Nemačka autoindustrija u problemu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.282

Ozbiljna frka u nemačkoj auto-industriji: Evo ko im pravi najviše problema, a rešenja na vidiku nema​

AUTO Autor: Nova.rs
1675242853-DB2022AU00533_large-crta-750x395.jpg
Foto:promo; shutterstock.
Očekivanja nemačkih proizvođača automobila su na najnižem nivou još od finansijske krize 2008. godine, pre svega zbog pritiska inflacije, slabog ekonomskog rasta u Evropi, i sve oštrije konkurencije u vidu električne Tesle, a pogotovo i kineskih proizvođača koji polako, ali sigurno prodiru na evropsko tržište.

Iz meseca u mesec, vrše se istraživanja o budućim očekivanjima nemačkih proizvođača automobila, a najnoviji rezulati pokazuju da pesimizam raste.
Pogled u budućnost najvećih nemačkih proizvođača, među kojima su Volkswagen, Mercedes i BMW, pogoršao se peti mesec zaredom u junu na minus 56,9 poena, što je ogroman pad sa minus 10,3 poena prethodnog meseca. Kako se navodi u rezultatima istraživanja kompanije Ifo iz Minhena, to nije daleko od minimuma iz 2008. koji je iznosio minus 67,8 poena. Mračna očekivanja prate porast globalnih kamatnih stopa i sve veći broj upozorenja o profitima najvećih preduzeća, što umanjuje optimizam na polju ekonomije.

„Proizvođači automobila u Nemačkoj doživljavaju veliku neizvesnost, uporedivu sa ranim danima rata u Ukrajini“, izjavio je Oliver Falck, šef Ifo centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije. „Kao kompenzaciju, proizvođači automobila planiraju da podignu cene , posebno za premijum i električne modele vozila“, dodaje on.
Nemačka automobilska industrija pojačava proizvodnju električnih vozila, ali se bori da održi korak sa konkurencijom. Pod najvećim pritiskom je Volkswagen, pogotovo u Kini, od strane Tesle i lokalnih proizvođača električnih automobila kao što je BYD, koji je prvi put ove godine nadmašio VW po orodaji.
Loši izgledi za budućnost su u suprotnosti sa procenom proizvođača automobila o njihovoj trenutnoj situaciji, koja se značajno poboljšala od maja, sa 28,4 poena na 37,5 poena.
 

Back
Top