Nema više para ni za hleb i mleko

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Građani u Srbiji prinuđeni su da smanje potrošnju hrane. Prodaja hleba u Srbiji je za godinu opala čak za 12 odsto, dok pola miliona žitelja nema para za mleko.

8767247124d2fc2ace9705504685039_450x253.jpg


Trećina potrošača značajno je smanjilo kupovinu mesa, dok 11 odsto kupaca manje pazari voće, a nešto više od petine sokove i slatkiše.

Prodaja hleba je u Srbiji, prema podacima Unije pekara, opala između 10 i 12 odsto! To znači da je kriza toliko pogodila građane Srbije da štede i na najosnovnijoj životnoj namirnici.

U Beogradu se sada dnevno potroši između 800.000 i milion vekni. A pre izbijanja krize, ta količina je na dnevnom nivou bila veća za čak 100.000 vekni.

Prema poslednjem istraživanju GfK iz prošle godine, srednja klasa je naglo počela da smanjuje količine kupljene robe. Kupuju veća, takozvana ekonomična pakovanja, i traže najbolji odnos cene i kvaliteta. U šoping se ide planski, sa spiskom. Najosetljiviji i najsiromašniji sloj potrošača, orijentiše se prvenstveno ka ceni. U startu odustaju od kvalitetnih sokova, flaširane vode, konditora... Takođe, sveli su potrošnju osnovnih namirnica na minimum."Smatram da nije toliko smanjena potrošnja koliko se sada vodi računa o hlebu i više se ne baca kada nije svež", kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, koja pokriva oko 70 odsto domaćeg tržišta tom namirnicom, ali i dodaje da "naravno, ima tu i onih koji su zbog slabije kupovne moći primorani i da štede, a neki vode računa i o načinu ishrane".

Pre krize, u korpama je završavala značajna količina vekni, ali i gotove hrane. Sada istraživanja pokazuju da se sedam odsto građana izjasnilo da, između ostalog, pazari i manje količine hleba. Uprkos smanjenom prometu, prosečan građanin Srbije i dalje godišnje troši 109 kilograma hleba, što je čak tri puta više nego što, recimo, pojede prosečno stanovnik Evropske unije.

Jogurt i mleko nisu svakog dana na trpezi u porodicama s nižim primanjima - pokazuju ranija istraživanja. Osam odsto anektiranih građana nema svakog dana ovu namirnicu na trpezi, njih 10 odsto kupuje isključivo jeftinije mlečne proizvode, dok je šestina njih zbog slabije kupovne moći značajno smanjila kupovinu mleka.

Iako je ponuda mleka daleko bolja nego pre pola godine, u trgovinama ga i dalje nema dovoljno. Stručnjaci ukazuju da bi, da je veća platežna moć stanovništva, nestašice bile daleko veće, jer je i mleko, za mnoge, postalo luksuz i manje se pazari. U Srbiji je godišnja potrošnja mleka i prerađevina od mleka po stanovniku 87 litara, a u Evropskoj uniji od 320 do 380 litara.Četvrtina potrošača povremeno kupuje meso, jednom nedeljno, dok je 28 odsto njih prinuđeno da osetno smanji kupovinu te namirnice. Prema poslednjim istraživanjima GFK, 15 odsto njih pazari meso isključivo na akcijskim sniženjima. Inače, pre petnaestak godina, potrošnja mesa po stanovniku bila je 68, a sada je jedva 43 kilograma, i po tome smo pri dnu evropske lestvice.

Iako nerado govore o bacanju robe, većina prometnika ima problem da, zbog visokih cena, proda i domaće i južno voće. Procena je da se između osam i 10 odsto te robe na kraju meseca „odloži“ u kontejner, jer kada na vreme ne spuste cenu, posle nema kupaca. Inače, ankete pokazuju da 11 odsto kupaca zbog krize kupuje manje količine voća.

Slična situacija je i sa povrćem u prodavnicama, koje, često ustajalo i već sparušeno, ni po znatno nižoj ceni nema kupca. To se odnosi na zeleniš, šargarepu, ali i krastavac, papriku, cveklu, a procena je da čak 10- -20 odsto od ukupnih količina na kraju meseca završi u kanti.

 
Beograd -- Građani u Srbiji prinuđeni su da smanje potrošnju hrane. Prodaja hleba u Srbiji je za godinu opala čak za 12 odsto, dok pola miliona žitelja nema para za mleko.

8767247124d2fc2ace9705504685039_450x253.jpg


Trećina potrošača značajno je smanjilo kupovinu mesa, dok 11 odsto kupaca manje pazari voće, a nešto više od petine sokove i slatkiše.
...]

nije u nas. kažem ti zapad :hvala:
 
Није то ништа ново да нема новца за хлеб и млеко! То осећа на својој кожи 98% грађана Србије! Питање је шта обични људи да раде по том питању!
Ја сам прдложио на крстарици да људи масовно изађу на улице и да протестују, да се свргне власт, али су многи то одбацили као нешто што нема сврху.
Питање је велико и кад падне ова власт кога поставити да влада Србијом кад су сви политичари мање или више подједнако неспособни и склони лоповлуку!
Једно је сигурно да овако неће моћи још дуго, бојим се смо да нам не буде још горе!
 
Nema, sam harac, toga ima (harac, harac rajo treba) pa evo jednog teksta koji sam kopirala od novinara koji je medju retkima koji jos uvek imaju **da da ga napisu:

dosta zločina... Dragan J. Vučićević
Demokratski harač

Srpska politička klasa, potpuno otuđena od realnog života, a suočena sa neodrživim troškovima postojećeg kumovsko-burazerskog političkog sistema, svakoga dana zavodi nam sve nove i nove harače.
Vladajući kvazievropejci pokazuju sad već neverovatnu kreativnost u izmišljanju načina da otmu još i još od već ojađenog naroda ne bi li dali samo sebi i samo svojima. U zemlji u kojoj je politika jedini isplativ i siguran biznis, harač je jedina efikasna metoda opstanka na vlasti.

Pazite, kažem harač, a ne porez. Jer, porez je civilizacijska tekovina koja obezbeđuje da se deo zarade svakog pojedinca odvoji i utroši za opšte dobro. A harač? Harač je otomanski običaj dranja kože sa leđa naroda da bi age, dahije i kabadahije živele u luksuzu i da bi silom opstajale na vlasti.

E, upravo tako, ovo što se danas u Srbiji radi nikako nije porez, ovo nije nikakva civilizacija, ovo je, bre, harač, ovo je čisto nasilje!

Sasvim konkretno, harač je to kad nam vlast obeća potpuno slobodno tržište naftnih derivata od Nove godine, a onda tajno zavede desetostruku akcizu za uvozno gorivo! Harač je to kad nam nove registracije i saobraćajne dozvole naplate po nemačkom cenovniku. Harač je to kad saobraćajci iskaču iz svakog žbuna ne bi li vozačima oteli sve što se oteti može. Harač je to kad vlada namerno pusti da dinar izgubi 30 odsto vrednosti, a onda na sva usta govori o nekakvom ekonomskom oporavku.

Harač je i to kad državna i javna preduzeća najprofitabilnije poslove prepuštaju firmama partijski podobnih „biznismena". Harač je i to kad vlast odluči da zameni sve poštanske sandučiće u Srbiji da bi neko blizak vlasti na tome zaradio deset miliona evra! Harač je i to kad ministri od naroda traže štednju, a sami se ne odreknu ni jedne jedine masne privilegije.

Harač je i to kad vladajuća koalicija na silu prodaje „Telekom" samo da bi kaparisala još jedan mandat. Konačno, harač je, ljudi moji, to kad u Srbiji skoro da više nema nijednog medija u kome bilo šta od ovoga može i sme da se napiše!

Ne znam da li se razumemo, ali u sistemu zasnovanom na haraču nema nikakvog pravila i nema nikakvog zakona. U sistemu zasnovanom na haraču postoji samo zakon jačeg. U sistemu zasnovanom na haraču nema sreće ni za koga osim za age, dahije i kabadahije (čitaj: korumpirane skotove). I baš zato, jedini mogući odgovor na harač, na teror haračlija jeste buna. Buna protiv dahija.

Eto, ja vam rekoh, a vi ako ste razumeli - dobro je. Ako niste - još bolje.

DRAGAN J. VUČIĆEVIĆ
 

Situacija je toliko yebena da su građani smanjili sa 2 boksa cigareta dnevno na 1,5.

Ako to nije glad, ne znam šta jeste. Faking 70 miliona cigara dnevno,
i onda dolaze ovde da mi pričaju da nema leba.

A hleb najjeftiniji u univerzumu i prosečna plata kupuje 1000 komada. A ja danas uzeh samo 1 parčence
 

Situacija je toliko yebena da su građani smanjili sa 2 boksa cigareta dnevno na 1,5.

Ako to nije glad, ne znam šta jeste. Faking 70 miliona cigara dnevno,
i onda dolaze ovde da mi pričaju da nema leba.

A hleb najjeftiniji u univerzumu i prosečna plata kupuje 1000 komada. A ja danas uzeh samo 1 parčence
zato treba za jednu prosecnu platu ,normalno ko je ima, odma' kupiti 1000 vekni hleba, po 3 parceta hleba svaki dan to je odprilike tri godine.ostatak zarade zastekat,em stedis , em vitak struk.
 

Back
Top