Немачка: Готово половину злочина починили странци, покренута расправа о ограничавању миграција

Smorisha

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.282
Izvor 1 - https://n1info.rs/svet/gotovo-polov...pokrenuta-rasprava-o-ogranicavanju-migracija/
Izvor 2 - http://www.nspm.rs/hronika/nemacka-...enuta-rasprava-o-ogranicavanju-migracija.html

Након што су у јавност процурили подаци о стопи криминалитета међу страним становништвом која је у прошлој години значајно порасла, у Немачкој је опет покренута расправа о потреби ограничавања миграција.

„Овај врло негативни развој догађаја показује колико је напета ситуација с интеграцијом странаца и зато нам је хитно потребна горња годишња граница броја досељеника“, рекао је министар унутрашњих послова савезне покрајине Саске Армин Шустер из Хришћанско-демократске уније ЦДУ.
88_berlin.jpg


И портпарол заступничког клуба Уније ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу за унутрашња питања Александер Тром од коалицијске владе Олафа Шолца тражи „обрт“ кад је у питању миграцијска политика.

„Када говоримо у досељавању избеглица, морамо да говоримо и о досељавању оних који овамо долазе због сиромаштва. Осим тога, многи досељеници у Немачку долазе и с искуствима повезаним с насиљем и криминалом у земљама порекла“, рекао је Тром.

Готово половина починитеља странци

Политичари демохришћанске опозиције се позивају на податке из криминалистичких статистика за протеклу годину који би службено требало да буду објављени у уторак, с тим да су се неки подаци већ појавили у немачким медијима.

Како је у недељу пренео дневни лист Велт ам Зонтаг, број кривичних дела почињених у Немачкој 2023. порастао је у поређењу са 2022. за 5,5 посто на 5,94 миллиона дела. Кривична дела повезана с насиљем су порасла на рекордних 215.000.

Опозициони политичари посебно указују на чињеницу да су 41 посто свих кривичних дела починитељи странци, тј. особе без немачког држављанства, упркос чињеници да ова група грађана чини 15 посто у укупном броју становника.

Бијан Дјир-Сараи, главни секретар Либерално-демократске странке (ФДП), која са социјалдемократима и зеленима чини коалицијску савезну владу, рекао је да влада мора да покрене расправу која се темељи на чињеницама.

Он је рекао да та расправа мора да буде „искрена“, јер би у супротном могли да профитирају они „који земљи не желе ништа добро“, алудирајући тиме на десничарске популисте који се противе сваком облику миграција.

„Неконтролисано усељавање“

Потпредседник ФДП-а Волфганг Кубицки оценио је да је статистика криминалитета „екстремно алармантна, посебно део који се односи на странце“.

„Ова расправа показује да морамо поново да успоставимо контролу над усељавањем“, рекао је Кубицки.

Представник социјалдемократа Себастијан Хартман је објаснио да „стопа миграције није прошле године пратила стопу пораста криминалитета међу странцима“.

Зелени су указали на то како странци који долазе у Немачку натпросечно често живе у сиромаштву, па се тиме објашњава и виша стопа криминалитета.

Тема криминалитета међу странцима је једна од средишњих предизборних тема десно-популистичке Алтернативе за Немачку (АфД) на предстојећим изборима за Европски парламент, али и парламенте неколико немачких савезних покрајина.

Највећи проблем у земљи

У испитивањима јавног мнења, грађани Немачке већ дуже време неконтролисану миграцију наводе као највећи проблем у земљи.

Прошле године тзв. нерегулисана миграција достигла је рекордне вредности из година избегличке кризе 2015/2016.

Прошле године поднето је 350.000 захтева за политичким азилом у Немачкој, што је 50 посто више него 2022.

(Н1)
 

Back
Top