Nema više hidraulike ni tečnosti: Predstavljen revolucionarni sistem kočenja

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.127
Nemačka kompanija ZF predstavila je potpuno novi sistem kočenja

1598466064655725cf950ec878176656_v4_big.jpg

U pitanju je sistem kočnica za koji kažu je "čisto električno-mehanički", i da se neophodna sila generiše na svakom točku uz pomoć električnog motora. Kako kažu, upravo zbog ovoga nema ni hidrauličkog sistema, niti kočionih tečnosti.

"Naš sistem koji je potpuno elektronski kontrolisan je značajan dodatak portfoliju umreženih sistema šasije. Ovakvim sistemom, utiremo put za novu eru kontrole vozila", rekao je Holger Klajn, šef ZF Grupe.

U ovom "suvom" kočionom sistemu, nije neophodna kočiona tečnost, a signali za kočenje od papučice do električnog motora takođe putuju pomoću elektronike, zbog čega se koristi termin "suvo elektronsko kočenje".

437321380655725cfd06fb629911530_v4_big.jpg

Ovakav sistem omogućava brže zaustavljanje automobila, kao i jeftinije održavanje, a kod električnih automobila moguće je da se dobije do 17% veći domet zahvaljujući energiji koja se na ovakav način uštedi, kažu iz ZF-a.

Iz kompanije, jedino, još nisu rekli kada će tačno ovaj sistem zvanično stići na tržište.

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2023&mm=11&nav_id=2435074

Ако добро разумем, ово је већ саставни део струјом погоњених аутомобила, мада се не користи као главна кочиона сила, само као помоћна. Чим се у екетро ауту пусти гас, мотори постају кочнице (може се подесити са колико силе). Тиме се део струје враћа у батерије.

Некоме је пало на памет да искључи механику и да кочење буде само на струју.

Питање је... ако се нешто деси са струјним системом, како ћемо кочити? Остаје нам само ручна... а и она је у новијим моделима пре налик прекидачу, а не класична палица.
Било какав губитак контакта може довести до изостанка кочења на неком од точкова (мада се то неће баш тако често дешавати).

Ma budalama svašta pada na pamet.
Zameniti pouzdanu hidrauliku elektromororima, pogotovo kod kočionog sistema na
točkovima gde bi ti motori (kao i pripadajući redukcioni i prenosni deo) bili izloženi blatu,
snegu, mrazu i soli za posipanje je obična glupost. Plus senzor na kočionoj pedali koji će
prvi da crkne (kao što se već dešava sa senzorima za pedalu gasa).

Doduše, i u avionima ide sad sve po "Fly by wire" sistemu, ali tu su svi motori unutra, zaštićeni.

Остаје нам само ручна... а и она је у новијим моделима пре налик прекидачу, а не класична палица.
To me nervira neviđeno, mada ima i svojih prednosti, ali su trebali da omoguće izbor između ta dva.

Ако добро разумем, ово је већ саставни део струјом погоњених аутомобила, мада се не користи као главна кочиона сила, само као помоћна. Чим се у екетро ауту пусти гас, мотори постају кочнице (може се подесити са колико силе). Тиме се део струје враћа у батерије.

Питање је... ако се нешто деси са струјним системом, како ћемо кочити? Остаје нам само ручна... а и она је у новијим моделима пре налик прекидачу, а не класична палица.
Било какав губитак контакта може довести до изостанка кочења на неком од точкова (мада се то неће баш тако често дешавати).
eto vidis sta ti pade na pamet kad ono istina

Ovo se može pitati i za hidrauliku. Šta ako se nešto desi sa hidraulicnim sistemom?
Ако струјни систем откаже, то је одједном... Хидраулика неће тек тако отићи, "на прекидач".

"Старомодни" систем кочења се показао у пракси. Не памтим када је за разлог неког карамбола био означен квар кочионог система.

Ma budalama svašta pada na pamet.
Zameniti pouzdanu hidrauliku elektromororima, pogotovo kod kočionog sistema na
točkovima gde bi ti motori (kao i pripadajući redukcioni i prenosni deo) bili izloženi blatu,
snegu, mrazu i soli za posipanje je obična glupost. Plus senzor na kočionoj pedali koji će
prvi da crkne (kao što se već dešava sa senzorima za pedalu gasa).

Doduše, i u avionima ide sad sve po "Fly by wire" sistemu, ali tu su svi motori unutra, zaštićeni.

To me nervira neviđeno, mada ima i svojih prednosti, ali su trebali da omoguće izbor između ta dva.
Можда ће направити "пола-пола" систем, један на предњој, други на задњој осовини... Па ако се за 10 година праксе покаже, онда нека буде само струја.

Ако струјни систем откаже, то је одједном... Хидраулика неће тек тако отићи, "на прекидач".

"Старомодни" систем кочења се показао у пракси. Не памтим када је за разлог неког карамбола био означен квар кочионог система.
Ma samo kažem. Sve može da otkaže. Sumnjam da ljudi koji razvijaju to ne misle na takve situacije, a jelte, mi na forumu razmišljamo. Sigurno ima neki backup.

Ma samo kažem. Sve može da otkaže. Sumnjam da ljudi koji razvijaju to ne misle na takve situacije, a jelte, mi na forumu razmišljamo. Sigurno ima neki backup.
Помало сам само скептичан око новотарија. Сувише се ослања на чипове, а они нису савршени.
На новим моделима аутомобила се дешавају проблеми са електроником, па се ја не бих осећао сасвим безбрижно око тога.

Није овде тема... али шта бива ако електрични ауто буде у поплави? Да побегнем 100 метара од њега?

Помало сам само скептичан око новотарија. Сувише се ослања на чипове, а они нису савршени.
На новим моделима аутомобила се дешавају проблеми са електроником, па се ја не бих осећао сасвим безбрижно око тога.

Није овде тема... али шта бива ако електрични ауто буде у поплави? Да побегнем 100 метара од њега?
Jbm li ga. Samo kažem da tamo ima sigurno stručnijih i pametnijih glava od nas ovde. Svaka novotarija je na početku primana sa otporom. I auto je nekada bio novotarija.
Čip ima svoje prednosti i mane.

Ma nema potrebe.
Izmenjaš upravljačke pločice i ide kao i pre poplave.
Troškovi?
Sitnica, ne bi prešlo 5.000 evra, garantujem... :whistling:

Mozda funkcionise kao na kamionima i autobusima. Po meni, vrlo pametan sistem. Na kamionima i autobusima su kocnice blokirane, a pritisak vazduha omogucava da se kocnice odblokiraju. Ukoliko iz nekog razloga dodje do gubitka vazduha u sistemu ili na nekom kocionom cilindru kocnice momentalno blokiraju. Moguce je da se taj cilindar rucno otpusti i da vozilo bude spremno za vucu ili da se odveze do servisa.

Mozda funkcionise kao na kamionima i autobusima. Po meni, vrlo pametan sistem. Na kamionima i autobusima su kocnice blokirane, a pritisak vazduha omogucava da se kocnice odblokiraju.
Jel si ti video nekad koliki je kočioni cilindar na kamionima i autobusima i kolika federčina je
unutra (za blokiranje)?
Pa gde će to da stave kod putničkih automobila?

Jel si ti video nekad koliki je kočioni cilindar na kamionima i autobusima i kolika federčina je
unutra (za blokiranje)?
Nemojte biti tako odbojni na inovacije ..Svakako ništa neće moći ubaciti a da pre toga nije testirano ..Danas ja i kolega stojimo na ulici i pričamo a on parkirao svog Teslu na ivicnjak jer nije bilo parkinga i oslobodi se parking preko puta i ja mu dobaci eto ti jedan uskaci ..On odmahnu i kaze nema potrebe... Izvadi telefon i prtisnu nesto na njemu i Tesla sam ode i parkira se na to mesto..Ostao sam u soku ..Počeo je da li se sviđa pogotovo sto velika vecina tih S modela ima dzaba punjenje na teslinim punjacima dokle god kotlja

unutra (za blokiranje)?
Video sam otvoren tri stop cilindar, znam sta ima u njemu i koliko ke jednostavan. Nisam rekao da funkcionise identicno tako, vec objasnio princip.

U navedenom slucaju npr. Moze da se blokira u slucaju da nije zatvoreno strujno kolo, kao opcija sigurnosti da vozilo ne ostane bez kocnica.

Kako god okreneš ne može bez hidraulike i pneumatike, ovo je populistički tekst uvek će usporavanje i kočenje biti motorom a sve nagle akcije će raditi konvencionalno.

Ugl probl kod el motora pri kočenju je da jedan točak otkaže i auto se zanosi momentalno.

Da vidiš kada je nama na ladi vrisnuo zadnji kočioni na ladi samari, pipneš kočnicu a lada se odmah zanese. Ima na yt gomila saobraćajki u rusiji samo ginu.

Video sam otvoren tri stop cilindar, znam sta ima u njemu i koliko ke jednostavan. Nisam rekao da funkcionise identicno tako, vec objasnio princip.
Nije stvar u jednostavnosti, već u veličini i težini.
Kod kamiona i autobusa pritisak vazduha napinje feder, šta bi kod putničkog automobila
guralo tu federčinu unazad?
Vazduh? Ne postoji.
Hidraulika? Ni ona ne bi više postojala.
Električni napon? Jel znaš koliko struje bi vukao magnet potreban za tako nešto?

Kako god okreneš ne može bez hidraulike i pneumatike, ovo je populistički tekst uvek će usporavanje i kočenje biti motorom a sve nagle akcije će raditi konvencionalno.

Ugl probl kod el motora pri kočenju je da jedan točak otkaže i auto se zanosi momentalno.

Da vidiš kada je nama na ladi vrisnuo zadnji kočioni na ladi samari, pipneš kočnicu a lada se odmah zanese. Ima na yt gomila saobraćajki u rusiji samo ginu.
Meni je jedan cilindar za kocenje otisao zadnji desni ,ustvari ne meni nego proslom vlasniku i nikakvih problema nisam imao pri kocenju niti zanosenje, posle sam zamenio.

Back