ne bismo, da nije ovde ovako... Ali ja dete ovde da rodim ne želim, država i politika ove zemlje mi je ubila svaku želju za detetom. Ne kažem da je u Nemačkoj raj, ali bar nešto možeš da uradiš. Ovde, ne znam da išta možeš da uradiš, sem naravno preko veze, a nemam veze :(

ako on bude dobio posao, ti kao njegova supruga, mozes da dobijes vizu preko njega, ako budete ispunili odredjene uslove za spajanje porodice: da on ima dovoljna primanja da moze da izdrzava sebe i tebe, da ima stan iznajmljen na svoje ime i da ti imaš položen A1 na Göethe institutu. Nisam siguran, ali trebalo bi da možeš da radiš, ako dobiješ tu vizu. Na pomoć sa biroa za zapošljavanje, soc. pomoć ili bilo kakvu drugu pomoć od države zaboravi u startu. Jedino što bi, eventualno, mogla da dobiješ je subvencija za integracioni kurs gde se uči nemački do B1 nivoa i neke stvari o državnom uređenju.

To je odlično, hvala! Bilo mi je važno da li je bolje da se venčamo ovde jer smo tako želili, ili pak da moramo čekati pa kad on ode da se venčamo tamo... Ja bih pre ovde :D
Ja sam A1 položila u SOHO školi, znači neće mi biti veliki problem da ga polažem opet tamo gde ste rekli, o tome ću se raspitati. E sad, ne znam kolika njegova plata mora da bude da bi on imao dovoljna primanja da nas oboje izdržava, jer mislim da zbog toga baš ja i moram da radim tamo da bismo živeli zajedno :) A ne želimo da on živi tamo, a ja ovde, naopako! Stan će moći da iznajmi kad potpiše ugovor... Tako su mu rekli tamo u firmi..

Back